Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, η ενημερωτική εκδήλωση για την “Παρουσίαση τεσσάρων ερευνητικών έργων για το βαμβάκι στο πλαίσιο της πράξης ΑγροΕΤΑΚ”.
Διοργανωτές της πολύ ενδιαφέρουσας Ενημερωτικής Εσπερίδας ήταν ο Δήμος Σοφάδων και το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης & Τυποποίησης Βάμβακος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του βαμβακιού μέσω της ενίσχυσης της ποιότητας.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν η βουλευτής του νομού και Δημ. Σύμβουλος Σοφάδων κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσαλίας και Δημαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός. Επίσης έδωσαν το παρόν η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών Αθηνών κα Βάια Σουλτάτη, Αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, επαγγελματίες της περιοχής και παραγωγοί.
Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος στον χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ως προτεραιότητα μας και κύριο μέλημά μας, τη στήριξη των παραγωγικών τάξεων με υποδομές , δράσεις και υπηρεσίες ώστε να διασφαλιστεί στο βαθμό που μας αναλογεί το αγροτικό εισόδημα.
Οφείλουμε να έχουμε ένα σχέδιο στο οποίο ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα το βαμβάκι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Παρά την φετινή καταστροφική χρονιά στην βαμβακοκαλλιέργεια, παρά τα μέτρα που επωμίζονται στις πλάτες τους οι παραγωγοί και παρά τις δυσκολίες της εποχής μας, χρέος μας αποτελεί να αγωνιστούμε για την επίλυση χρόνιων παθογενειών και την άρση στρεβλώσεων για τη διευκόλυνση της ενασχόλησης με την βαμβακοκαλλιέργεια.
Είναι δεδομένο ότι η πρωτογενής μας παραγωγή έχει σημαντικές δυνατότητες. Δυνατότητες, τις οποίες οφείλουμε με σωστό σχεδιασμό, επιστημονικά δεδομένα και σκληρή δουλειά, να αξιοποιήσουμε.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της ανάπτυξης της γεωργίας μπορούμε να θέσουμε σε κίνηση συμπληρωματικές επιχειρηματικές δράσεις.
Η αγροτική παραγωγή, μπορεί να επεκτείνει το πεδίο δράσης της στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Απαρέγκλιτη όμως προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι πάντα η διασφάλιση της ποιότητας .
Οφείλουμε να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, για να μπορέσει το βαμβάκι μας, να κερδίσει μεγαλύτερο έδαφος, στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές»
Για την σημασία των έργων που εκτελέστηκαν στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης βάμβακος, μίλησε ο υπεύθυνος παρακολούθησης των έργων Δρ Νταράουσε Μωχάμεντ. Στην παρουσίαση που έκανε επισήμανε:
ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
- Καταγραφή και ομαδοποίηση των κυριότερων ποικιλιών με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά(αναλυτική παρουσίαση έγινε από τον Δρ Χρήστο Παπανικολάου)
- Αξιοποίηση παραπροϊόντων βάμβακος για τη ζωοτροφία ως μια φτηνή πηγή κυτταρίνης(αναλυτική παρουσίαση έγινε από τον Δρ Κωνσταντίνο Κατσούλη)
- Επίδραση της γεωγραφικής θέσης στην ποιότητα του βαμβακιού σε συνδυασμό με την ποικιλία (αναλυτική παρουσίαση έγινε από τον Δρ Βασίλειο Γρεβενιώτη )
- Εγκλεισμός της φυτορρυθμιστικής ουσίας του PIXΤΜ σε κυκλοδεξτρίνες, για την ποσοτική μείωση της χρήσης της, για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς (αναλυτική παρουσίαση έγινε από τον Δρ. Ηλία Χριστοφορίδη)
ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Κύρια προβλήματα που απαιτούν λύσεις :
– Το υψηλό κόστος
– Η χαμηλή ποιότητα λόγω κακής οργάνωσης
– Η αδυναμία στην τυποποίηση
– Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Όλα αυτά μαζί δημιουργούν χαμηλή ανταγωνιστικότητα στο προϊόν
ΕΜΠΟΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
– Μεγάλος αριθμός ποικιλιών
– Αδυναμία παραγωγής ικανής ποσότητας για την αγορά ενός τύπου προϊόντος (αξιόπιστα τυποποιημένου)
Αιτίες:
– Η κακή οργάνωση
– Η ανάμειξη βαμβακιών διαφορετικών ποιοτήτων
