Η έξαρση του προσφυγικού τον Αύγουστο, βρήκε την κυβέρνηση παντελώς απροετοίμαστη και εντελώς ανήμπορη να αντιμετωπίσει την κρίση που η ίδια εξέθρεψε. Οι ροές πολλαπλασιάστηκαν, αφού οι άστοχες δηλώσεις της τότε Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ηχούσαν ως δημόσιο προσκλητήριο στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να βρουν ασφαλή διέξοδο προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Η Πατρίδα, όμως, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Με κλειστά σύνορα, όπως κυνικά παραδέχθηκε ο κ. Μουζάλας. Με την Ελλάδα να μετατρέπεται από χώρα διέλευσης μεταναστών σε χώρα εγκατάστασης, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Η χώρα διατρέχει μείζονα εθνικό κίνδυνο. Τα καραβάνια των μεταναστώνκατακλύζουν την χώρα και η κυβέρνησηπροχείρωςσχεδιάζει να τα διασπείρειπαντού. Ακόμα και σε περιοχέςεκτός της διαδρομής προς τα σύνορα, όπως η Καρδίτσα. Περιοχές, που στερούνταιπαντελώςτων υποδομών, ώστε να προσφέρουνανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και να διαφυλάξουν την ομαλότητα της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας.
Στη σημερινή Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση επαναδιατυπώνοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την χάραξη μιας εθνικής γραμμής.
Πρώτον, να αξιοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Δεύτερον, να ετοιμαστούν όλοι οι απαραίτητοι φυλασσόμενοι, ανοιχτοί, αλλά και κλειστοί χώροι προσωρινής διαμονής, με σωστή γεωγραφική κατανομή στην Επικράτεια.
Τρίτον: να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Τέταρτον, να διασφαλιστεί ότι η Νατοϊκή δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με την FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.
Πέμπτο, να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πόροι και να ζητηθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Έκτο, να αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουριστικού της προϊόντος.
Σήμερα, ενώπιων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κύριος Τσίπρας θα τεθεί προ των προσωπικών του ευθυνών. Και θα αποδείξει αν ως υπεύθυνος πρωθυπουργός επιθυμεί πραγματικά την εθνική συνεννόηση στη μείζονα προσφυγική κρίση που πλήττει τη χώρα μας ή αν προσχηματικά επικαλείται τον διάλογο για να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Σήμερα, η συγκυβέρνηση των ΣΥ.ΡΙΖ.Α./ΑΝ.ΕΛ. θα αποδείξει εάν μπορεί να διδαχθεί από τα λάθη της ή θα παραμένει αμετανόητη και καθηλωμένη στις παρωχημένες ιδεοληψίες της. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα αποδείξει εάν ανταποκρίνεται στο συνταγματικό του καθήκον να ενώσει την χώρα προ του εθνικού κινδύνου ή θα συνεχίσει να κυνηγά φαντάσματα εκτοξεύοντας ύβρεις, απειλές και ανήθικες καταγγελίες σε όσους δεν του δίνουν λευκή επιταγή. Δεν μπορούμε και δεν θα το κάνουμε, αφού ο κ. Τσίπρας ως κακός διαπραγματευτής έχει χάσει προ καιρού αυτό το δικαίωμα.
Η επιτυχής αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού δεν είναι ζήτημα απειλών προβολής «βέτο». Είναι ζήτημα στοχευμένης πολιτικής, εφαρμόσιμου σχεδίου, εθνικής συστράτευσης πολιτικών δυνάμεων, αυτοδιοικητικών αρχών και κοινωνικών φορέων στο εσωτερικό. Έτσι μόνο θα ισχυροποιηθεί η κυβέρνηση της χώρας, ώστε στο εξωτερικό με ξεκάθαρες θέσεις να διεκδικήσει ανοικτά ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτή είναι η δική μας εθνική γραμμή, που υπηρετεί την διαχρονικά εκπεφρασμένη θέση μας για τον αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας σε μια Ευρώπη των λαών. Αυτή θέτουμε σήμερα στο τραπέζι του εθνικού διαλόγου.
Για την Ελληνική κοινωνία.
Για την Πατρίδα.
*Ο κ. Τσιάρας Βουλευτής Καρδίτσας- Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.