Ειδήσεις

Στην εκπομπή Βιβλιοθήκες στα FM η Χρ. Κατσαβριά


Στην εκπομπή “Βιβλιοθήκες στα FM” στις 26 Ιουνίου 2016είχαμε την εξαιρετική χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε την Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Καρδίτσας & Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στο πλαίσιο της ενδιαφέρουσας συνέντευξηςπου μας παραχώρησε,η βουλευτής τόνισε ότι: «η πρωτοβουλία της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το σχεδιασμό – χάραξη υλοποίηση μιας Εθνικής Πολιτικής για τις Βιβλιοθήκες εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός ότι τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Εσωτερικών, συνεργάζονται και εξετάζουν από κοινού τη δυνατότητα χάραξης και υλοποίησης μιας Εθνικής Πολιτικής για τις βιβλιοθήκες».

Η κ. Κατσαβριά επισήμανε το ρόλο των βιβλιοθηκών ως «ζωντανών οργανισμών, η λειτουργία των οποίων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη και ότι μπορεί να είναι ένα εργαλείο στα χέρια όλης της κοινωνίας, στα χέρια του μαθητή, του φοιτητή, του δάσκαλου, του καθηγητή, του ερευνητή αλλά και του κάθε πολίτη για την πολύπλευρη μόρφωση και καλλιέργειά του».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε τα διαφορετικά είδη βιβλιοθηκών και την ανάγκη συντονισμού τους λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον των νέων τεχνολογιών από το e-book, έως τη δυνατότητα διάσωσης, με ψηφιακό τρόπο, της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μίλησε για την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας και τις αναπόφευκτες επιπτώσεις γενικότερα στην Παιδεία αλλά και στο βιβλίο και τις βιβλιοθήκες.Ειδικότερα, έκανε αναφορά στην  πρόσφατη διυπουργική συνάντησηεργασίας των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά την οποία εξετάστηκε ο  «οδικός χάρτης» μιας Εθνικής Πολιτικής για τις Βιβλιοθήκεςκαι οι βασικές προϋποθέσεις υλοποίησής του, που είναι  :

  1. Η ενεργοποίηση του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών.
  2. Η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Βιβλιοθηκών, με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας (ΕΒΕ) στο κέντρο του, με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τη διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας, την ενθάρρυνση της οριζόντιας συνεργασίας όλων των βιβλιοθηκών και την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων ανάπτυξης υπηρεσιών και προγραμμάτων τα οποία κάθε βιβλιοθήκη δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει μόνη της.. Το Εθνικό Δίκτυο αποτελεί μελλοντική προοπτική για τη χώρα μας και απαιτείται: σωστός σχεδιασμός, σαφώς περιγεγραμμένο πολιτικό πλαίσιο και σαφείς κατευθύνσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν οι βιβλιοθήκες στο ρόλο τους έχοντας  κοινό στόχο όλες τις πολιτικές και στρατηγικές που υιοθετούνται στον καθορισμό του γενικού πλαισίου για την οργάνωση των υπηρεσιών τους.

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή των πολιτικών αυτών είναι πολλαπλά όπως : κοινοί συλλογικοί κατάλογοι και πρότυπα καταλογογράφησης, συνεργασίες για κοινή πρόσβαση, επικοινωνία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, δίκτυα βιβλιοθηκών, προγράμματα ψηφιοποίησης, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφόρησης για την παροχή εξελιγμένων υπηρεσιών, συγκέντρωση, διαφύλαξη, αξιοποίηση και προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που κατέχει ειδικότητες γύρω από το βιβλίο, και ενίσχυση της εκδοτικής δραστηριότητας στους τομείς της παραγωγής, της διακίνησης και της προβολής του βιβλίου.

  1. Η εξεύρεση των αναγκαίων πόρωνμε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης,  κινείται προς  την κατεύθυνση της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και την ένταξη των βιβλιοθηκών στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.
  2. Η αξιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησηςκαθώς είναι ο φορέας εκείνος ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στις τοπικές ανάγκες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας. Οι δημοτικές βιβλιοθήκες χρήζουν εκσυγχρονισμού, ανάπτυξης και οριζόντιας διασύνδεσης με την ΕΒΕ, προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίσουν,  σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα ανά τη χώρα, την πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία.
  3. Η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΒΕ προκειμένου να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντά της. Είναι απόλυτα κατανοητό καθώς η οργάνωση και η λειτουργία της ίδιας της ΕΒΕ απαιτεί γενναίες επενδύσεις σε προσωπικό και τεχνολογία για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο του συντονισμού και της καθοδήγησης του συνόλου των βιβλιοθηκών.
  4. Η στελέχωση των βιβλιοθηκών με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

Η βουλευτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών συνδέεται απόλυτα με την Εθνική Πολιτική Βιβλίου, κάνοντας αναφορά στο Αγγλο-σκανδιναβικό μοντέλο Πολιτικής Βιβλίου(Ηνωμένο Βασίλειο, Σκανδιναβία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία κτλ)το οποίοσυνίσταται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο λαϊκών βιβλιοθηκών αντί τουΝοτιοευρωπαϊκού μοντέλουτο οποίοβασίζεται κυρίως σε κρατικές πολιτικές παρεμβάσεις.

Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στην εμπειρία της από την ίδρυση και λειτουργία του Δικτύου Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Καρδίτσας, με τις 11  παιδικές βιβλιοθήκες στις 8 συνοικίες της πόλης και τα τρία ΔημοτικάΔιαμερίσματα του διευρυμένου  Δήμου Καρδίτσας. Τέλος, απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το επόμενο διάστημα καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να συμβάλουν αποφασιστικά στη νέα εποχή για το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες.

Προηγούμενο άρθρο Αυτοψία του Δημάρχου Καρδίτσας σε πληγείσες καλλιέργειες
Επόμενο άρθρο Αποκαλυπτήρια Μνημείου των φονευθέντων Σοφαδιτών