Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Οι κυβερνητικές αποφάσεις υπονομεύουν την εγχώρια κτηνοτροφία


«Προνομιακή μεταχείριση εισαγόμενων ζωοκομικών προϊόντων έναντι των αντίστοιχων ελληνικών με την εφαρμογή χαμηλότερου συντελεστή Φ.Π.Α στην πώληση εισαγόμενων κρεάτων» διαπιστώνει με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτοκαι τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευάγγελο Αποστόλου ο Βουλευτής Καρδίτσας και Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Στην Ερώτηση που συνυπογράφουν ο αρμόδιος Υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Κασαπίδης και 34 ακόμα βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι «η διαφορετική εφαρμογή ΦΠΑ – 24% σε αγοραπωλησία ζώντων ζώων μεταξύ κτηνοτρόφου και εμπόρου και 13%, στη συναλλαγή των ιδίων προσώπων, αν η αγοραπωλησία αφορά στο σφάγειο του ζώου (και όχι στο ίδιο το ζώο)-, οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους κτηνοτρόφους και υπονόμευση της εγχώριας παραγωγής».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «οι έμποροι για να αποφύγουν την αγορά ακριβού εγχώριου εμπορεύματος με υψηλό ΦΠΑ και έξοδα σφαγής, προσανατολίζονται σε αγορά εισαγόμενου από προμηθευτές του εξωτερικού» και ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί στην άμεση αποπληρωμή του πιστωτικού ΦΠΑ για τους εν λόγω επιτηδευματίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σε συνέχεια του Ν.4336/2015, εγκύκλιος (ΑΔΑ: 7ΡΟΡΗ-ΟΟΨ) του Υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει ότι εφαρμόζεται υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 24% σε αγοραπωλησία ζώντων ζώων μεταξύ κτηνοτρόφου και εμπόρου ακόμα και αν αυτά, κατόπιν συμφωνίας,  μεταφέρονται σε σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του εμπόρου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής.

Αντίθετα  ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται στη συναλλαγή  μεταξύ των ιδίων προσώπων (κτηνοτρόφου και εμπόρου) αν η αγοραπωλησία αφορά στο σφάγειο του ζώου (όχι το ίδιο το ζώο) και όταν έχει προηγηθεί η σφαγή στο σφαγείο για λογαριασμό του κτηνοτρόφου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα της σφαγής.

Με δεδομένα τη δεινή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων και το παράλληλο υψηλό κόστος σφαγής, το οποίο, επίσης, επιβαρύνεται με υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, είναι εύλογο να μη δύνανται να επωμιστούν το κόστος οι κτηνοτρόφοι και να επιδιώκουν να το μετακυλήσουν σε εμπόρους.

Από την άλλη πλευρά οι έμποροι για να αποφύγουν την αγορά έτσι κι αλλιώς ακριβού εμπορεύματος(εγχώριου) που επιβαρύνεται επιπρόσθετα με υψηλό ΦΠΑ και έξοδα σφαγής, προσανατολίζονται σε αγορά εισαγόμενου (είτε ζωντανού που θα σφαχτεί σε Ελλάδα και θα λάβει ελληνική σφραγίδα, είτε ήδη σφαγμένου στο εξωτερικό αποφεύγοντας και τα έξοδα σφαγής) από προμηθευτές του εξωτερικού.

Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ωθούν την αγορά στην εισαγωγή ζώντων ζώων και κρέατος και παρασκευασμάτων αυτού, υπονομεύοντας την εγχώρια κτηνοτροφία.

Την ίδια στιγμή με ιδιαίτερα “ευφυή” τρόπο το κράτος λαμβάνει άτοκο δάνειο από όλους τους εμπόρους εγχώριου και μόνο κρέατος. Έτσι προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους εν λόγω εμπόρους, αφού, δεδομένων των συνθηκών αγοράζουν, συνήθως, ζώντα ζώα με υψηλό Φ.Π.Α. και πωλούν με χαμηλό, όντας πάντοτε πιστωτικοί στο ΦΠΑ. Τη διαφορά αυτή την εισπράττουν με μεγάλη καθυστέρηση που πολλές φορές αγγίζει τη διετία, παρά την πρόβλεψη της  σχετικής νομοθεσίας (ΠΟΛ.1090/2.4.2012) για εντός 3 μηνών επιστροφή. Ωθούνται λοιπόν και αυτοί με μαθηματική ακρίβεια στην πρακτική αν όχι μόνο της εισαγωγής, έστω της παράλληλης δραστηριότητας για το συμψηφισμό του ΦΠΑ.

Επειδή τέτοιου είδους αποφάσεις “ταφόπλακα” για ένα κλάδο που βρίσκεται στα όρια της βιωσιμότητας χαρακτηρίζονται από έλλειψη στοιχειώδους λογικής,

Επειδή η ελληνική κτηνοτροφία χρειάζεται αποφάσεις στήριξης και όχι υπονόμευσης,

Επειδή η εφαρμογή υψηλού συντελεστή ΦΠΑ επηρεάζει αρνητικά την τελική τιμή στο ράφι του εντόπιου εμπορεύματος, αποτελώντας ανταγωνιστικό μειονέκτημα,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

  1. Ποια η σκοπιμότητα εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου; Ποια η επιδίωξη της Κυβέρνησης; Τι μετρήσιμα αποτελέσματα έχει επιφέρει έως σήμερα;
  2. Με τη διάταξη αυτή εξυπηρετείται η ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας ή οι χώρες από τις οποίες εισάγονται τεράστιες ποσότητες κρεάτων;
  3. Eξετάζει η κυβέρνηση τη μετάταξη στο συντελεστή 13% του ΦΠΑ της αγοραπωλησίας ζώντων ζώων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας;
  4. Γιατί δε γίνεται άμεσα αποπληρωμή του πιστωτικού ΦΠΑ στους επιτηδευματίες, αφού η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ και στην πώληση από αυτούς είναι αδιανόητη, ώστε να μην καθίστανται αυτοί άτοκοι δανειστές του δημοσίου με τη μόνιμη κατάσταση πιστωτικού ΦΠΑ;
  5. Ποια τα μέχρι σήμερα μέτρα και πολιτικές τις Κυβέρνησης για τη στήριξη του ελληνικού κρέατος;

 

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη 56χρονος για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Ανοιχτά Εργαστήρια Πρασίνου στην περιοχή των Καμινάδων και το Θερινό Σινεμά