Μετά από έρευνα του αρχειακού μας υλικού συγκεντρώθηκαν ικανά αποδεικτικά στοιχεία για τους πεσόντες άνδρες του ενδόξου Σώματος της Χωροφυλακής στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, σε μάχες κατά των Βουλγάρων Κομιτατζήδων που επιβουλεύονταν τη Μακεδονία μας και σε συμπλοκές με Λήσταρχους και Ληστοσυμμορίτες.
Για το λόγο αυτό, καθηκόντως, έχουμε προβεί στην τιμητική ονοματοδοσία των αιθουσών και μια από τις υπάρχουσες αίθουσες αφιερώσαμε στον Ανθυπομοίραρχο ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Απόστολο εκ Καρδίτσης, ήρωα μαχητή της Μ. Ασίας, ο οποίος εφονεύθη σε ένοπλη συμπλοκή με το Λήσταρχο ΓΙΑΓΚΟΥΛΑ στις 13 Φεβρουαρίου του έτους 1925 στο χωριό Τσαπουρνιά Ελασσόνας. Στην αίθουσα αυτή πέρα των άλλων κειμηλίων κ.λπ. μουσειακών εκθεμάτων ιστορικής αξίας και μνήμης, έχουμε αναρτήσει φωτογραφίες Καρδιτσιωτών μαχητών, τα ονόματα των οποίων τιμητικών καταγράφουμε:
-
Χωροφύλακας ΓΙΑΜΑΣ Ιωάννης εκ Κούρταγα Καρδίτσης, τραυματίστηκε θανάσιμα σε συμπλοκή με Τούρκους στη Θράκη στις 22.5.1921.
-
Χωροφύλακας ΓΑΤΣΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Στέφανος εκ Βλάσδου (Μοσχάτο) Καρδίτσης, υπέκυψε από τις κακουχίες το έτος 1918.
-
Χωροφύλακας ΓΚΑΡΑΒΕΛΑΣ Κωνσταντίνος εκ Σιάμ (Οξυά) Καρδίτσης, εφονεύθη στη Θράκη σε συμπλοκή με Κομιτατζήδες την 24.10.1922.
-
Χωροφύλακας ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Αριστ. εκ Βουνίστης (Ελληνόκαστρο) Γόμφων, εφονεύθη στη Θράκη σε συμπλοκή με Κομιτατζήδες την 25.10.1922.
-
Χωροφύλακας ΚΟΝΤΟΥΡΗΣ Ιωάννης εκ Καρδίτσης, εφονεύθη στη Μ. Ασία σε συμπλοκή με Τούρκους την 26.3.1922.
-
Χωροφύλακας ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ Γεώργιος εκ Μουζακίου Καρδίτσης, εφονεύθη στη Μ. Ασία σε συμπλοκή με ληστοσυμμορία Τσετών την 24.10.1922.
-
Χωροφύλακας ΚΟΡΚΑΝΗΣ Δημ. εκ Παλαιοκάστρου (Μητρόπολη) Καρδίτσης, υπέκυψε από τις κακουχίες του πολέμου στη Μ. Ασία την 8.12.1922.
-
Χωροφύλακας ΚΑΛΚΥΡΑΣ Αχιλλέας εκ Καρδίτσης, εφονεύθη στη Γλιάκα Καλαμπάκας σε συμπλοκή με ληστές την 26.6.1918.
-
Ενωμοτάρχης ΚΑΡΙΔΑΣ Χρήστος εκ Καρδίτσης, απέθανε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος του το έτος 1923.
-
Χωροφύλακας ΚΟΥΚΟΣ Ηλίας εκ Σοφάδων Καρδίτσης, απεβίωσε συνεπεία των κακουχιών του πολέμου στο Β’ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών το έτος 1921.
-
Χωροφύλακας ΜΙΝΟΣ Δημήτριος εξ Αγ. Γεωργίου Καρδίτσης, εφονεύθη σε συμπλοκή με Τούρκους λησταντάρτες στη Χαριούπολη Θράκης την 28.10.1920.
-
Χωροφύλακας ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑΣ Ευάγγελος εκ Καναλίων Καρδίτσης, συνελήφθη αιχμάλωτος στο Αϊδίνι Μ. Ασίας και απεβίωσε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Κασαμπά Μ. Ασίας την 20.3.1923.
-
Χωροφύλακας ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ Σωτήριος εκ Παλαιοκάστρου (Μητρόπολης) Καρδίτσης, εφονεύθη στη Μ. Ασία σε συμπλοκή με Τούρκους τον Αύγουστο του 1922.
-
Χωροφύλακας ΜΠΟΤΣΗΣ Γεώργιος εκ Καστανιάς Καρδίτσης, απεβίωσε συνεπεία των κακουχιών της μικρασιατικής εκστρατείας τον Μάρτιο του 1922 σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Σμύρνης.
