Από τις εξελίξεις στο μέτωπο του Ασφαλιστικού προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα έχοντας μπροστά μας την 24ωρη στο Δημόσιο, την Πέμπτη 7 Απριλίου και την 48ωρη γενική απεργία, όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νόμο – λαιμητόμο στη Βουλή.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το τελικό νομοσχέδιο θα είναι ακόμα χειρότερο από αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση στις αρχές του Γενάρη. Με τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης νέα χειρότερα μέτρα προστίθενται. Επομένως, αν χιλιάδες λαού συμμετείχαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, τώρα που τα μέτρα του νέου Ασφαλιστικού χειροτερεύουν, πρέπει η συμμετοχή στις επόμενες απεργίες να νεκρώσει τα πάντα.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση κορόιδευε το λαό, όταν έλεγε ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα για ένα <<δίκαιο>> ασφαλιστικό. Αποδείχτηκε ότι καμιά διαπραγμάτευση δε γίνεται για το συμφέρον του λαού και ότι στο τέλος αποφασίζονται χειρότερα μέτρα.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι καμιά παρθενογένεση δεν υπάρχει στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η πρόταση της κυβέρνησης αντιγράφει προς το χειρότερο το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, ο οποίος με την σειρά του είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των αντιασφαλιστικών ανατροπών που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, έχοντας αναλάβει τη δέσμευση να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τις ανατροπές που προβλέπονται στα προηγούμενα δύο μνημόνια.
Το τέταρτο συμπέρασμα είναι ότι ευθύνες έχουν κι εκείνες οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που για καιρό φιλοτεχνούσαν στην κυβέρνηση το προφίλ του <<καλύτερου>> και <<ικανότερου>> διαπραγματευτή, ζητώντας από το λαό να κρατήσει στάση ανοχής και αναμονής απέναντί της. Όσες <<αγωνιστικές>> κορόνες κι αν σηκώσουν τώρα, για να υπηρετήσουν με άλλη ρητορική τη χειραγώγηση του λαού, οι δυνάμεις αυτές είναι υπόλογες για τη διαχρονική στήριξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τη στιγμή που τα νέα χειρότερα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θα επιβαρύνουν τη ζωή των πολιτών, ο παλιός και ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός για άλλη μια φορά υπονομεύουν τους αγώνες. Καμιά εμπιστοσύνη στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και στις πλειοψηφίες των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ που περιδιαβαίνουν τα ήρεμα σαλόνια των <<κοινωνικών διαλόγων>>, αντί να φροντίζουν για τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν.
Εδώ που βρισκόμαστε τώρα κανείς δεν μπορεί να πει <<δεν ήξερα>> ή <<δεν κατάλαβα>>. Ο νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση πρέπει να συναντήσει τη μαζική αντίδραση και καταδίκη του λαού. Κυρίως να συνειδητοποιηθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας των μέτρων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μόνο έτσι θα διαμορφώνονται προϋποθέσεις για ένα ισχυρό ταξικό κίνημα που θα παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και δεν θα υποτάσσεται στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, αλλά θα αγωνίζεται να τον ανατρέψει.
Όλοι και όλες στη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης στο Δημόσιο, στις 7 Απρίλη
Κλιμακώνουμε με 48ωρη, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το νόμο – λαιμητόμο
Για τη γραμματεία εκπαιδευτικών Καρδίτσας του ΠΑ.Μ.Ε.
Μόκας Σωτήρης
Καραγιάννης Αποστόλης
4 Απρίλη 2016