Ερώτηση Κ. Τσιάρα για τους άταφους ήρωες του Αλβανικού Έπους


Να ανταποκριθεί στην εθνική της υποχρέωση απέναντι στους άταφους ήρωες του αλβανικού έπους καλεί την Ελληνική Πολιτεία με ερώτηση, που κατέθεσε προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, ο βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, πως ανάμεσα στους χιλιάδες Έλληνες, που έπεσαν εκείνη την περίοδο, είναι και οι γενναίοι υπερασπιστές του «Υψώματος 731», άνδρες του 5ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας, πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Οι ήρωες αυτοί έκαναν στην εντέλεια το καθήκον τους προς την πατρίδα, η οποία πρέπει να ανταποκριθεί στο εθνικό και ανθρώπινο χρέος της.

Η ερώτηση του κ. Τσιάρα έχει αναλυτικά ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

  1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, κον ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΟΤΖΙΑ, και
  2. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, κον ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ.

ΘΕΜΑ: «Οι άταφοι ήρωες στη Βόρειο Ήπειρο κατά το έπος 1940 – 41».

Στην μεγάλη εποποιία του 1940, χιλιάδες Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες, έπεσαν, στα πεδία των μαχών, εντός της αλβανικής επικράτειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει, σε σχετική του μελέτη, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός, κ. Γεώργιος Σούρλας, οι άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι νεκροί υπολογίζονταν σε 7.976. Μετά από επίμονους αγώνες, αφού έγινε γνωστό, πως οι πεσόντες παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι και έγιναν αποφασιστικές παρεμβάσεις προς την ελληνική και αλβανική πλευρά, κατέστη εφικτό να υπογραφεί σύμβαση μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων για την ίδρυση δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στους Βουλιαράτες και στα Στενά της Κλεισούρας. Αποφασίστηκε, ταυτόχρονα, η σύσταση Μικτής Επιτροπής Ελλάδας – Αλβανίας για την υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας.

Σε πρόσφατη εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο του κ. Σούρλα, «Το εθνικό χρέος για τους άταφου ήρωες του 1940», έγινε δεκτό από τους 700 και πλέον παρευρεθέντες στην εκδήλωση το ψήφισμα που πρότεινε η Ένωση Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 για την αποκατάσταση της εθνικής εκκρεμότητας. Μεταξύ άλλων ετέθη ως κυρίαρχο ζήτημα η Σύγκληση της Μικτής Επιτροπής Ελλάδος – Αλβανίας, που συνεδρίασε μόνο μια φορά τον Απρίλιο του 2012, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί καμία απόφασή της.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί και παρακαλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή:

  1. Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να συγκληθεί η Μικτή Επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας, που συνεδρίασε μόνο μια φορά το 2012 και χωρίς να έχει υλοποιηθεί καμία απόφαση ακόμη;
  2. Τι πρόκειται να πράξουν προκειμένου να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται από το Σύμφωνο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που κυρώθηκε από τα δύο Κοινοβούλια το 2010, για τους άταφους πεσόντες;».

 

Προηγούμενο άρθρο Οι δρόμοι του πολιτικού συστήματος και της Νέας Δημοκρατίας-Άρθρο του Δημήτρη Σιούφα
Επόμενο άρθρο Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις τα «περήφανα γηρατειά»