Η οσμή του βιολογικού καθαρισμού μέρος 2ο


 Πριν μια εβδομάδα μέσω του τοπικού τύπου είχαμε θέσει μια σειρά ερωτημάτων τόσο στην ΔΕΥΑΚ και τον Δήμο Καρδίτσας, όσο και στις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες, σχετικά με την έντονη οσμή που προέρχεται (δυστυχώς ακόμα) από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

Η μεν ΔΕΥΑΚ με προχθεσινό της δημοσίευμα (Σάββατο 1-8-09) μας απάντησε, επιβεβαιώνοντας απόλυτα όσα με τα ερωτήματά μας είχαμε υπαινιχθεί, δηλ. ότι τα λύματα των σφαγείων δεν υφίστανται προεπεξεργασία πριν οδηγηθούν στον βιολογικό, ότι συνεχίζουν να είναι υπέρμετρα επιβαρυμένα, ότι η παραγόμενη λάσπη επίσης είναι επιβαρυμένη, ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για το προσωπικό, ότι καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια χωρίς να χρεώνεται κλπ κλπ.

Βέβαια η ΔΕΥΑΚ δεν μας απάντησε στο κυριότερο: τι θα κάνει από δω και πέρα για να λυθεί το πρόβλημα, Αυτό ίσως να ξεφεύγει λίγο από τις αρμοδιότητες της, ίσως να απαιτεί πολιτικές αποφάσεις που είναι περισσότερο αρμοδιότητα του κ. Βερίλλη, πλην όμως αυτός σκοπίμως αποφεύγει την εμπλοκή του στο πρόβλημα, αρνούμενος να πάρει θέση.

Να ξεκαθαρίσουμε πάντως ότι η παρέμβασή μας δεν είχε και δεν έχει σε καμιά περίπτωση σκοπό το κλείσιμο της μονάδας, όπως αφήνει λίγο αόριστα να εννοηθεί η απάντηση – απόφαση της ΔΕΥΑΚ. Σκοπός μας είναι να πάψει να εκλύεται η δυσάρεστη αυτή οσμή, να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του βιολογικού, να ξεπεραστεί με σύντομες, σύννομες και συγκεκριμένες ενέργειες το πρόβλημα. Άλλωστε για μονάδα ιδιοκτησίας του Δήμου Καρδίτσας μιλάμε, που απλώς παραχωρήθηκε για εκμετάλλευση και αξιοποίηση σε ιδιώτες έναντι συγκεκριμένου τιμήματος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το να δουλέψει όμως σωστά ο βιολογικός, είναι προϋπόθεση να δουλέψουν σωστά τα σφαγεία. Και αυτό -πέρα από την δεδομένη ανικανότητα του κ. Βερίλλη έστω και για μια διαμαρτυρία – είναι ευθύνη των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Αυτές ελέγχουν τα δικαιολογητικά, αυτές κάνουν ή πρέπει να κάνουν επί τόπου ελέγχους, αυτές πρέπει να παίρνουν δείγματα και να ελέγχουν τόσο στην δοκιμαστική περίοδο όσο και στην κανονική αν τα απόβλητα πληρούν τις προδιαγραφές των μελετών, αυτές πρέπει να παίρνουν και τα μέτρα που ο νόμος προβλέπει προκειμένου να επαναφέρουν τους παρανομούντες στην τάξη. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι υπεύθυνοι των Διευθύνσεων Υγιεινής, Κτηνιατρικής, Βιομηχανίας, Περιβάλλοντος έπρεπε – δείχνοντας στοιχειώδη ευαισθησία στο πρόβλημα που απασχολεί 20.000 έως 30.000 κατοίκους αυτής της πόλης-  να απαντήσουν στα ερωτήματά μας.

Κε Νομάρχη, πιστεύετε ότι η σιωπή των Υπηρεσιών σας λύνει ή θα λύσει το πρόβλημα; Πλέον απαιτούμε προσωπικά από σας να απαντήσετε στα παρακάτω:

α. Γιατί – όπως σαφώς προκύπτει από την απάντηση της ΔΕΥΑΚ – δεν     τηρούνται όσα προβλέπονται στην με αριθμό πρωτοκόλλου 3860/10-10-06 άδεια λειτουργίας που χορηγήσατε στα σφαγεία;

      β. Ελέγξατε αν εφαρμόζονται όσα προβλέπονται με την με αριθμό πρωτ. 6411/07/31-3-08 τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που χορηγήσατε, επαυξάνοντας την δυναμικότητα των σφαγείων;

γ.  Με ποιανού την ευθύνη λειτουργούσαν τα σφαγεία στο διάστημα μεταξύ 13-12-2008 που έληξε η προσωρινή άδεια διάθεσης αποβλήτων έως την 23-6-2009, οπότε χορηγήσατε την με αριθμ. πρωτ. 4977/23-6-09 οριστική άδεια διάθεσης λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων, ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση αυτή και τι μέτρα πήρατε;

δ. Πως εξηγείτε ότι μόλις τρεις  περίπου εβδομάδες (13-7-09) μετά την χορήγηση της παραπάνω οριστικής άδειας δημιουργήθηκε το πρόβλημα; Μήπως συνιστά ολιγωρία κάποιων υπηρεσιών σας;

ε.  Σκέπτεσθε να πάρετε κάποια μέτρα προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ή θεωρείται ότι αυτό είναι αρμοδιότητα μόνον της ΔΕΥΑΚ; Αν ναι, τι χρειάζονται οι υπηρεσίες σας και οι χορηγούμενες από αυτές άδειες; Αν όχι, τι περιμένετε; Μήπως υπάρχουν κάποιοι άλλοι λόγοι;  

Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σας. Να είστε βέβαιος ότι η ραστώνη του Αυγούστου δεν θα συντελέσει στο να ξεχαστεί το πρόβλημα. Άλλωστε η ζέστη, του Αυγούστου πάλι, δεν βοηθάει σε αυτό.        

    

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Νίκος Λάμπρου

Μανώλης Τσίπρας

Γιώργος Φαλάρας

Προηγούμενο άρθρο Πυρετώδεις προετοιμασίες για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο - Αντάμωμα Θεσσαλών
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για τα προβλήματα των νεφροπαθών