-
Χωροφύλακας ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Απόστολος εκ Καρδίτσης, εφονεύθη σε συμπλοκή με διαρρήκτες το έτος 1923.
-
Ενωμοτάρχης ΠΟΥΛΙΟΣ Θεοδόσιος εκ Παλαιοκάστρου (Μητρόπολη) Καρδίτσης, απεβίωσε συνεπεία των κακουχιών του πολέμου την 6.11.1922.
-
Ανθυπομοίραρχος ΝΑΚΟΣ Αθανάσιος εκ Γραλίστης (Ελληνόπυργος) Καρδίτσης, εξηφανίσθη κατά την υποχώρηση της Μ. Ασίας το 1922.
-
Χωροφύλακας ΞΥΔΙΑΣ Βασίλειος εκ Καστανιάς Καρδίτσης, εφονεύθη σε συμπλοκή με ληστές στη Μακεδονία το 1921.
-
Ενωμοτάρχης ΣΙΩΜΟΣ Αλέξανδρος εκ Φαναρίου Καρδίτσης, εφονεύθη σε συμπλοκή με ληστές στη Λάρισα την 16.8.1923.
-
Χωροφύλακας ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Μενέλαος εκ Καστανιάς Καρδίτσης, απεβίωσε συνεπεία των κακουχιών της εκστρατείας στη Μ. Ασία το Φεβρουάριο του 1919.
-
Ενωμοτάρχης ΦΛΩΡΟΣ Απόστολος εκ Μπεζούλας Καρδίτσης, απεβίωσε συνεπεία των κακουχιών του πολέμου στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών τον Ιανουάριο του 1922.
-
Χωροφύλακας ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ Χρ. εκ Μαστρογιάννη Καρδίτσης, απεβίωσε συνεπεία κακουχιών του πολέμου στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών το Μάρτιο του 1921.
-
Χωροφύλακας ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Τρύφων εκ Καταφυγίου Καρδίτσης, εφονεύθη εις Μέανδρον Μ. Ασίας τον Αύγουστο του 1922.
-
Ενωμοτάρχης ΝΤΟΥΣΑΣ Βασίλειος εκ Καρδίτσης, εφονεύθη στη Μ. Ασία κατά την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού.
-
Χωροφύλακας ΣΑΚΚΑΣ Γεώργιος εκ Μαυραχάδων Καρδίτσης, εξηφανίσθη στη Μ. Ασία κατά την υποχώρηση.
-
Χωροφύλακας ΤΡΙΑΝΤΑΡΗΣ Χρήστος εκ Γραλίστης (Ελληνόπυργος) Καρδίτσης, εφονεύθη στο χωριό Νίκη Θράκης τον Οκτώβριο του 1922 σε συμπλοκή με Τούρκους.
-
Χωροφύλακας ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Αριστοτέλης εκ Κερασέας Καρδίτσης, εφονεύθη στη Μ. Ασία κατά την υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού.
-
Χωροφύλακας ΧΑΪΔΟΣ Νικόλαος εκ Καναλίων Καρδίτσης, εφονεύθη εις Εσκί-Σεχίρ Μ. Ασίας σε συμπλοκή με Τούρκους το 1921.
-
Χωροφύλακας ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ Γεώργιος εκ Καροπλεσίου Καρδίτσης, εφονεύθη σε συμπλοκή με Τούρκους στο Ύψωμα Καραμπουλκουντάρ Μ. Ασίας το 1921.
-
Ανθυπασπιστής ΒΟΥΖΑΣ Αθανάσιος εκ Φυλακτής Καρδίτσης, εφονεύθη από ληστοσυμμοριτές Ληστάρχου Γιαγκούλα στα περίχωρα Λάρισας το έτος 1935.
Οι ανωτέρω έπεσαν μαχόμενοι «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Είχαν έντονο το πατριωτικό τους συναίσθημα όπως καλλιεργούνταν στα σχολεία και στην οικογένεια και ουδέποτε διανοήθηκαν να γίνουν επιλήσμονες του χρέους προς την Πατρίδα και των πατρογονικών εντολών: «Υπεράνω όλων η Πατρίς» και «Την Πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω» και «Μητρός τε και Πατριός τε …. τιμιότερον και αγιότερον εστί η Πατρίς…».
Στους ανωτέρω ως ελάχιστο φόρο ευγνωμοσύνης και πρέπουσας τιμής ανάβουμε στη μνήμη τους «χρυσά λιβανιστήρια» γιατί υπηρέτησαν ιδανικά και διεκδίκησαν τα εθνικά μας όνειρα, αφήνοντας τα σώματα τους στην Αρχαία των Ιώνων γη Ελληνική ως αιώνια εθνική παρακαταθήκη στην Ελληνική Μικρασία.
Ευγνώμονες
Ο Ιδρυτής του Μουσείου Ο Πρόεδρος της τ.δ. ΙΡΑ Καρδίτσας
Δημήτριος Καλλιαντζής Γεώργιος Ζαρχανής