Ανταμώνουν οι απανταχού καραγκούνηδες στον Παλαμά


 

Στον Παλαμά Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί, από 11 έως 13 ‘Σεπτεμβρίου 2009, το 1° Πανελλήνιο Αντάμωμα των απανταχού Καραγκούνηδων.
Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην καταγραφή αξιόπιστων στοιχείων για την τόνωση και διατήρηση της Παράδοσης και της λαογραφικής μας Κληρονομιάς.
 
Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, που κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμούς, από τους καραγκούνηδες, αποτελεί την κοιτίδα και το κέντρο του αρχαιότερου πολιτισμού της Ευρώπης, του πολιτισμού των καραγκούνηδων. Οι τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές στον Παλαμά, απέδειξαν την αδιάκοπη ιστορική και πολιτισμική συνέχεια της πόλης από τη νεολιθική εποχή (6η χιλιετία) μέχρι σήμερα.
      Οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες είναι γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμοί της θεσσαλικής πεδιάδας, αποκλειστικά ελληνόφωνοι με πολιτιστικά στοιχεία, που οι ρίζες τους φθάνουν βαθιά στις αρχαίες θεσσαλικές φυλές. Ανάλογα με τις ενδυματολογικές διαφορές και τις άλλες πολιτιστικές κατά περιοχή ιδιαιτερότητες, οι καραγκούνηδες της Θεσσαλίας χωρίζονται σε κύκλους χωριών.
      1. Ο κύκλος των χωριών του Παλαμά – Σοφάδων
      2. Ο κύκλος των χωριών της Καρδίτσας
      3. Ο κύκλος των χωριών των Τρικάλων
      4. Τα Μεγάλα Καλύβια
      5. Τα χωριά των Φαρσάλων (Γκατζανοχώρια)
      6. Ένας κύκλος χωριών των Νομών Λάρισας (Μαυροβούνι – Κρανώνας – Άγιοι Ανάργυροι) και Μαγνησίας (Νίκαια – Χάλκη – Κιλελέρ – Ριζόμυλος – Στεφανοβίκειο)

Συνέδριο

Επίσης η Οργανωτική Επιτροπή για το 1ο Καραγκούνικο Αντάμωμα που θα γίνει στον Παλαμά στις 11,12 και 13 Σεπτεμβρίου 2009, προκηρύσσει Ιστορικό εθνολογικό Συνέδριο με θέμα: «Οι καραγκούνηδες της Θεσσαλίας». Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδείξει την Ιστορία και τον Πολιτισμό των γηγενών και αυτοχθόνων πληθυσμών της Θεσσαλικής Πεδιάδας, που είναι γνωστοί με τον γεωγραφικό, λαογραφικό και ιστορικό όρο Καραγκούνηδες ή Γκαραγκούνηδες. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλαμά «Παναγιώτης Παλαμάς Διδάσκαλος του Γένους» στο διήμερο 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία τελείωσε η αρδευτική περίοδος
Επόμενο άρθρο Παγκόσμια ημέρα αφανισμού των δασών!