Ομιλία Βράντζα για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα


Τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα αφορούσε το σύνολο της ομιλίας της βουλευτού Καρδίτσας Παναγιώτας Βράντζα, στην πρώτη της παρέμβαση κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής. H ομιλία έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως νέα βουλευτής, άνθρωπος της αγοράς αλλά και λόγο επαγγέλματος αλλά και της περιφέρειας απ την οποία προέρχομαι, θα αναφερθώ στο μείζον ζήτημα του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, και πώς εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εγώ προσωπικά αντιλαμβάνομαι την ανάπτυξη μέσα απ’ αυτόν.

Οι καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών οδήγησαν στη δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγική διαδικασία.

Οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής σε τραγικά επίπεδα. Αρκεί να αναφέρω ότι η εγχώρια παραγωγή βόειου κρέατος καλύπτει λιγότερο από το 10% των αναγκών της χώρας.

Οδήγησαν στη μείωση της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Και τελικά οδήγησαν στη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος σε επίπεδα μη βιωσιμότητας.

Αποτέλεσμα αυτών, οι αθρόες εισαγωγές διατροφικών προϊόντων που κοστίζουν στη χώρα περισσότερο απ’ όσο οι εισαγωγές καυσίμων.

Σίγουρα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε τον νευραλγικό αυτόν τομέα στη σημερινή κατάντια. Αλλά είναι αυτή η κυβέρνηση που καλείται να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση.

Αναμφίβολα πολλά από τα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία για τον αγροτικό τομέα, δεν είναι θετικά. Υπάρχουν όμως και κάποια, όπως η καθιέρωση της τήρησης βιβλίων, που είναι απολύτως σωστά και θα οδηγήσουν στη μείωση του φόρου για τους αγρότες, με παράλληλη αύξηση του φόρου για τους κάθε λογής μεσάζοντες και μεταπράτες του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, το αγροτικό, είναι από εκείνα τα ζητήματα που επιδέχονται αλλαγές και βελτιώσεις, και είμαι πεπεισμένη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να πετύχει αυτή τη βελτίωση.

Πέρα όμως από το μνημόνιο, πού όλοι ξέρουμε πώς, κάτω από ποιες συνθήκες και γιατί ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, υπάρχει και άλλη προσέγγιση. Αυτό που εμείς λέμε παράλληλο πρόγραμμα.

Κάποιοι διαφωνούν με τον όρο, αλλά η ουσία δεν είναι εκεί. Προσωπικά, θεωρό δεδομένο και αυτονόητο ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Πιθανόν κάποιοι συνάδελφοι να δυσκολεύονται να το κατανοήσουν, αλλά αυτή η κυβέρνηση προτίθεται να κυβερνήσει τη χώρα και όχι να λειτουργεί ως εντολοδόχος κάποιων, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Για τον πρωτογενή τομέα λοιπόν, αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε στην αναγκαία όσο ποτέ παραγωγική ανασυγκρότηση, θα πρέπει, πέρα απ’ τις όποιες ελαφρύνσεις των αγροτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να προχωρήσουμε σε κάποιες ουσιαστικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη και θα εξυγιάνουν αυτόν τον πολύπαθο χώρο.

Θα πρέπει λοιπόν:

  • Να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα ποιοι είναι οι επαγγελματίες αγρότες σ’ αυτή τη χώρα και να τους ξεχωρίσουμε από τους εισοδηματίες ή τους ετεροαπασχολούμενους. Προφανώς είναι όλοι χρήσιμοι, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.
  • Παθογένειες του συστήματος που οδήγησαν σε τραγελαφικές καταστάσεις όπως αυτή των βοσκοτόπων, ή της φωτοαπεικόνισης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων πρέπει να τελειώσουν οριστικά. Είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική, τρεις διαφορετικές υπηρεσίες του ίδιου κράτους να έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για το πόσες και ποιες εκτάσεις σ’ αυτή τη χώρα είναι βοσκότοποι.
  • Να σταματήσει άμεσα η παροιμιώδης ασυνέπεια του κράτους όσον αφορά την πληρωμή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων και αποζημιώσεων προς τους αγρότες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν αγρότες απλήρωτοι για 4-5 ή και περισσότερα χρόνια. Οι αλχημείες δε των προηγούμενων κυβερνήσεων για κάποιες πρόσκαιρες –κυρίως προεκλογικού χαρακτήρα- διευθετήσεις, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά οδήγησαν σε δυσθεώρητα πρόστιμα.
  • Να καταλάβουν όλοι, ότι οι υπηρεσίες του κράτους υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον πολίτη και όχι το αντίθετο.
  • Να σταματήσουν να υπάρχουν αγρότες πολλών ταχυτήτων όσον αφορά τις ενισχύσεις. Είναι αδιανόητο και όμως συμβαίνει, αγρότες στην ίδια περιοχή με ίδια καλλιέργεια και η στρεμματική ενίσχυση του ενός να είναι 30 φορές μεγαλύτερη από του άλλου.
  • Το κράτος να σταματήσει να αδιαφορεί επιδεικτικά στην εξόφθαλμη απάτη των επιτήδειων που ελληνοποιούν, εισάγουν παράνομα ή νοθεύουν αγροτικά προϊόντα παραπλανώντας συστηματικά τον καταναλωτή. Την ίδια στιγμή η χώρα χάνει τεράστια ποσά από φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.
  • Άμεσα ο αγροτικός κόσμος να αποκτήσει πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα.
  • Να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό χρεοκοπημένο και αμαρτωλό συνεταιριστικό μόρφωμα και να θέσουμε τις βάσεις, με ένα ξεκάθαρο και δίκαιο νομικό πλαίσιο, για ένα υγιές συνεταιριστικό, συνεργατικό κίνημα που θα λύνει προβλήματα για τους πολλούς και όχι για τους εκλεκτούς του συστήματος.

Είναι πάρα πολλά αυτά πού μπορούν να γίνουν, παράλληλα με την εφαρμογή του όποιου επιβεβλημένου προγράμματος, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, χωρίς καν την απαίτηση τεράστιων κεφαλαίων.

Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών λύνονται σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες.

Έχω όμως την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα, επιτέλους, να αλλάξουμε πορεία ώστε να βγει η χώρα από αυτή τη δίνη, χωρίς όμως να ισοπεδωθούν οι άνθρωποι οι ζωές και τα όνειρά τους.

Από εμάς εξαρτάται. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Αν εμείς αποτύχουμε τώρα θα έχει αποτύχει η χώρα και φοβάμαι ότι δεν θα έχει άλλη ευκαιρία σύντομα!

Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης και αναλαμβάνοντας όση ευθύνη μου αναλογεί,

υπερψηφίζω τις προγραμματικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθρο Στήριξη του ΕΒΕ σε Κοινωνικό Παντοπωλείο Καρδίτσας και Χαμόγελο του Παιδιού
Επόμενο άρθρο Η Χρ. Κατσαβριά για τις προγραμματικές δηλώσεις