Βιωματικό εργαστήριο στις Α΄ Βοήθειες πραγματοποίησαν Επισκέπτριες Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας ,την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, στους μαθητές της Δ΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου με εμπεριστατωμένο θεωρητικό και πρακτικό τρόπο, οι κυρίες Πιτσιάβα Ολυμπία, Μπιμπίκου Βάνα και Βαΐτση Εύη παρουσίασαν τις Α΄ Βοήθειες που μπορούν να προσφέρουν οι μικροί μαθητές όταν συμβαίνουν μικροατυχήματα όπως διάστρεμμα, αιμορραγία, μυικές μικροκακώσεις , τσιμπήματα από έντομα, ελαφρά εγκαύματα. Παρουσίασαν επίσης τις περιπτώσεις της ηλίασης, της ηλεκτροπληξίας, του κινδύνου πνιγμού στη θάλασσα αλλά και του τρόπου μεταφοράς του ασθενή ή τραυματία. Τέλος παρουσίασαν με πρακτικό τρόπο τις Α΄ βοήθειες που μπορούν να προσφέρουν οι μαθητές σε περίπτωση ανάγκης καθώς και τα μέτρα πρόληψης τέτοιων καταστάσεων. Ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς έτυχε το κουτί πρώτων βοηθειών που ετοιμάστηκε μαζί με τους μαθητές καθώς και τα τηλέφωνα ανάγκης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις .
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και με βιωματικό τρόπο εφάρμοσαν τις οδηγίες που τους έδωσαν οι Επισκέπτριες Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.
Χρησιμοποίησαν το κουτί πρώτων βοηθειών και με τα απαραίτητα υλικά ¨έδωσαν¨ τις Α΄ Βοήθειες στα μέλη της ομάδας τους με την οποία συμμετείχαν στο εργαστήριο.
Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αυτού του εργαστηρίου στόχευε στην ευαισθητοποίηση, στην ενεργοποίηση και στη συμμετοχή των μαθητών σε θέματα υγείας που αφορούν τον ίδιο, στη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης.
Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με την ολοκλήρωση του βιωματικού εργαστηρίου είναι:
• Οι μαθητές να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την έννοια των Πρώτων Βοηθειών.
• Να κατανοούν τη σημασία των γνώσεων Υγιεινής και των Πρώτων Βοηθειών για τη ζωή ενός ανθρώπου έως ότου παρασχεθεί σε αυτόν ιατρική ή νοσοκομειακή φροντίδα.
• Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα Υγείας και Πρώτων Βοηθειών, αναγνωρίζοντας την ευθύνη τους στην πρόληψη των ατυχημάτων και στην ασφάλειά τους.
• Να αποκτήσουν και αναπτύξουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, που αφορούν στην πρόληψη κα ι στην αντίδρασή τους σε μια ποικιλία επικίνδυνων καταστάσεων όχι μόνο της δικής τους ζωής αλλά και των συνανθρώπων τους, συμβάλλοντας στην τοπική κοινωνία ως ενεργοί πολίτες.
• Να προετοιμαστούν, ώστε να γνωρίζουν κάθε στιγμή τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν, καθώς και τι μπορούν και τι δε μπορούν να κάνουν σε περίπτωση αντιμετώπισης έκτακτου περιστατικού.
Ευχαριστούμε τις κυρίες Πιτσιάβα Ολυμπία, Μπιμπίκου Βάνα και Βαΐτση Εύη, Επισκέπτριες Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας για τη βοήθειά τους στον προγραμματισμό και την υλοποίηση του βιωματικού εργαστηρίου.
Οι εκπαιδευτικοί της Δ΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας
Βάσω Παράσχη
Γιώργος Αγγελιδάκης