Για τα 40 χρόνια της ΟΓΕ και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας


Το 2016 είναι η χρονιά του εορτασμού των 40 χρόνων της ΟΓΕ( Ιούνης 1976) και του Συλλόγου Γυναικών ν. Καρδίτσας (Φλέβάρης 1976) αλλά και του 12ου Συνεδρίου της ΟΓΕ. Με το σύνθημα:«40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΓΕ-ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ»
Βάζουμε τους παρακάτω στόχους, που φυσικά είναι και του Συλλόγου της Καρδίτσας, που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΓΕ:
• Να γίνει μια χρονιά ενίσχυσης του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, μαζικοποίησης των Συλλόγων και των Ομάδων σε όλη την Ελλάδα με νέες γυναίκες.
• Να αναδειχτούν νέα γυναικεία στελέχη στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, με βάρος στις νέες μητέρες, στις νέες γυναίκες από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες.
• Να δημιουργηθούν νέοι Συλλόγοι και Ομάδες.
• Να δυναμώσει η συμμαχίακαι ο κοινός αγώνας με την υπόλοιπη κοινωνική συμμαχία ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ.
• Να προβάλουμε, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, το ποιες είναι οι σύγχρονες ανάγκες των γυναικών, των λαϊκών οικογενειών.Να κατανοηθεί ότι όσο η μόρφωση, η υγεία- πρόνοια, η εργασία θεωρείται κόστος, όσο τα πάντα μετρώνται με το επιχειρηματικό κέρδος, θα είμαστε διπλά καταπιεσμένες. Όσο τα μονοπώλια καθορίζουν την τύχη μας, όσο είμαστε στα πλοκάμια της ΕΕ δεν θα υπάρχουν οι κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.
• Να αφομιοωθεί από τις πλατιές μάζες των γυναικών η πρόταση μας ότι μόνο με την κεντρικά και ενιαία σχεδιασμένη πολιτική για τον καταμερισμό της εργασίας, για την αναλογία του εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, για την ανάπτυξη κρατικών υποδομών και υπηρεσιών με βάση τις κοινωνικές ανάγκες μπορεί η γυναίκα ως εργαζόμενη και φορέας της νέας ζωής ΕΛΕΥΘΕΡΑ να εξασφαλίσει αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας, το δικαίωμα στην Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο. Μπορεί να είναι «ελεύθερη» να συμμετέχει στην κοινωνική εργασία και στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς της.
-Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι πρέπει να παλέψουμε για να πιστέψουν οι γυναίκες ότι:
1. Τίποτα δεν λύνεται με ατομικό τρόπο, αλλά πολιτικά. Να σπάσειη αντίληψη ότι η πάλη του κινήματος πρέπει να περιορίζεται σε αλλαγή διαχειριστή-μίγματος διαχείρισης, σε «πραγματοποιήσιμους» στόχους, να σπάει το κλίμα ηττοπάθειας, αποχής από το κίνημα, η λογική της αποδοχής ότι μπορούμε να ζούμε με τα ελάχιστα. Δε συμβιβαζόμαστε να ζούμε από τα κοινωνικά παντοπωλεία και με τα κουπόνια σίτισης. Το σύστημα δεν είναι παντοδύναμο. Ό,τι κατακτήθηκε δεν είναι αυτονόητο…Αλλά κι ό,τι χάθηκε δεν χάθηκε για πάντα. Χρειάζεται μαζικός και συλλογικός αγώνας για να κερδηθεί σε ανώτερο επίπεδο και ανεπίστρεπτα, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων.
2. Να διεκδικήσουν ότι μας αξίζουν και μας στερεί το κίνητρο του κέρδους, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις: το δικαίωμα στη δουλειά, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, το μέλλον το παιδιών μας. Να πάρουμε πίσω ότι χάσαμε εμείς και οι οικογένειές μας.
-Επιδιώκουμε να γίνει αντιληπτό ότι:
 Η ΟΓΕ είναι μια διαφορετική οργάνωση, γιατί ασχολείται με όλες τις πλευρές και πτυχές που αφορούν τη γυναικεία ανισοτιμία, και όχι με κάποιες πλευρές.
