Με τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στην Υγεία να κρέμονται σα δαμόκλειος σπάθη πάνω απ’ τις αίθουσες, άνοιξαν τα σχολεία.
Για μια ακόμα φορά και με αφορμή τη «νέα γρίπη»αποκαλύπτονται οι συνέπειες που έχει η -ουσιαστικά- ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικότερα των σχολικών υπηρεσιών Υγείας, που αν ήταν διασφαλισμένα, αφ’ ενός, θα προσέφεραν υπηρεσίες στα άρρωστα παιδιά και τους δασκάλους και, αφ’ ετέρου, θα συνέβαλαν στις σωστές αποφάσεις για τη συνολική λειτουργία των σχολείων.
Σα ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ θεωρώντας το ζήτημα σοβαρό-αντιμετωπίζοντάς το χωρίς εφησυχασμό ή πανικό, αλλά με ψυχραιμία- παρεμβαίνουμε επισημαίνοντας κάποια πολύ σημαντικά προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις.
Διαπιστώνουμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι έωλα και αδύνατον να εφαρμοστούν στην πράξη για τους εξής λόγους:
- ü Τα μέτρα καθαριότητας σκοντάφτουν στους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για ένα εξαθέσιο σχολείο χρειάζονται περίπου 300 ευρώ την εβδομάδα για την αγορά των υλικών, χρήματα που δεν υπάρχουν.
- ü Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες ούτε αριθμητικά, αλλά ούτε και το ωράριο τους καλύπτει τις ανάγκες.
- ü Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τήρησης μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των θρανίων, επειδή στις τάξεις φοιτεί αριθμός παιδιών που δεν το επιτρέπει.
- ü Στο σύνολο των σχολείων του νομού δεν υπάρχουν ελεύθερες αίθουσες ώστε να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή απομόνωση μαθητών ή εκπαιδευτικών που θα ασθενήσουν, όπως προβλέπεται.
- ü Τα σχολεία μας δεν συνδέθηκαν με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να υπάρχουν μηχανοκίνητες μονάδες σε επιφυλακή ή συνεργασίες με τους ΟΤΑ και τις νομαρχίες για άμεση ιατρική επέμβαση όπου χρειαστεί.
Έτσι εναποθέτουν την πρόληψη και προστασία στο σχεδιασμό και την ευθύνη του εκπαιδευτικού, αφού με τον ορισμό του ως «υπεύθυνου φροντίδας ασθενών», είναι σα να τον βάζουν να κάνει το γιατρό! και στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να κρατήσουν και να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1.Να τοποθετηθούν έτσι οι μαθητές και τα θρανία ούτως ώστε να απέχουν πάνω από ένα μέτρο και κυρίως καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 μαθητές.
2.Να ενταχθούν όλοι οι υγειονομικοί του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι στο σχέδιο αντιμετώπισης της «νέας γρίπης». Αξιοποίηση όλων των εκπαιδευτικών των υγειονομικών ειδικοτήτων στα σχολεία, στα πλαίσια του ωραρίου εργασίας.
3.Να ξεκινήσουν και με κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς, σχολεία και σχολές. Οι παρεμβάσεις αυτές να περιλαμβάνουν:
– Ιατρική εξέταση όλων, για τον εντοπισμό κρουσμάτων, την καταγραφή των ευάλωτων ομάδων και ιατρική παρακολούθησή τους.
– Επιστημονική ενημέρωση και σχετική εκπαίδευση.
– Εμβολιασμό με όσα εμβόλια ήδη υπάρχουν και ενδείκνυνται για τις ευάλωτες ομάδες (εποχικής γρίπης, πνευμονόκοκκου).
4. Να προσληφθούν από το κράτος καθαρίστριες στα σχολεία, με μόνιμη σχέση εργασίας και να καταργηθούν οι εργολάβοι.
5.Καμία επιβάρυνση στις σχολικές επιτροπές. Έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών (διπλασιασμός).
6.Να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα απαιτούμενα φάρμακα, εμβόλια και οι εργαστηριακές εξετάσεις ή η νοσηλεία.
7.Να εξασφαλιστεί άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για έναν από τους δύο γονείς αν ασθενήσουν τα παιδιά ή αν κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί ή τα σχολεία.
Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα, ώστε να καλυφθούν έστω και τώρα κενά και ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας για να μπορεί να προστατεύσει ολοκληρωμένα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την υγεία όλου του πληθυσμού