Σωκράτης Βασιλάκος : Περισσότερα βότανα και λιγότερα φάρμακα


«Ο άνθρωπος γεννιέται υγιής κι αν αποκλείσουμε τις βλάβες που μπορεί να προέλθουν από τη γέννηση ή από την κακή κληρονομικότητα, θα μπορούσε να παραμένει υγιής για πάρα πολλά χρόνια γράφουν οι Σοβιετικοί καθηγητές Φ. Ρομάσωφ και Β. Φρόλωφ στο βιβλίο τους «Να ζούμε χωρίς φάρμακα». Εκεί περιγράφοντας την επίδραση των βλαβερών ερεθισμών καθώς και τις αντιδράσεις των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού μας |κατηγορούν πολλά φαρμακευτικά παρασκευάσματα και αντιβιοτικά ως υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες και ασθένειες.
Οι δύο έμπειροι αυτοί γιατροί βεβαιώνουν ότι αν αποφεύγαμε τα περισσότερα από τα φάρμακα που κυκλοφορούν, θα αποφεύγαμε και τη γέννηση των περισσοτέρων ασθενειών».
Σήμερα, η βιομηχανία των βοτάνων είναι ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ, και υπολογίζεται πως μόνο στις ΗΠΑ, οι ετήσιες πωλήσεις φτάνουν τα 5,3 δισεκατομμύρια δολλάρια (Blu-menthal et al. 2012). Πρόκειται για τεράστια ποσά που αντιπαραβάλλονται με αυτά της φαρμακοβιομηχανίας. Εκτός βέβαια από τις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες προηγμένες και μη υπάρχουν ολόκληρες οργανωμένες κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, οι οποίες εκμεταλλεύονται τον μεγάλο οικονομικό πλούτο της αυτοφυούς αυτής χλωρίδας.
Στην Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, υπάρχουν πολλές βιομηχανίες που τυποποιούν και συσκευάζουν βότανα (τα οποία αγοράζουν από άλλες χώρες) και τα πουλάνε σε όλες τις αγορές της Ευρώπης. Στη χώρα μας, ενώ φυτρώνουν πάνω από 3500 χρήσιμα αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, δυστυχώς αντιμετωπίζονται με φανερή αδιαφορία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Σήμερα το μοντέλο της συμβατικής ιατρικής επιστήμης στηρίζεται κυρίως στο χημικό φάρμακο, σε αντίθεση με την εναλλακτική ιατρική όπου, το βότανο κατέχει πρωτεύουσα θέση ενώ η χρήση των χημικών ουσιών δεν έχει καμία σχέση με αυτή.
Θα αναφέρουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους καλό είναι να χρησιμοποιούμε περισσότερα βότανα και λιγότερα φάρμακα:
1. Μέχρι πριν ένα αιώνα, οπότε η επιστήμη της χημείας κατάφερε να παρασκευάσει στο εργαστήριο και ύστερα στις βιομηχανίες τις χημικές συνθετικές ουσίες, τα γνωστά μας φάρμακα, η ανθρωπότητα μέχρι τότε θεραπεύονταν από τις διάφορες παθήσεις και έτσι επέζησε, χρησιμοποιώντας τα βότανα. Οι μεγάλοι γιατροί όλων των εποχών, όπως οι Ιπποκράτης, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης, Γαληνός, Κέλσος, Ληναίος και πολλοί άλλοι θεράπευαν τους ασθενείς τους με βότανα. Ακόμη και ο Αριστοτέλης έγραψε δύο βιβλία «Περί φυτών ιστορίες».
2. Τα βότανα είναι πάμφθηνα αφού το απέραντο φαρμακείο της φύσης απλώνεται μπροστά μας και μας τα προσφέρει απλόχερα. Μια βόλτα στον κάμπο και στα βουνά, στην κατάλληλη εποχή, είναι αρκετή για να προμηθευτούμε δωρεάν τα βότανα της χρονιάς.
3. Τα φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες και αντενδείξεις, σε αντίθεση με τα βότανα που έχουν ελάχιστες έως καθόλου.
4. Το κάθε φάρμακο, συνήθως χρησιμοποιείται για περιορισμένο αριθμό παθήσεων, ενώ το βότανο έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος, ενώ παράλληλα δρα σε περισσότερα επίπεδα και τις περισσότερες φορές με δυνατότητες τόνωσης ολόκληρου του οργανισμού.
5. Το φάρμακο ελάχιστες φορές θεραπεύει, αφού αντιμετωπίζει το σύμπτωμα και όχι την αιτία που το προκάλεσε. Το μοντέλο της συμβατικής ιατρικής επιστήμης δεν είναι προληπτικό αλλά «θεραπευτικό» όπως λέει, των παθήσεων, με την εξής διευκρίνιση: Στην ουσία θεραπεία εννοείται η εξαφάνιση των αιτιών που προκαλεί την πάθηση, κάτι που δεν κάνει η συμβατική ιατρική. Έτσι, αυτό που λέει θεραπεία ας το εννοούμε ως αντιμετώπιση του συμπτώματος, αφού μετά από λίγο καιρό η πάθηση υποτροπιάζει.
6. Η επιστήμη της βοτανοθεραπείας, δεν αρκείται μόνο στη χρήση του βοτάνου, αλλά κινείται στα πλαίσια της ολιστικής ιατρικής που μεταξύ των άλλων δίνει οδηγίες στον ασθενή, για υγιεινή διατροφή, θετικές σκέψεις, άσκηση, συνθήκες ζωής σε καθαρό περιβάλλον, αποφυγή των κακών συνηθειών κ.ά. Με αυτό τον τρόπο επέρχεται αυτοϊαση του οργανισμού, αφού πλέον το αμυντικό του σύστημα γίνεται ικανό από μόνο του να αντιμετωπίζει κάθε εισβολέα που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει ασθένεια.
Με την ευκαιρία γνωστοποιούμε και υπενθυμίζουμε ότι την προσεχή Κυριακή 17-1-16 και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΔ (πρ. ΤΕΔΚ), οδός Μεγ. Αλεξάνδρου 34, 1ος όροφος, θα γίνει η παρουσίαση του 3ου βιβλίου μας με τίτλο ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΟ.

Του Σωκράτη Βασιλάκου, γεωπόνου – βοτανολόγου
www.sokratisvasilakos.gr

Προηγούμενο άρθρο Επαναρχίζουν τα συμπόσια στο Αγρόκτημα Βασιλάκου
Επόμενο άρθρο Σε κλίμα συγκίνησης το ετήσιο Μνημόσυνο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κυρού Κυρίλλου