Tα οφέλη της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού είναι πάρα πολλά αφού επηρεάζει τον συναισθηματικό τους κόσμο, αναπτύσσει την δημιουργικότητα, την φαντασία, βοηθά στη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης προσωπικότητας και στην καλλιέργεια της ομαδικής δουλειάς.
Το Δημοτικό Ωδείο Παλαμά πρωτολειτούργησε ως Μουσική Σχολή το 1990 και το 2007 αναβαθμίστηκε σε Ωδείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο και ανήκει. Στεγάζεται στο «Μουσών Μέλαθρον» που πληροί όλες τις σχετικές προδιαγραφές: επαρκής αριθμός αιθουσών, ηχομόνωση, αίθουσα μουσικών εκδηλώσεων. Το Ωδείο λειτούργησε με οικονομικό κόστος και πολύ κόπο για μπορέσει να προσφέρει μέγιστο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και παιδαγωγικό έργο στα παιδιά και στους δημότες. Πολλοί μαθητές του σπούδασαν στα Μουσικά Τμήματα των Πανεπιστημίων και έγιναν καταξιωμένοι μουσικοί. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, το Ωδείο ακολούθησε φθίνουσα πορεία καθώς απαξιώθηκε από τις Δημοτικές Διοικήσεις, προφανώς ακολουθώντας τη μνημονιακή λογική των κυβερνήσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.
Παρ’ όλ’ αυτά ήταν κεραυνός εν αιθρία η απόφαση, χωρίς διαβούλευση, 261/2015 της 21-9 του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία παραχωρούνται δωρεάν και για μια εικοσαετία 6 αίθουσες, τουαλέτες και διάδρομοι του κτηρίου στο Α.Τ Παλαμά. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ εκείνη τη μέρα (Δευτέρα 21/09/2015). Αν όντως εφαρμοστεί, μια τέτοια απόφαση (;), αποτελεί την ταφόπλακα του θεσμού, ως Ωδείου και μίας από τις ελάχιστες δημοτικές παροχές στους δημότες και στα παιδιά του.
Βεβαίως και θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει το Α.Τ στον Παλαμά καθώς είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την ευημερία του τόπου. Θεωρούμε ότι η παραμονή του είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης η οποία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση ενίσχυσης – και όχι αποδυνάμωσης και συγχώνευσης – των περιφερειακών Α.Τ. Δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλα δημόσια κτήρια που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν, αν χρειαστεί, πιστεύουμε ότι υπάρχουν λύσεις κοινωνικά ωφέλιμες.
Kαλούμε την Δημοτική Αρχή να διατηρήσει, με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ποιοτικής λειτουργίας, τις κοινωνικές του δομές όπως είναι το Δημοτικό Ωδείο. Σε μια τέτοια προσπάθεια θα είμαστε, μάλιστα, αρωγοί. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, αγρότες και φτωχά στρώματα ως επί το πλείστον, που αγωνίζονται ενάντια στην κατάργησή του ώστε το μέλλον των παιδιών τους να μη βυθιστεί στο γκρίζο της μνημονιακού «πεπρωμένου».
«Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Διώτη Ηρώ
Αναστασόπουλος Στέλιος
Σταμπουλής Γιώργος
05-10-2015