Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η 15η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που διοργανώνει η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Europe Direct Καρδίτσας, την ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε., το Επιμελητήριο Καρδίτσας, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, το ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το ΚΠΕ Μουζακίου και με χορηγό επικοινωνίας το Δίκτυο ΕΡΤ Θεσσαλίας.
Το πρωί της Παρασκευής 18/9 την ΄΄τιμητική΄΄ τους είχαν τα παιδιά τα οποία είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες ΔΟΠΑΚ παρουσίασαν τη δράση «Τι καιρό κάνει;» καλώντας τα παιδιά να δουν μαζί video, να διαβάσουν, να συζητήσουν, αλλά και να παίξουν με θέμα την κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια, ακολούθησε «Ο κύριος μπλε νο2», ένα δραματοποιημένο παραμύθι για την ανακύκλωση από τη Μυρτώ Φούκα, Καθηγήτρια μουσικής στη Δ/θμια Εκπαίδευση Καρδίτσας.
Το ενδιαφέρον του κοινού συνεχίζει να προσελκύει και η Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Οικολογικών Δραστηριοτήτων και Ειδών Χειροτεχνίας στην οποία μετέχουν 30 συνολικά εκθέτες. Κατά την περιήγησή τους στην Εκθεσιακή Αγορά, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο για την αξία των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών, να τα δοκιμάσουν, να εκφράσουν τυχόν απορίες τους και να αρχίσουν έτσι να αποκτούν οικολογική συνείδηση. Οι ώρες λειτουργίας της (τόσο για το Σάββατο, όσο και για την Κυριακή που ολοκληρώνεται η Γιορτή) είναι : 10.00 -14.30 και 17.30-22.30.
Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και αυτό ακριβώς θα είναι και το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 19/9 και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλές και σημαντικές θα είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ημέρας και το οποίο πιο αναλυτικά έχει ως εξής :
Το πρόγραμμα του Σαββάτου 19/9
Πρωί
10:30-12:30 «Το πνεύμα του δάσους εκδικείται». Εργαστήρι εμψύχωσης και κατασκευής μάσκας.
Υπεύθυνος : Θεατρικό εργαστήρι «Ρόδα»
12:30-13:30 «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»
Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ
Απόγευμα
18:30-19:30 «Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά»
Υπεύθυνος : Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων ΙΕΚ ΟΑΕΔ
19:30-20:30 Οι παραδοσιακοί σπόροι απειλούνται με αφανισμό., Η ανάγκη για δημιουργία τράπεζας σπόρων. Θα διανεμηθούν δωρεάν ντόπια σπόρια, συλλογής αγροκτήματος Βασιλάκου.
Υπεύθυνος : Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος – βιοκαλλιεργητής
20:00-21:00 Μουσικοθεατρική παράσταση «Η ουρά του αλόγου».
Υπεύθυνος : «τέχνης παίδευσις» Θεατρικό Εργαστήρι Καρδίτσας. Συμμετέχουν ο «Φιλόνεικος» και οι «Νιαβέντ».
20:30-21:30 «Το τσάι του βουνού – ιδιότητες – σωστός τρόπος παρασκευής» : Ομιλία – εργαστήρι παρασκευής τσαγιού σε σαμοβάρι.
Υπεύθυνη : Έλλη Βλάχου, πολιτισμολόγος
21:30-23:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Lowland» του Καρδιτσιώτη σκηνοθέτη Μένιου Καραγιάννη με θέμα την Καρδίτσα και ντοκιμαντέρ με θέμα την κλιματική αλλαγή.
Υπεύθυνος : Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας
Πρόγραμμα ημερίδας
(Θα πραγματοποιηθεί μέσα στο αναψυκτήριο του Παυσιλύπου)
Ημερίδα με θέμα : «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»
Προεδρείο : Ευάγγελος Κατσαρός, Αριστοτέλης Τσόγκας, Θωμάς Χατζής
11:00-11:30 Προσέλευση – Χαιρετισμοί
11:30-11:50 «Κλιματικές αλλαγές και αντιμετώπιση : η ηλιακή οικονομία»
Εισηγητής : Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace
11:50-12:10 «Προβληματισμοί για τη Θεσσαλία στην κλιματική αλλαγή»
Εισηγητής : Ζήσης Αργυρόπουλος, ειδικός περιβαλλοντολόγος
12:10-12:30 «Κλιματικές αλλαγές και εκπαίδευση»
Εισηγητής : Αντώνης Ντάνης, χημικός, υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Μουζακίου
12:30-13:00 Κλείσιμο ημερίδας με τοποθετήσεις – συμπεράσματα
Στο χρόνο κάθε ομιλίας συμπεριλαμβάνεται 5λεπτο διευκρινιστικών ερωτήσεων. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.
Θα ακολουθήσει εκδήλωση Γευσιγνωσίας για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και εν συνεχεία για τους εκθέτες, στο πλαίσιο του Διατοπικού Προγράμματος «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές».