Ειδήσεις

Ημερίδα για την ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε ορεινές περιοχές


Μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα«Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Ορεινές Περιοχές», διοργανώθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πύλης. Συνδιοργανωτές της Ημερίδας ήταν το ΑΠΘ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο Δήμος Πύλης και το NorwegianInstituteofWoodTechnology.

Hημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ – Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009 – 2014 στο πλαίσιο του Έργου «Ακαδημαϊκή Έρευνα στους Τομείς Προτεραιότητας» του Προγράμματος «Διαφορετικότητα, Ανισότητες και Κοινωνική Ενσωμάτωση.

Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό οι βουλευτές ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. του Νομού Τρικάλων κ.κ. Παπαδόπουλος Σάκης και Σιμορέλης Χρήστος, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σκρέκας Κωνσταντίνος, ο πρώην Νομάρχης Τρικάλων και πρώην βουλευτής κ. Βλαχογιάννης Ηλίας,   ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τσίγκας Γεώργιος, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Καθηγητής Γούλας Παναγιώτης και ο Αντιδήμαρχος Πύλης κ. Τζανής Άρης.

Σκοπός της ημερίδας, ήταν η παρουσίαση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου του «ΑΙΘΗΚΟΥ», στους κατοίκους, επιχειρηματίες και φορείς της ευρύτερης περιοχής και η ενημέρωσή τους πάνω σε ζητήματα κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και τις προοπτικές ανάπτυξης αυτής της μορφής επιχειρηματικής δράσης στις ορεινές περιοχές και ειδικότερα στις περιοχές του Δήμου Πύλης, που αποτελεί και την περιοχή έρευνας του έργου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από το Α.Π.Θ. και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, στελέχη του Δήμου Πύλης και επαγγελματίες της περιοχής,μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Αρχικά ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Δρ. Μάριος Τρίγκας, Επίκουρος Καθηγητής του Α.Π.Θ. έκανε την παρουσίαση του έργου αναλύοντας διεξοδικά τους στόχους και τις δράσεις που περιλαμβάνει, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στα Παραδοτέα και τα σημαντικά αποτελέσματα που αναμένεται να προκύψουν από την ολοκλήρωση του έργου αυτού. Ακολούθησε σειρά εισηγήσεων όπου παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου ΑΙΘΗΚΟΣ.

Στην εισήγηση που ακολούθησε από τον Δρ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, Καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, αναφορικά με τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα στις ορεινές περιοχές του Δήμου Πύλης, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, δείχνουν πως υπάρχει εκείνη η δυναμική στις ορεινές περιοχές του Δήμου, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων, σε τομείς που αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τη περιοχής, όπως: η κτηνοτροφία, η δασοπονία, η γεωργία, ο ορεινός τουρισμός κ.λ.π. Ωστόσο, απαιτείται η ενημέρωση των κατοίκων και φορέων για τη φύση και τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η καλλιέργεια συνεργατικής κουλτούρας, καθώς και σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκομένων, στο πλαίσιο ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας, με ταυτόχρονη στήριξη από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.

Τη συνέχεια η Δρ. Παρταλίδου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ., παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας αποτύπωσης του κοινωνικού κεφαλαίου στην περιοχή του Δήμου Πύλης. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, υπάρχει η απαιτούμενη δυναμική και σχέσεις εμπιστοσύνης για την ανάπτυξη συνεργασιών κυρίως μεταξύ των επιχειρηματιών της περιοχής με στόχο τη δημιουργία συνεργατικών επιχειρηματικών δράσεων στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας. Ωστόσο, η δυναμική αυτή δε φαίνεται να εμφανίζεται και από τους Κρατικούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να ενδυναμώσουν την κοινωνική τους παρουσία στην περιοχή.

Η κα. Ντέρη ΔώραMA, Νομικός, επικεντρώθηκε στην αναλυτική παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δίνει αρκετά κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, ωστόσο βελτιώσεις μπορούν να υπάρξουν στο πεδίο των φορολογικών και γραφειοκρατικών υποχρεώσεων που διέπουν τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των προοπτικών που υπάρχουν στην περιοχή για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ο Δρ. Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δίνουν τα ξυλώδη και μη ξυλώδη δασικά προϊόντα στην περιοχή για νέα επιχειρηματική δράση με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την αειφορία, παρουσιάζοντας δυνατότητες που υπάρχουν με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα παραδείγματα, τα οποία αποτελούν «καλές πρακτικές» και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους της περιοχής στα πλαίσια της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ακολούθησε παρουσίαση από το στέλεχος του Δήμου Πύλης, κα. Μπέκου Κωνσταντίνα, Γεωπόνο, αναφορικά με την κατάσταση της τοπικής αγοράς της Πύλης στην εποχή της κρίσης και του onlineshopρing, όπου δόθηκαν στοιχεία με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου για την εμπορική αγορά της πόλης. Διαπιστώθηκε ότι, υπάρχουν αρκετές αναξιοποίητες υποδομές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το χώρο εγκατάστασης κοινωνικών επιχειρήσεων και πώλησης προϊόντων της περιοχής.

Η Δρ. Ανδρεοπούλου Ζαχαρούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις προκλήσεις που υπάρχουν για την ανάπτυξη του γυναικείου συνεταιριστικού κινήματος στην περιοχή αλλά και ευρύτερα στις ορεινές περιοχές, ως εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης και παραγωγής και προώθησης τοπικών προϊόντων για την δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος. Τη σκυτάλη των εισηγήσεων πήρε ο Δρ. Μανούρας Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο για την παραγωγή, ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων τροφίμων, ως ένα δυναμικό τομέα υιοθέτησης κοινωνικών επιχειρηματικών δράσεων, αναλύοντας τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν. Τέλος, ο Δρ. Παπαδόπουλος Σεραφείμ, Επίκουρος Καθηγητής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, ανέλυσε διεξοδικά τις προοπτικές της κτηνοτροφικής παραγωγής στην περιοχή, ως βάση για την ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεργατικών δράσεων, με την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους καταναλωτές. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό όπου τέθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές και έγιναν τοποθετήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα, στα τέλη του Ιουνίου 2016, αναμένεται να υπάρξει σειρά αντιστοίχων δράσεων, ενημέρωσης και παρακίνησης των κατοίκων και επιχειρηματιών του Δήμου Πύλης, μέσα τη διεξαγωγή σεμιναρίων, αναφορικά με τη δυνατότητα υλοποίησης καινοτόμων ιδεών στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.  Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Τις εισηγήσεις της ημερίδας, αλλά και ολόκληρο το υλικό του έργου «ΑΙΘΗΚΟΣ», μπορεί να το βρει κανείς, στην ιστοσελίδα του έργου http://aithikos-eeagrants.teilar.gr/, καθώς επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης AithikosProject.

Προηγούμενο άρθρο Η Κινητή Βιβλιοθήκη της ΠΕΔ γιόρτασε την Ημέρα Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθρο Με το Δήμαρχο Σοφάδων συναντήθηκε η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας Λεμεσού