Πολύ θετικός ο απολογισμός της φετινής αρδευτικής περιόδου


 Περατώθηκε οριστικά η αρδευτική περίοδος με την παύση της λειτουργίας και των θεσμοθετημένων αρδευτικών δικτύων του Νομού μας (αρδευτικό δίκτυο Ταυρωπού και κλειστό αρδευτικό δίκτυο Σμοκόβου).

Ο τελικός απολογισμός της εφετινής αρδευτικής περιόδου είναι πολύ  θετικός,  αποτέλεσμα της ορθής και λελογισμένης διαχείρισης των νερών των (2) ταμιευτήρων  σε όλη τη διάρκεια της  αρδευτικής περιόδου.

Καταλυτικό ρόλο στη σωστή λειτουργία της άρδευσης είχε η πολύ καλή συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  με τις Υπηρεσίες και με όλους τους εμπλεκόμενους με την άρδευση Φορείς (Δήμους, ΤΟΕΒ, Ομάδες παραγωγών κ.ο.κ.).

Οι συνολικές εκταμιεύσεις από τους (2)  ταμιευτήρες για όλες τις χρήσεις  ήταν οι εξής:      

Ταμιευτήρας  Πλαστήρα:

 Εκταμίευση για άρδευση 79,7 εκατ. μ3. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 84,0 εκατ. μ3. Επίσης εκταμιεύτηκαν στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, για ανάγκες ύδρευσης 6,6 εκατ. μ3. Συνολική εκταμίευση  86,3 εκατ. μ3.

Η εκταμίευση θα ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα εάν δεν παρατείνονταν η λήξη της αρδευτικής περιόδου κατά (3) ημέρες για τις εκτός δικτύου Ταυρωπού  περιοχές λόγω οψίμησης των καλλιεργειών  και κατά (7) ημέρες για το δίκτυο Ταυρωπού λόγω της ευρείας βλάβης των καλλιεργειών στις περιοχές του Δήμου Κάμπου λόγω της χαλαζόπτωσης. Η επιπλέον εκταμίευση ανήλθε στα 7,0 εκατ.μ3.      

Από την παραπάνω παροχέτευση  αρδεύθηκε η έκταση του αρδευτικού δικτύου Ταυρωπού (80.000 στρέμματα) ως και έκταση  150.000 στρεμμάτων  στις εκτός δικτύου Ταυρωπού  περιοχές των Δήμων Κάμπου, Σοφάδων,  Άρνης, Παλαμά, Φύλλου, Ιθώμης, Παμίσου και Σελλάνων.

Ταμιευτήρας Σμοκόβου:

Συνολική εκταμίευση 40.600.000 μ3 για τις ανάγκες άρδευσης του κλειστού δικτύου των 6.000 στρεμμάτων, για την παροχέτευση νερού σε όλους τους εκκενωτήρες (Ίτολη, Ξηρόμεμμα, Μούλδερη, Τζαμούρτσα), για την παροχέτευση νερού στην υπερχείλιση του  ανοιχτού αγωγού στο Λεοντάρι και για την παροχέτευση νερού στον ποταμό Σοφαδίτη (οικολογική  παροχή). Ο Αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκταμίευση 43 εκατ. μ3.

Από τις παραπάνω παροχετεύσεις αρδεύθηκε ή βελτιώθηκε η άρδευση   σε εκτάσεις 118.000 στρεμμάτων  στις αγροτικές περιοχές των Δήμων Ταμασίου, Σοφάδων και Άρνης.   

Αποθέματα των ταμιευτήρων:

Με το πέρας των αρδεύσεων,  υπολογίζοντας και τις απώλειες από την εξάτμιση, παραμένουν στους ταμιευτήρες  μας  στον μεν ταμιευτήρα Πλαστήρα  32.000.000 μ3 στον δε  Σμόκοβο 10.300.000 μ3 για τις ανάγκες της επόμενης χρήσης. Σημειώνεται ότι αυτή η οικονομία επιτεύχθηκε σε μια μέση χρονιά από πλευράς εισροών στη λίμνη Πλαστήρα (εισροές 135 εκ. κ.μ. έναντι 133 εκ. κ.μ. μέσης εισροής) και μια κακή χρονιά από πλευράς εισροών στη λίμνη Σμοκόβου (εισροές 51εκ. κ.μ. έναντι προσδοκίας εισροών 104 εκ. κ.μ. με βάση το πρόσφατο μαθηματικό μοντέλο)

Συγκριτικά στοιχεία ταμιευτήρα Πλαστήρα: 

Συγκρίνοντας τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιήθηκαν για άρδευση τις τελευταίες (2) τριετίες 2004-2006 και 2007-2009 είναι εμφανέστατο το αποτέλεσμα του διαφορετικού τρόπου διαχείρισης των νερών που δίνει έμφαση στην οικονομία και τη συνετή διαχείριση ενός φυσικού αγαθού που βρίσκεται σε ανεπάρκεια, στην προστασία των οικοσυστημάτων στις δυο λίμνες καθώς και στην διαφύλαξη των αποθεμάτων για χρήση στην επόμενη αρδευτική περίοδο σε περίπτωση μειωμένων βροχοπτώσεων.

 Η μείωση των παροχετεύσεων αγγίζει το εντυπωσιακό ποσοστό του  50%  όπως φαίνεται και στο παρατιθέμενο γράφημα.  

Προηγούμενο άρθρο Κινδυνεύει τελικά το ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας;
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Mουζακίου