Ολοήμερη περιοδεία του Νομάρχη στην Ανατολική Αργιθέα


 Στα χωριά της Ανατολικής Αργιθέας πραγματοποίησε ολοήμερη επίσκεψη ο  Νομάρχης  κ. Φώτης Αλεξάκος με συνεργάτες του. Συγκεκριμένα, το Νομάρχη συνόδευσαν οι Αντινομάρχες Ερμιόνη Βασιλού και Θάνος Τότσικας,  ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Τσουβέλας, ο Γενικός Γραμματέας Αποστόλης Γκούβης και η Μπακαλάκου Ρούλα από το Γραφείο Επικοινωνίας της ΝΑ Καρδίτσας.

Ο πρώτος σταθμός ήταν το Βλάσι όπου τον Νομάρχη και τους συνεργάτες του υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Αργυρός, που τους συνόδευσε σε όλη την περιοδεία, ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αποστόλης Πούλιος και κάτοικοι του χωριού. Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε το Νομάρχη για την επίσκεψη  στην περιοχή και αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία που έχουν αναπτύξει. Στη συζήτηση που ακολούθησε ζητήθηκε η ολοκλήρωση του κεντρικού οδικού άξονα μέχρι το μοναστήρι της Σπηλιάς, η συνδρομή της Νομαρχίας στην ασφαλτόστρωση δρόμου 2 χιλ Πετρίλο- Βλάσι ώστε να διευκολυνθεί η συγκοινωνία (ΚΤΕΛ), η ολοκλήρωση των εργασίων με το τοιχίο αντιστήριξης στα Στουρναία, η ασφαλτόστρωση του δρόμου (εργολαβία Λάππα). Επίσης αιτήθηκαν για την προώθηση του δρόμου για τη λίμνη Πλαστήρα  και τη μελέτη της σήραγγας του φραμένου καθώς επίσης και  για την επισκευή των πτερυγίων της γέφυρας, την κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου και τη βελτίωση της πρόσβασης προς το Μοναστήρι.

Επόμενος προορισμός ήταν ο οικισμός Χάνι Νασιώκα όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Πετροχωρίου Γιώργος Κίσσας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κουμπουριανιτών Δημήτριος Κίσσας και κάτοικοι των δυο τοπικών διαμερισμάτων. Ευχαρίστησαν το Νομάρχη και όσους συνέβαλαν για τις 300.000 ευρώ από το ΕΑΠΝΑ για την αντιπλημμυρική θωράκιση του χωριού. Ο Γραμματέας των Κουμπουριανών αναφέρθηκε στο έργο Καρυάς- Κουμπουριανών για το οποίο ο Νομάρχης υποσχέθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με το μελετητή για τη μελέτη του δρόμου Καρυάς- Κουμπουριανών. Τέλος ο Κώστας Γρηγορίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Πετροχωριτών, ανέφερε ότι στο βιβλίο με τα μνημεία του Νομού δεν συμπεριλαμβάνονται οι τρεις εκκλησίες της περιοχής, που είναι εικονογραφημένες και βρίσκονται από την εποχή του 1700 μχ. Ο Νομάρχης παρότρυνε να καταγραφούν όλα τα μνημεία ώστε να περιληφθούν σε μελλοντική έκδοση.

Στο Τοπικό Διαμέρισμα Στεφανιάδας παρέστησαν ο Κοινοτικός Σύμβουλος Φλώτσος Κων/νος, ο Πρόεδρος Στεργίου Βασίλης και ο Γραμματέας Αντωνίου Αχιλλέας του Συλλόγου Στεφανιωτών  και πολλοί κάτοικοι. Ζητήθηκε η χρηματοδότηση της Ι.Μ. Κώστη με 180.000 ευρώ για τη συντήρηση των αγιογραφιών, η διάθεση κονδυλίου για την διάνοιξη μονοπατιού γύρω από τη λίμνη Στεφανιάδας, ώστε να γίνει η λίμνη σημείο αναφοράς για ολόκληρη της περιοχής της Αργιθέας. Επίσης ζήτησαν από το Νομάρχη  τη συντήρηση του τμήματος του δρόμου από τον κεντρικό έως την Ι.Μ.Κώστη, την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και τη σήμανση του οδικού άξονα, καθώς επίσης και τη διοργάνωση μιας μουσικής εκδήλωσης στη λίμνη Στεφανιάδας στα πλαίσια του ετήσιου  Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τη Νομαρχία.

Στο Τ.Δ Λεοντίτου το Νομάρχη και τους συνεργάτες του υποδέχθηκαν ο πρόεδρος  Παναγιώτης Χαϊντούλης και πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Συζήτησαν για μια σειρά από θέματα που αφορούν το Λεοντίτο αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Αργιθέας αλλά και για επιμέρους ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Κοινότητας όπως η διαμόρφωση της πλατείας και την κατασκευή γηπέδου, για τα οποία ο Νομάρχης απάντησε πως θα συμβάλλει με τη διάθεση μηχανημάτων.

Στη συνέχεια διήλθαν από το Τ.Δ. Φουντωτού και συγκεκριμένα τον οικισμό Παλαιοχωρίου, στο οποίο παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φουντωτού κ Θέος και κάτοικοι του χωριού και ζήτησαν κυρίως τη διατήρηση των παραδοσιακών γεφυριών, τη βελτίωση της στροφής του κεντρικού δρόμου στον οικισμό Παλαιοχωρίου και την κατασκευή κρασπέδου και τοιχίο αντιστήριξης.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στα Πετρίλια. Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό Ρώσση και Καμπουρέικα. Στον πρώτο οικισμό παραβρέθηκε ο κ Λευτέρης Κάμπας, Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών και  κάτοικοι του οικισμού οπού έγινε συζήτηση πάνω σε πολλά θέματα που αφορούν την περιοχή αλλά και το νομό, με κυριότερα την καταγραφή και ανάδειξη των μνημείων, ζητήματα που αφορούν τη στήριξη της κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, τον αγροτουρισμό και τη στήριξη της δημιουργίας ενιαίου Δήμου Αργιθέας, αίτημα που βρήκε σύμφωνο το Νομάρχη. Στον οικισμό Καμπουρέικα τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του αγροτικού ιατρείου και τη διάνοιξη του δρόμου προς το μοναστήρι με μηχανήματα της Νομαρχίας μετά τις 15 Αυγούστου.

Σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας ο Νομάρχης τοποθετούνταν επί όλων των αιτημάτων που τέθηκαν σε κάθε Τοπικό Διαμέρισμα αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή συνολικά.  Ιδιαίτερα τόνισε την άριστη συνεργασία που υπάρχει με τις δημοτικές αρχές όλης της Αργιθέας, αλλά και ολόκληρου του Νομού, καθότι η αρχή της άριστης συνεργασίας με όλους τους φορείς αποτελεί στρατηγική επιλογή της παρούσας διοίκησης.

Στη συνέχεια  μίλησε για τα έργα που υλοποιούνται από τη Νομαρχία στην περιοχή και συγκεκριμένα για τα 800.000 ευρώ που διατίθενται για συντήρηση σε όλο το οδικό δίκτυο της Αργιθέας και 150.000 ευρώ για συντήρηση στον αυχένα Αγ.Νικολάου. Επίσης  για την ολοκλήρωση του κεντρικού άξονα γίνεται η δημοπράτηση του έργου του 1.000.000 ευρώ και προτείνεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ, έργου 3.200.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του κεντρικού άξονα μέχρι τη Σπηλιά. Ο αποχιονισμός το χειμώνα γίνεται πιο προγραμματισμένα και με τη ρίψη αλατιού εξασφαλίζεται καλύτερη και ασφαλέστερη βατότητα. Επίσης, έχει ανατεθεί η σύνταξη τεσσάρων μελετών ύψους 1.650.000 ευρώ για μελλοντικά έργα στην περιοχή (Σπηλιά- Μάραθος, Φυλακτή- Πετρίλο, Κουμπουριανά – Κάρνα, Πετρίλο- Τροβάτο).

Για τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα ανέφερε τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για να προωθηθούν τα θεματικά δίκτυα, τις ενημερώσεις που γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την προώθηση των νέων μορφών συλλογικής δράσης και του νέου πρότυπου παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων. Στα πλαίσια αυτά, κάλεσε για μια ακόμα φόρα όσους ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα ζητήματα να απευθύνονται στη Νομαρχία και να συμμετέχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις  και τις δράσεις καθώς χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών, οι φορείς από μόνοι τους δεν μπορούν να επιτύχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο έργο της Νομαρχίας στη διάρκεια της θητείας του και συγκεκριμένα αναφέρθηκε και στο  ρυθμό υλοποίησης των έργων  ο οποίος κατά την τελευταία διετία έχει διπλασιασθεί καθώς και στο μεγάλο πρόγραμμα μελετών που εκπονείται από τη Νομαρχία, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη για την ένταξη σε μελλοντικά προγράμματα, με αποτέλεσμα η προοπτική για την ένταξη σε μελλοντικά προγράμματα να έχει ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Προηγούμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας
Επόμενο άρθρο Σήμερα η Έναρξη των Εκδηλώσεων στο Σμόκοβο