Τα σημάδια σταθεροποίησης του ποσοστού ανεργίας σε υψηλά επίπεδα δυναμιτίζουν την οικονομία και οδηγούν μαζί με μια σειρά μεταβλητών οικονομικών παραγόντων την εγχώρια οικονομία σε μια εύθραυστη ισορροπία τρόμου και την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat είναι τραγικά και αναδεικνύουν ένα σοβαρό δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, με τους ανέργους να παραμένουν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, χωρίς καμία προοπτική απασχόλησης. Αποσπώντας άλλη μια αρνητική πρωτιά στην Ευρωζώνη,η Ελλάδα εκτός από το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (σταθερά στο 23% έναντι 19,6% στην Ισπανία και 3,9 στη Μάλτα) κατάφερε να εντάξει στη αγορά εργασίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 μόλις το 4,3% των ατόμων που ήταν άνεργοι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015.Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι υπερτριπλάσιο, ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε 15,4%.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το σημαντικά και σταθερό υψηλό ποσοστό ανεργίας παράλληλα με τις δραματικά περιορισμένες πιθανότητες επιστροφής στην εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους δημιουργούν αρνητικότατες προοπτικές για την ελληνική ανάπτυξη καθώς και συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχιας. Η έλλειψη προοπτικής συνδέεται άμεσα με το άκρος ανησυχητικά υψηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα μας , που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο τέλος του 2015 έφθανε στο 18%, έναντι 4,8% στις 28 χώρες της Ε.Ε. Και αυτή με τη σειρά της μειώνει την όποια αναπτυξιακή δύναμη μπορεί να έχει μια οικονομία, καθώς η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η χωρίς αποτέλεσμα αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες, δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων.
Η συνεχής ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας οδηγεί στην δραματική αύξηση των ποσοστών ανεργίας και καθιστά τις προοπτικές για τη χώρα άκρως ανησυχητικές. Η μόνη λύση είναι η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την προσέλκυση ξένων μακροπρόθεσμων ιδιωτικών κεφαλαίων. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και κατάρτιση ενός σχεδίου για την Αναπτυξιακή στρατηγική της ελληνική οικονομίας που όπως διαφαίνεται δεν αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Η οποία μέσα από γενικολογίες και παλιές εκθέσεις ιδεών για την Ανάπτυξη και την Οικονομία δεν διαθέτει καμία συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική.
Αν δεν αλλάξουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης με την αναπτυξιακή πολιτική να τίθεται ως βασική προτεραιότητα σε όλα τα κυβερνητικά σχέδια η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού θα συνεχίζεται, η ανεργία θα παραμένει σε αβάσταχτα επίπεδα η κατανάλωση θα συρρικνώνεται και η εμπιστοσύνη στην πολιτική στη δημοκρατία και στην Ευρώπη συνεχώς θα μειώνεται.
Άρθρο του Ορέστη Ψαχούλα, Εντεταλμένου Σύμβουλου Εμπορίου-Ανάπτυξης-Απασχόλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας