Στην Κύπρο το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Καρδίτσας


  Το Λύκειο μας, υλοποίησε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα πλαίσια της δια βίου μάθησης – κινητικότητας και εκπαιδευτικών ανταλλαγών Leonardo Da Vinci. Το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο επιλέχθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) – Εθνική Μονάδα Συντονισμού (Ε.Μ.Σ.), να συμμετάσχει με ομάδα είκοσι (20) Εκπαιδευτικών για 15 ημέρες στην Κύπρο, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό THE PHILIPS COLLEGE στη Λευκωσία με θέμα:  Ηλεκτρονικές μέθοδοι διδασκαλίας στην Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση (ειδικότερα στη Β/μια Εκπαίδευση) και προσαρμογή εκπαιδευτικών συστημάτων στα πλαίσια της ΕΕ. 

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός είναι ένα ανεξάρτητο πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο προσφέρει προγράμματα σπουδών από ένα έως τέσσερα έτη, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές.

Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική-πολιτιστική επιμόρφωση, ήταν διαφόρων ειδικοτήτων από διάφορες εκπαιδευτικές μονάδες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανήκε στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Καρδίτσας. Δώσαμε όμως τη δυνατότητα σε σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων να επωφεληθούν από το πρόγραμμά μας. Η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και περιλάμβανε διάφορες δράσεις-σχέδια, όπως: κινητικότητα, πιλοτικά προγράμματα, υλικό αναφοράς, επισκέψεις σε χώρους εργασίας κ.ά. Ένα μέρος των παραπάνω δράσεων αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού (Ε.Μ.Σ.), κάθε χώρας μέλους, που για την Ελλάδα είναι το (Ι.Κ.Υ.). Το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Καρδίτσας, το οποίο είχε την ευθύνη της όλης διοργάνωσης φρόντισε για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων, ώστε να καταστήσει άνετη την παραμονή τους στην Κύπρο. Η διαμονή έγινε στο ξενοδοχείο SUN HALL, 4 αστέρων, στη Λάρνακα, με πρωινό και ημιδιατροφή.

Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου, πολιτιστικοί Σύλλογοι από διάφορες χώρες, προσκαλεσμένοι των τοπικών αρχών, παρουσίασαν προγράμματα αφιερωμένα, στην αποφράδα εκείνη μέρα, την 20η Ιουλίου 1973, της στρατιωτικής εισβολής, και στη συνέχεια κατοχής από την Τουρκία του 36,2% της Κύπρου.

Σημαντικό επίσης ήταν και το πρόγραμμα επισκέψεων, σε πολιτιστικά μνημεία της Κύπρου, στον ελεύθερο χρόνο και με έξοδα των συμμετεχόντων. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου όπως: Νεολιθικοί οικισμοί-Κλασικά Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά μνημεία-Βυζαντινές και Λατινικές εκκλησίες και μοναστήρια-Φράγκικα και Ενετικά Φρούρια και Κάστρα (12ος -16ος αιώνας)-Τζαμιά. κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία εξαίρετου ξεναγού καθόλη τη διάρκεια των επισκέψεων σε αξιοθέατα, πολιτιστικά μνημεία κ.α., μας βοήθησε να γνωρίσουμε, με κάθε λεπτομέρεια, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, ο οποίος, με βάση αρχαιολογικά ευρήματα, έχει ηλικία 11.000 χρόνων και ανάγεται στην 9η χιλιετία π.Χ., (πρώιμη φάση της ακεραμικής Νεολιθικής περιόδου). Πλούσια επίσης ήταν και η πολιτιστική ζωή στο νησί, με εικαστικές τέχνες, μουσική, θέατρο, συναυλίες, χορός, ήταν μερικές από τις εκφάνσεις της.

Τέλος, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του Ι.Κ.Υ., που συντονίζει όλες τις διαδικασίες υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και μας δίνουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε αυτά τα προγράμματα, ώστε να βγούμε από τα όρια της χώρας μας και να αποκτήσουμε νέες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές εμπειρίες, αλλά και να γνωρίσουμε τον πολιτισμό διαφόρων χωρών.

Προηγούμενο άρθρο Σε εξέλιξη το έργο συντήρησης των κεντρικών πεζοδρόμων
Επόμενο άρθρο Συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη