Συντονισμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα που στοχεύουν στην ενημέρωση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση του καρκίνου προγραμματίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε) για την 4η Φεβρουαρίου –Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου.
Με το σύνθημα: «Μπορούμε- Μπορώ» η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και η Ε.Α.Ε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη νόσο που εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις, καθώς μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά καρκίνου, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.
Κι όμως, εξίσου εφικτή μέχρι το 2025 είναι η μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες (όπου ανήκει και ο καρκίνος) κατά 25% αν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο υποστηρίξουμε και υιοθετήσουμε υγιεινές επιλογές.
Στις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν, τονίζεται η αλλαγή πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μειωθεί η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου, τη βελτίωση της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας βασικών αντικαρκινικών φαρμάκων, την ποιότητα της αντικαρκινικής φροντίδας και την προώθηση επενδύσεων στον έλεγχο της ασθένειας.
Πρόοδος υπάρχει. Οι τάσεις θνησιμότητας από τον καρκίνο στην Ευρώπη, μειώνονται. Μεταξύ του 2011 και του 2016 εκτιμάται ότι η μείωση θα φτάσει το 7,7% στους άνδρες και 3,3% στις γυναίκες. Σχεδόν 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χόρτων, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.
Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. Η οικονομική αποδοτικότητα των επενδύσεων σε προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης πρέπει να πείσουν όλες τις κυβερνήσεις να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό. Σε καιρούς χαλεπούς, η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών με το κράτος μπορεί να προσφέρει μονό οφέλη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη χώρα μας η Ε.Α.Ε είναι η μεγαλύτερη ιατροκοινωνική κοινωφελής οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου από το 1958. Προσφέρει ανελλιπώς και δωρεάν τις υπηρεσίες της στην ενημέρωση του πληθυσμού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, τον αντικαπνιστικό αγώνα, τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων, τη φιλοξενία ασθενών, την ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και σε πλήθος άλλων τομέων και δραστηριοτήτων.