Αθλητικό και Πολιτιστικό Οργανισμό συστήνει η Ν.Α. Καρδίτσας


  Μετά την έγκριση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας στην πρόσφατη συνεδρίασή του, η Ν.Α. προχωρά στη σύσταση Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού. Η έναρξη εργασιών των δύο επιχειρήσεων προβλέπεται στις αρχές του 2010 και η διάρκεια της θα είναι 20 χρόνια από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Ο Αθλητικός Οργανισμός

Πιο αναλυτικά σε ότι αφορά στον Αθλητικό Οργανισμό της Ν.Α. Καρδίτσας, είναι αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση και θα διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου ορίζονται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Σαν τόπος πραγματοποίησης της επένδυσης αναφέρεται όλη η περιοχή του νομού Καρδίτσας και θα στεγάζεται σε αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας (α’ φάση).

Αρχικό κεφάλαιο της αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης θα είναι το ποσό των 30.000 ευρώ το οποίο έχει διαθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας από δικούς της πόρους [πρόγραμμα Ιδίων Πόρων]. Έχει γραφεί σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας έτους 2009.

Σκοποί

Ο Α.Ο.Ν.Α.Κ. έχει σκοπό να συμβάλλει στα κάτωθι:

1. Στον συντονισμό όλων των φορέων του Νομού που πρόκειται να υλοποιήσουν προγράμματα (προπονητικά) στα πλαίσια των Μεσογειακών αγώνων 2013.

2. Στην διάδοση μέσω εκδηλώσεων της Ολυμπιακής ιδέας και του Ολυμπιακής ιδέας και του Ολυμπιακού πνεύματος

3. Στην έρευνα καταγραφή & ιεράρχηση των προβλημάτων αθλητικών υποδομών της Καρδίτσας καθώς και την άσκηση πίεσης στους κυβερνητικούς φορείς για την βελτίωση αυτών (των υποδομών) και την δημιουργία νέων

4. Στην εφαρμογή-υλοποίηση προγραμμάτων και εκδηλώσεων που αφορούν σχολικό αθλητισμό-ειδικό αθλητισμό (ατόμων με ειδικές ανάγκες)-σωματείο αθλητισμό σε επίπεδο ερασιτεχνικών καθώς και στην προώθηση προγραμμάτων λαϊκού μαζικού αθλητισμού

5. Στην ανάπτυξη επικοινωνίας του Νομού σε θέματα αθλητισμού με άλλες περιοχές σε περιφερειακή-εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα.

6. Στην διατήρηση και αξιοποίηση της αθλητικής παράδοσης της Καρδίτσας και στην ανάδειξη της σύγχρονης αθλητικής της ταυτότητας με την διεξαγωγή:

α) έρευνας πάνω στην αθλητική ιστορία του νομού και παραγωγή εντύπων και ψηφιακών εκδόσεων

β) σεμιναρίων-ημερίδων-συνεδρίων με στόχο την επιμόρφωση αθλητών προπονητών παραγόντων φορέων

7. Στην αναζήτηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς (χορηγούς) ώστε με την προγραμματισμένη αξιοποίηση τους να υλοποιούνται οι στόχοι του Οργανισμού.

8. Στην καταγραφή σε επίπεδο νομού όλων των φορέων-οργανισμών-επιτροπών και συλλόγων που παρέχουν υπηρεσίες αθλητισμού με στόχο την συνεργασία και σε πολλές περιπτώσεις την καθοδήγηση τους για την ποιοτική αναβάθμιση του αθλητισμού της Καρδίτσας

9. Στην ανάπτυξη της απασχόλησης με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς του αθλητισμού πολιτισμού κοινωνικής παρέμβασης του τουρισμού μέσω ανάληψης και υλοποίησης προγραμμάτων.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός

Είναι εξίσου αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση και θα διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου ορίζονται από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Σαν τόπος πραγματοποίησης της επένδυσης αναφέρεται όλη η περιοχή του νομού Καρδίτσας και θα στεγάζεται σε αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας (α’ φάση).

Αρχικό κεφάλαιο της αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης θα είναι το ποσό των 30.000 ευρώ το οποίο έχει διαθέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας από δικούς της πόρους [πρόγραμμα Ιδίων Πόρων]. Έχει γραφεί σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας έτους 2009.

Στόχοι

Σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας του Πολιτιστικού Οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου μας μέσα από ένα συντονισμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό:

Βασικοί στόχοι του Πολιτιστικού Οργανισμού Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας είναι:

1. Η ίδρυση πολιτιστικών και συνεδριακών κέντρων και λοιπών εγκαταστάσεων πολιτισμού.

2. Η καταγραφή σε επίπεδο Νομού όλων των φορέων και υπηρεσιών-δημοσίων και ιδιωτικών-που παρέχουν υπηρεσίες πολιτιστικές κοινωνικές αθλητισμού και υγείας καθώς και η εκπόνηση μελετών και ερευνών καταγραφής και κωδικοποίησης των εμπειριών τους.

