Σε αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει επτά σημαντικότατα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Πρόκειται για έργα συνολικής χρηματοδότησης 3,177 δισ. ευρώ τα οποία κινδυνεύουν στον «αέρα», καθώς στο τέλος του 2015 λήγει η διετής παράταση που είχε λάβει η χώρα μας. Πρόκειται για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης στο οποίος έχουν δοθεί 1,2 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλα (42 εκατ. ευρώ), την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας Ε65 τμήμα Ξυνιάδα- Τρίκαλα (900 εκατ. ευρώ), την ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Τιθορέα-Λιανοκλάδι (930 εκατ. ευρώ), το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αττική ( 35 εκατ. ευρώ), το ελληνικό κτηματολόγιο (28 εκατ. και το ελληνικό εθνικό μητρώο (42 εκατ. ευρώ).
Και τα επτά αυτά έργα είχαν χαρακτηριστεί από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα ως προβληματικά και μέλη της επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του ΕΚ επισκέφθηκε την Ελλάδα για να εντοπίσει τα προβλήματα στην ολοκλήρωση των εν λόγω έργων.
Σημαντικότερο πρόβλημα για τα περισσότερα έργα θεωρήθηκε η απουσία κτηματολογίου στην Ελλάδα που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις λόγω των απαλλοτριώσεων καθώς και η παντελής αδυναμία των ελληνικών αρχών τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα που παρατηρούνται λόγω κακής οργάνωσης και εκτέλεσης των έργων.
«Κάποια από αυτά τα έργα είναι περισσότερο προβληματικά από άλλα και κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθετί διότι αυτά τα έργα είναι σημαντικά για όλο τον ελληνικό λαό. Αν τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης είτε να τις χρηματοδοτήσεις από τον εθνικό προϋπολογισμό» υπογράμμισε η ευρωβουλευτής Ινγκε Μποργκ Κράσλε από το ΕΛΚ, επικεφαλής της αποστολής τονίζοντας ότι είναι πάντα πιο ακριβό να επιστρέφεις τα χρήματα στη ΕΕ.
Το ΕΚ «θα ακολουθήσει την έκκληση που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας στο σώμα να παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή των διαρθρωτικών προγραμμάτων, αλλά είμαστε πάντα υπόλογοι στους Ευρωπαίους φορολογούμενους γι’ αυτά τα χρήματα» δήλωσε η κυρία Κράσλε.