Σήμερα είναι η γιορτή της σημαίας. Γιορτάζεται στα σχολεία και στις καρδιές μας.
Σημαία, γνωστή και με το όνομα σήμα ή σημείο είναι ένα κομμάτι από ύφασμα με χρώματα κι εμβλήματα που χαρακτηρίζουν το έθνος ή μέρος του. Οι πιο παλιές μαρτυρίες αναφέρονται για σημαίες Αιγυπτίων, Κινέζων, κλπ, τον 13ο π. χ. αιώνα.
Στην Ελλάδα, στην αρχαία εποχή, τη θέση της σημαίας είχαν οι ασπίδες. Στο κέντρο των ασπίδων υπήρχαν ξεχωριστά και συμβολικά διακριτικά, σημάδια που τα ονόμαζαν επίσημα και ήταν σύμβολα, π. χ. άγκυρα, σφίγγα, πουλιά, κλπ συνήθως σε κόκκινο χρώμα, για να αναγνωρίζει ο ένας πολεμιστής τον άλλον στη μάχη. Μπροστά στις ασπίδες, όπως σήμερα μπροστά στη σημαία, έδιναν τον στρατιωτικό όρκο, σε επίσημη ιερή τελετή. Στη Σπάρτη λέγεται ότι μετά τον όρκο, η μητέρα του νέου παράδιδε και τα όπλα του. Ένας νέος Σπαρτιάτης, από τη φύση του δειλός, παραλαμβάνοντας από τη μητέρα του το δόρυ, διαμαρτυρήθηκε ότι είναι κοντό.
- Κάνε ένα βήμα μπροστά, του λέει η μητέρα του.
Οι αρχαίοι είχαν σύμβολα όχι μόνον στις ασπίδες, αλλά και στα ακόντια. Οι Πέρσες
είχαν τον χρυσό αετό, οι Αθηναίοι την κουκουβάγια, κλπ.
Κάθε έθνος έχει μία σημαία και σύμβολα που το χαρακτηρίζουν. Έχει όμως και
σημαίες για τον στρατό, το ναυτικό, την αεροπορίας. Υπάρχουν και σημαίες κομμάτων, ομάδων, κλπ. Κάποιες σημαίες έχουν διεθνή
χρήση. Η λευκή σημαίνει παράδοση, συνθηκολόγηση, διακοπή εχθροπραξιών, η κίτρινη σημαίνει καραντίνα, κίνδυνος μολύνσεων, η κόκκινη πόλεμο.
Η καθιέρωση της πρώτης επίσημης εθνικής σημαίας έγινε από την Α΄
Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, 1-1-1822, με χρώματα κυανό και λευκό και με σταυρό. Η γαλανόλευκη, η σημερινή επίσημη Ελληνική σημαία καθιερώθηκε με νόμο, στις 21-12-1978. Αποτελείται από εννέα οριζόντιες κυανόλευκες ταινίες που, κατά μία εκδοχή, αντιπροσωπεύουν τις εννέα συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος», που ήταν ο όρκος των αγωνιστών της επανάστασης του 1821.Το γαλάζιο χρώμα συμβολίζει το γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας και το λευκό δηλώνει τον καθαρό και αγνό σκοπό των Ελλήνων για την ελευθερία και ανεξαρτησία του Έθνους. Στο πάνω αριστερό τμήμα της σχηματίζεται κυανό τετράγωνο μέσα στο οποίο υπάρχει λευκός σταυρός. Η σημαία αναρτάται πάνω σε λευκό κοντό, στην κορυφή του οποίου υπάρχει σταυρός.
Ατενίζοντας τη σημαία, έρχεται στο μυαλό σου η ιστορία του έθνους μας με
τους αγώνες του, τις θυσίες του και την ανεκτίμητη προσφορά του στην ανθρωπότητα στον τομέα της επιστήμης και στον πολιτισμού.
Σήμερα που η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές, τούτες τις γιορτινές μέρες, η σημαία μας ας αποτελέσει σύμβολο ενότητας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.
Θα ’ρθουν καλύτερες μέρες θα ’ρθουν καλύτερα χρόνια,
ο ήλιος πάντοτε βγαίνει και μέσα από τα χιόνια. (στίχοι από τραγούδι μου)
Δημήτρης Απ. Ρήτας
Φιλόλογος-συγγραφέας-στιχουργός
Δ/ντής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας