ΔΑΚΕ Π.Ε. Καρδίτσας : Καλή χρονιά… κακή αρχή


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς – εν μέσω προεκλογικής περιόδου – βρίσκει εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ακόμη πιο βαθιά στην κρίση. Αυτή τη φορά στην κρίση ενός νέου μνημονίου, του 3ου, του καλύτερου, του «αριστερού» μνημονίου! Η μόνη συζήτηση για τα θέματα της παιδείας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, αφορά τα κενά των εκπαιδευτικών και την κάλυψή τους. Αν δεν συνέπιπτε, βέβαια, το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς με την προεκλογική περίοδο είναι σίγουρο πως καμιά αναφορά δε θα γινόταν, από κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς για ζητήματα παιδείας. Είναι δείγμα του πόσο νοιάζονται, σχεδόν στο σύνολό τους, για τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία, τους μαθητές και εν τέλει για τη μόρφωση.

Να θυμηθούμε, όμως, λίγο τα τελευταία μπρος – πίσω, τα πισωγυρίσματα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ μέσα στο καλοκαίρι:

  • Συστήθηκε επιτροπή ελέγχου και τελικά, μετά από σενάρια περί ακύρωσης ή μη των μετατάξεων, δεν έγινε απολύτως τίποτα!
  • Επρόκειτο να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις ειδικοτήτων και παρότι δε δημιουργήθηκε καμιά στην Π.Ε. Καρδίτσας, η διαδικασία σταμάτησε!
  • Έκαναν αιτήσεις, δόθηκε παράταση και τελικά ξαναέκαναν αιτήσεις οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας!
  • Ακόμα και φήμες για κλείσιμο των ολοήμερων τμημάτων, άρχισαν να διαρρέουν για να τις διαψεύσουν οι ίδιοι παράγοντες του ΥΠΟΠΑΙΘ!

Αναφέρουμε κάποιες μόνο, χαρακτηριστικές όμως, παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ, δείγμα του σχεδιασμού και προγραμματισμού που υπήρχε και υπάρχει στην εκπαίδευση. Ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία για το τι μας περιμένει με το μνημόνιο «της ανάπτυξης» όπως άκουσον, άκουσον το αποκάλεσε πολιτικός αρχηγός!

Ας έρθουμε όμως και στα «δικά μας» τα τοπικά ζητήματα. Πράγματι δεν υπάρχουν κενά δασκάλων και νηπιαγωγών, όμως ελάχιστα τμήματα ένταξης θα λειτουργήσουν μέχρι την πρόσληψη των αναπληρωτών. Το Ειδικό σχολείο της πόλης είναι υποστελεχωμένο. Υπάρχουν κενά ειδικοτήτων ΠΕ16 σε σχολεία της περιφέρειας, αλλά και στο σύνολο των σχολείων διευρυμένου ωραρίου. Το ερώτημα, βέβαια, είναι: Πότε θα καλυφθούν αυτά τα κενά;

Και για να μην ξεχνάμε το συνδικάτο μας: Πρόκειται να συνεδριάσει, όπως μαθαίνουμε το ΔΣ του Συλλόγου μας, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες! Δεν είναι ώρα για κριτική προς το ΔΣ, αν και κάτι τέτοιο θα γίνει εκ των πραγμάτων σύντομα αφού πλησιάζουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση. Όμως εκφράζουμε την απορία πολλών συναδέλφων: Πώς γίνεται να συμπαραστεκόμαστε στον Ρωμανό όταν υπήρχε το θέμα με τις σπουδές του – και καλά κάναμε – αλλά να μην έχουμε άποψη για τον τρόπο επιλογής των περιφερειακών διευθυντών; Πώς γίνεται να υπάρχει ψήφισμα συμπαράστασης σε Τούρκους πολίτες που συνελήφθησαν στη χώρα μας και απελάθηκαν στην Τουρκία, αλλά να μην υπάρχουν σε καμιά ανακοίνωση του Συλλόγου δυο αράδες για το νομοθέτημα που αφορούσε τις κρίσεις διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων, τις ασάφειες και τη σωρεία διευκρινιστικών εγκυκλίων καθώς και όλη την αναστάτωση που δημιούργησε στα σχολεία και τους συναδέλφους;

Καλή χρονιά με υγεία και δύναμη σε όλους!

Προηγούμενο άρθρο Ν. Παναγιωτόπουλος από την Καρδίτσα : Να προκύψει ένα άλλο σχήμα με τη Ν.Δ. στον κορμό
Επόμενο άρθρο Κ. Ξυλομένος : Το παλαιό κατεστημένο ξανά στο προεκλογικό προσκήνιο….