– Η έλλειψη συλλογικών σχημάτων παραγωγής
– Η αδυναμία δημιουργίας κατάλληλων ζωνών
ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΕΦΙΚΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
– Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πρακτική πρόταση για μείωση του αριθμού των ποικιλιών
Επομένως, η επιλογή της ομαδοποίησης των ποικιλιών με βάση την ποιότητα (πρώτο έργο) είναι η εφικτή λύση
– Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες ζώνες για ποιότητα
Επομένως, η γνώση της επίδρασης της γεωγραφικής θέσης (τρίτο έργο) στην ποιότητα είναι η εφικτή λύση και θα βοηθήσει στο σχεδιασμό για τις ζώνες
- Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο καλύτερης κατανομής του γενετικού υλικού (γεωγραφικά), σχετικά με την ποιότητα
Το δεύτερο και το τρίτο έργο μαζί, μας βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του γενετικού υλικού και στην κατανομή του γεωγραφικά
Παράδειγμα όταν μια ποικιλία έχει υψηλό micronaire (>4,7), από τα αποτελέσματα των δύο έργων, μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη ζώνη γι’ αυτήν
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
– Αν θέλουμε να χαράξουμε στρατηγική για την ποιότητα, είναι αναγκαία η συνέχιση του πρώτου και τρίτου έργου, με χρηματοδότηση από την ειδική ενίσχυση (2€/εκτάριο-500.000 €-κανονισμός ενισχύσεων 1307/2013 αρ.5960), που δίνει η Ε.Ε. για βελτίωση της ποιότητας
– Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος; Η παραγωγή προϊόντος εμπορικών σημάτων (Brand Cotton). Αυτό μπορεί να γίνει ανά Περιφέρεια (π.χ. Thessaly Cotton, Macedonia Cotton)
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΕΡΓΟ
Αποτελούν μια ενότητα που αφορά την ποιότητα
– Στο πρώτο έργο, καταγράφηκαν τα ποιοτικά στοιχεία του γενετικού υλικού που καταλαμβάνει παραπάνω του 80% της καλλιεργούμενης έκτασης (31 ποικιλίες)
– Στο τρίτο έργο, μελετήθηκε η επίδραση της γεωγραφικής θέσης στην ποιότητα 5 διαφορετικών ποικιλιών
Τα παραπάνω έργα είναι χρήσιμο εργαλείο χάραξης στρατηγικής για την ποιότητα
ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Η σημασία του έργου είναι:
- Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, με τη δημιουργία προστιθεμένης αξίας από την αξιοποίηση παραπροϊόντων βάμβακος
- Η δημιουργία μιας χαμηλής τιμής πηγής κυτταρίνης για τη ζωοτροφία
Το έργο αυτό έχει διπλό οικονομικό όφελος, για το βαμβάκι και για την κτηνοτροφία
ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΡΓΟ – ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ PIX
Η σημασία του έργου :
- Η Ελλάδα είναι μια οριακή ζώνη για το βαμβάκι. Έτσι χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες Pix
- Η πιθανότητα εμφάνισης κακών καιρικών συνθηκών είναι 25-35%
Το έργο προτείνει την ποσοτική μείωση της δραστικής ουσίας Pix, για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.
Μηχανισμός: Εγκλεισμός της δραστικής ουσίας Pix σε κυκλοδεξτρίνες για προστασία της από απώλειες που προκαλούνται από οξειδώσεις και βροχές
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι:
– Η κατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας είναι πολύ προβληματική, απαιτείται οργάνωση και συλλογικά σχήματα
– Το προϊόν έχει πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα, οι λύσεις δεν είναι εύκολες, απαιτείται σχέδιο για τη βελτίωσή της
– Τα τέσσερα έργα δεν είναι η λύση, αλλά τα εργαλεία για τη χάραξη στρατηγικής
– Οι μεγαλύτερες αδυναμίες είναι στην οργάνωση και στις συνεργασίες
– Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη στρατηγικής
– Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη συλλογικών σχημάτων
ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα συλλογικά σχήματα είναι το απαιτούμενο εργαλείο, χωρίς αυτά δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε για την βελτίωση της ποιότητας, ούτε για την μείωση του κόστους παραγωγής.
Τα συλλογικά σχήματα είναι τα θεμέλια για την επιτυχημένη εφαρμογή των έργων που παρουσιάστηκαν.