 Η γυναικεία ανισοτιμία είναι πρόβλημα κοινωνικό, με ταξική και φυλετική διάσταση. Έχει σημαδέψει την ταξική εκμεταλλευτική κοινωνία γιατί είναι γέννημά της και θα εξαλειφθεί πλήρως μόνο με την κατάργησή της.
 Δε βιώνουν, με τον ίδιο τρόπο όλες οι γυναίκες τις φυλετικές ανισοτιμίες και διακρίσεις. Αυτές που συναντούν εμπόδια στην καθημερινή κοινωνική ζωή και δράση είναι οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Σε αυτές απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα η ΟΓΕ
 Το γυναικείο κίνημα συγκροτείται στη βάση των ανισοτιμιών και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Δεν έχουν όμως όλες οι γυναικείες οργανώσεις την ίδια αντίληψη, τις ίδιες θέσεις, τον ίδιο προσανατολισμό για το χαρακτήρα του γυναικείου ζητήματος, για τις προϋποθέσεις λύσης του. Από τη μια είναι το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και από την άλλη είναι το φεμινιστικό, άλλες γυναικείες οργανώσεις που αποτελούν δορυφόρο του, αλλά και τα λεγόμενα κινήματα των ΛΟΑΔΚΙ.
 Βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη από το ρεύμα του νεο-φεμινισμού, που θεωρεί ως αιτία της ανισοτιμίας την «εξουσία του άνδρα» και υποβαθμίζει την ταξική διάσταση του γυναικείου ζητήματος, επικεντρώνει τη δράση του μόνο πάνω στις φυλετικές διακρίσεις. Είναι ρεύμα που στις μέρες μας είναι και αδρά επιδοτούμενο. Θέλουν να βλέπουμε ως αντίπαλο το συνάδελφο, το σύζυγο, τον αδελφό, το συναγωνιστή μας, και όχι το σύστημα που γεννά την ανισοτιμία μας.
 Συγχρόνως, αντικρούουμε και τις νέες αντιεπιστημονικές θεωρίες, που διδάσκονται όχι μόνο στις νέες γυναίκες, αλλά γενικά στους νέους. Στο όνομα της δήθεν «ελευθερίας», φτάνουν μέχρι και να αρνούνται τα βιολογικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων και τη μεταξύ τους σχέση στη διαδικασία της τεκνοποίησης. Έτσι, παγιώνουν τα προβλήματα στη σχέση των δύο φύλων- επικοινωνίας, συμπεριφοράς κ.α- που η ρίζα τους βρίσκεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνιαπίσω, στην πρώτη εκμεταλλευτική κοινωνία. Είμαστε αισιόδοξες. Η σπορά χιλιάδων αγωνιστριών ανθίζει στις γραμμές μας.
40ΧΡΟΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝΝ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο Σύλλογος προγραμμάτισε μια σειρά δράσεων για να τιμήσει την 40χρονη πορεία του.
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΓΕ-ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΓΕΝΑΡΗΣ -ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

ΓΕΝΑΡΗΣ
1. 31/1/2016: ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ -8 ΜΜ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

ΦΛΕΒΑΡΗΣ
2. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΜΑΡΤΗΣ
3. 8 ΜΑΡΤΗ
«40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ»

ΑΠΡΙΛΗΣ
4. «ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ» (ΤΗΣ ΣΟΝΙΑΣ ΚΟΖΙΟΥ)
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ.

ΜΑΗΣ
5. «40 ΧΡΟΝΙΑ ΟΓΕ-40 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ -ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ-ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΓΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Προηγούμενο άρθρο Σύλλογος Γυναικών : Συμπαρατασσόμαστε με τους αγωνιζόμενους αγρότες μας
Επόμενο άρθρο Ορέστης Ψαχούλας : Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Αγροτικού Τομέα