Συνέντευξη του Βουλευτή Επικρατείας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ


 ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

» Πιστεύω ότι οι πολιτικές παρατάξεις και οι ηγεσίες τους – ιδίως των δύο κομμάτων διακυβέρνησης – οφείλουν να συνεννοούνται για τα μεγάλα θέματα της χώρας.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Φράγμα η ισχνή πλειοψηφία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΝΔ στα δύο χρόνια που πέρασαν, ήταν η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος με τη ΝΔ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κ. Δημ. Σιούφας. Στην συνέντευξη που παραχωρεί τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαφορετική είναι η λειτουργία μιας κυβέρνησης με άνετη και διαφορετική μιας με ισχνή πλειοψηφία». Ο κ. Σιούφας, έργο του οποίου είναι η προώθηση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, υπερασπίζεται την πολιτική του και ταυτόχρονα τάσσεται – ως ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας της χώρας – υπέρ της συνεννόησης των δύο κομμάτων διακυβέρνησης για τα μεγάλα θέματα της χώρας.

»  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαφορετική είναι η λειτουργία μιας κυβέρνησης με άνετη και άλλη μιας με ισχνή πλειοψηφία

Θεωρείτε ότι έχετε πείσει τους νεοδημοκράτες πως ότι δεν κάνατε τα πεντέμισι χρόνια που πέρασαν θα τα κάνετε από την επομένη των εκλογών εφόσον κερδίσετε; Ρωτώ συγκεκριμένα για το θέμα της φοροδιαφυγής και της μείωσης των δαπανών. 

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε, το 2004, την «ήπια προσαρμογή» για να μην δημιουργηθούν αιφνίδιες τριβές στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Η στρατηγική αυτή απέδιδε χειροπιαστά αποτελέσματα, ορατά σε όλους τους οικονομικούς δείκτες. Ιδίως, μάλιστα στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος και της ανεργίας. Η διεθνής κρίση (που κανένας δεν είχε προβλέψει) άλλαξε τα δεδομένα και επιβάλλει αλλαγή στους ρυθμούς. Στο πλαίσιο της νέας εντολής που ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, τα ζητήματα αυτά αποτελούν βασικούς άξονες της αναγκαίας πολιτικής. Δραστικός περιορισμός στις δημόσιες δαπάνες, σύγκρουση με τη φοροδιαφυγή και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, συνιστούν τους άξονες ενός υπεύθυνου και αποτελεσματικού σχεδίου.

Τελικά η επανίδρυση του κράτους παραμένει ως ένα σύνθημα; Οι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται στις συναλλαγές τους με το δημόσιο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το κράτος ως «τον μεγάλο ασθενή». Τι έφταιξε τελικά και δεν προχώρησαν οι αλλαγές που είχατε επαγγελθεί το 2004;

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Αναλογιστείτε πόσες υποθέσεις διεκπεραίωναν τα ΚΕΠ το 2004 και πόσες τώρα. Με ποια ταχύτητα το 2004 και με ποια τώρα. Σας θυμίζω τις εκατοντάδες κρατικούς οργανισμούς των οποίων αποφασίστηκε η κατάργηση. Αλλαγές προς το καλύτερο έγιναν πολλές και προετοιμάστηκαν ακόμη περισσότερες. Έχουμε εξαγγείλει : Νέα Διοικητική Δομή της Χώρας, Αναμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος, Κατάργηση ή Συγχώνευση εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου Τομέα. Απλοποιούνται συνεχώς οι διαδικασίες και προχωρά η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Θα συμφωνήσω ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά. Τώρα είναι η ώρα για σοβαρές αποφάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε με τη νωπή λαϊκή εντολή της 4ης Οκτωβρίου.

Σήμερα, με βάση τα όσα πέρασε η Κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια, πιστεύετε ότι η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο στην προώθηση του κυβερνητικού έργου;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαφορετική είναι η λειτουργία μιας κυβέρνησης με άνετη  και διαφορετική μιας με ισχνή πλειοψηφία.

Αισθανθήκατε άσχημα ως Πρόεδρος της Βουλής όταν είδατε την πλειοψηφία να αποχωρεί από την συζήτηση για το Βατοπέδι;

Ο Πρόεδρος της Βουλής εκτελεί τα καθήκοντά του στη βάση της λογικής και της εφαρμογής του Συντάγματος, των νόμων και του Κανονισμού της Βουλής. Δεν έχουν θέση στην άσκηση των καθηκόντων  του προσωπικά αισθήματα. Ως πολιτικός αρχών και πεποιθήσεων υπηρετώ το θεσμικό μου ρόλο με αίσθηση χρέους και αποστολής.

Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές, υπάρχει ή θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ των μεγάλων κομμάτων ώστε να βγει η χώρα από  την κρίση;  

Η αριθμητική της Δημοκρατίας είναι έργο του κυρίαρχου λαού κατά τις εκλογές. Εμείς πιστεύουμε ότι η δυναμική των τελευταίων ημερών οδηγεί σε νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Τα προγνωστικά των επιτελείων που θέλησαν να προκαταλάβουν την απόφαση των πολιτών ανατρέπονται. Για να μη θεωρηθεί, πάντως, ότι υπεκφεύγω θυμίζω ότι το Σύνταγμα προβλέπει διαδικασίες εντολών και διαβούλευσης. Υπάρχουν συνεργασίες που μπορεί να γίνουν και συνεργασίες που δεν μπορεί να γίνουν. Η απάντηση, λοιπόν, μπορεί να δοθεί μόνο αφού γνωρίζουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Από εκεί και πέρα, πίστευα και πιστεύω ότι οι πολιτικές παρατάξεις και οι ηγεσίες τους -ιδίως των δύο κομμάτων διακυβέρνησης- οφείλουν να συνεννοούνται για τα μεγάλα θέματα της χώρας.

ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ξανά πρωθυπουργός

Εάν η Ν.Δ ηττηθεί, τι πιστεύετε ότι θα πράξει ο Κ. Καραμανλής;

Δεν το βλέπω,  δεν συζητώ τέτοιο ενδεχόμενο. Αγωνιζόμαστε όλοι για τη νίκη του κόμματος μας. Ο Κώστας Καραμανλής έχει απαντήσει ο ίδιος σε ανάλογες ερωτήσεις. Είναι ηγέτης νέος, μεγάλης προσφοράς και μακράς πνοής. Τον έχει ανάγκη η ΝΔ, τον έχει ανάγκη ο Τόπος. Και  πιστεύω θα τον έχει Πρωθυπουργό για τρίτη φορά.

Κεντρικό θέμα σε αυτές τις εκλογές είναι η οικονομία. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα «κυνηγήσει» τους ανείσπρακτους φόρους και σας καταγγέλλει ότι τα έσοδα επί των ημερών σας, «έπεσαν» σημαντικά, κάτι το οποίο και δικά σας στελέχη έχουν παραδεχθεί.

Πρώτα απ όλα, σας θυμίζω ότι το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ καταψήφισε τη ρύθμιση για έκτακτη εισφορά στους έχοντες. Τώρα υποστηρίζει ότι θα αυξήσει τη φορολογία στους έχοντες. Δεν είναι αντιφατικό; Και, βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία. Πολλά  ζητήματα (όπως τα έσοδα από τους ημιυπαίθριους) καθυστερούν εξ’ αιτίας των εντυπώσεων που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, η αντιπολίτευση «ποντάρει» εκλογικά και στη δήλωση του πρωθυπουργού για «πάγωμα μισθών»…

Πρώτον: Αυτό αφορά μόνον τους υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα και όχι τα 4 εκατομμύρια του ιδιωτικού Τομέα. Να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Στον ιδιωτικό τομέα δόθηκαν, στη δύσκολη αυτή χρονιά, αυξήσεις 5,5% όπως προβλεπόταν από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Για το 2010 και το 2011 οι αυξήσεις στον Ιδιωτικό Τομέα θα συμφωνηθούν από τους Κοινωνικούς Εταίρους.

Δεύτερον: Εμείς λέμε να μη δοθούν, για ένα χρόνο, αυξήσεις στους υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα. Είναι άλλωστε αυτοί που δεν επηρεάζονται άμεσα και σοβαρά, (εξ’ αιτίας και της μονιμότητας) από τις συνέπειες της κρίσης. Λέμε, όμως, να δοθούν πολύ περισσότερα από όσα λέει το ΠΑΣΟΚ στους χαμηλόμισθους. Το ΠΑΣΟΚ λέει γι’ αυτούς 100-150 € τον χρόνο. Τόσο είναι η αύξηση στα όρια του πληθωρισμού. Εμείς δώσαμε φέτος 500 €. Το ίδιο ισχύει και για το 2010.

Ο ΑΓΩΓΟΣ

Στρατηγική επιλογή

Επί των δικών σας ημερών ως υπουργού Ανάπτυξης υπογράφτηκε η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Σήμερα το έργο αυτό είχε μπει για τα καλά στην προεκλογική ατζέντα…

Δεν με αιφνιδίασε το ΠΑΣΟΚ! Σίγουρα, όμως, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, ως στρατηγική επιλογή του Κώστα Καραμανλή, έβαλαν τη Χώρα στο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και αναβάθμισαν τη γεωπολιτική της θέση. Γι’ αυτή την πολιτική είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, και ο ίδιος που υπέγραψα τις συμφωνίες, αλλά και κατασκεύασα το Ελληνοτουρκικό τμήμα σχεδιάζοντας και το Ελληνο-Ιταλικό τμήμα. Ενισχύσαμε έτσι πολιτικά, ενεργειακά και στρατηγικά την Πατρίδα μας. Οι διεθνείς συμφωνίες που υπογράφει η Χώρα, οφείλει κάθε Κυβέρνηση και να τις σέβεται και να τις τιμά γιατί υπάρχει αμοιβαίο όφελος.

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστίες για τη 9η οικολογική γιορτή
Επόμενο άρθρο Αυλαία σε λίγες ημέρες για την 9η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Καρδίτσας