3. Η συμβολή στη διατήρηση και αξιοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου και στην ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Καρδίτσας ιδίως με προγραμματισμό και ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε τομείς που αφορούν σε:

α. Έρευνα-μελέτη-διάσωση-διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού. Ενθάρρυνση ανάπτυξης τεχνικών συντήρησης με συγκεκριμένα σχέδια (επισήμανση καταγραφή παρουσίαση αξιοποίηση διατήρηση αποκατάσταση τεκμηρίωση, διαχείριση κ.α.) σε όλους τους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς (κινητή-ακίνητη, αρχαιολογική, μουσεία, συλλογές, κ.α.)

β. Υποστήριξη-Αξιοποίηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε όλες τις εκφράσεις της. Ενίσχυση σχεδίων συνεργασίας (έρευνες, μελέτες, σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια, καταγραφή, τεκμηρίωση, μέθοδοι αξιολόγησης, υποτροφίες, ανταλλαγές, επεξεργασία οδηγών-εγχειριδίων-ευρετηρίων-καταλόγων για πολιτιστικές δραστηριότητες ιδίως με σύγχρονα μέσα διάδοσης: όπως CD ROM, τηλεματικές συνδέσεις τράπεζες δεδομένων κ.α) με ένταξη σε δίκτυα διανομαρχιακής-διαπεριφερειακής-διεθνούς συνεργασίας με ομοίων σκοπών φορείς.

γ. Διευκόλυνση της πολιτιστικής επικοινωνίας του Νομού με άλλες περιοχές σε περιφερειακή, εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα.

δ. Ενίσχυση για εφαρμογές προωθημένων τεχνολογιών και υπηρεσιών πληροφόρησης και επικοινωνιών που παρέχουν στους επαγγελματίες και στο κοινό πρόσβαση στον τομέα του Πολιτισμού και ανάπτυξη σχεδίων και μελετών που είναι συμπληρωματικά προς άλλες σχετικές δραστηριότητες (τουρισμός, αθλητισμός, ψυχαγωγία Μ.Μ.Ε. κ.α.)

ε. Ανάπτυξη σχεδίων με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και διεθνείς οργανισμούς (κυρίως στο πλαίσιο συνεργιών UNESCO και συμβουλίου της Ευρώπης) αλλά και οργανώσεις Αποδήμου Ελληνισμού.

4. Η έρευνα καταγραφή, διάγνωση και ιεράρχηση των κοινωνικών προβλημάτων του Νομού και η ανάλογη μελέτη για την επίλυση τους. Ιδίως η αναζήτηση και προώθηση προτάσεων και λύσεων σε ζητήματα που αφορούν ειδικότερα σε:

α. Προστασία ευπαθών ατόμων ή ομάδων πληθυσμού

β. Ενσωμάτωση «ειδικών ομάδων» πληθυσμού (ΑΜΕΑ) στο κοινωνικό γίγνεσθαι (Εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού).

Γ. Εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης της χρήσης τοξικών ουσιών (ψυχοδραστικές ουσίες και αλκοόλ).

δ. Εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας ηλικιωμένων.

ε. Εφαρμογή προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά και εφήβους με παραπτωματική συμπεριφορά.

Στ. Εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής υγείας (σωματικής και ψυχικής) του γενικού πληθυσμού.

ζ. Ευαισθητοποίηση των πολιτών με στόχο την ενεργοποίηση τους σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας-αλληλεγγύης μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων.

η. Προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης της νεολαίας στην παραγωγή και αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου.

θ. Εφαρμογή προγραμμάτων προαγωγής υγείας (σωματικής και ψυχικής) του γενικού πληθυσμού.

ι. Την προώθηση και διάδοση του Εθελοντισμού

κ. Ευαισθητοποίηση των πολιτών με στόχο την ενεργοποίηση τους σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας-αλληλεγγύης μέσω επιμορφωτικών προγραμμάτων.

5. Η αναζήτηση και καταγραφή όλων των διαθεσίμων πηγών χρηματοδότησης από Δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ώστε με την προγραμματισμένη αξιοποίηση τους να επιδιώκεται η πραγματοποίηση του σκοπού.

6. Ο συντονισμός των ενεργειών σε επίπεδο Νομού προκειμένου να αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη των φορέων κοινωνικής παρέμβασης και πολιτισμού και να επιτυγχάνεται συντονισμός δράσεων οικονομία πόρων και χρόνου και αποτελεσματική συμμετοχή και συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων φορέων.

7. Η προώθηση προγραμμάτων Ισότητας των δυο φύλλων.

8. Η συμβολή στην ανάπτυξη της απασχόλησης με την επιδίωξη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της κοινωνικής παρέμβασης και του Πολιτισμού αλλά και σε άλλους τομείς που συνδέονται με αυτούς (π.χ. αθλητισμός, τουρισμός μέσα επικοινωνίας, καινοτομίες κ.α.).

Προηγούμενο άρθρο Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία τελείωσε η αρδευτική περίοδος