Διευκρινήσεις για τον δρόμο Καρδίτσα – Τρίκαλα


  Σε ότι αφορά την κατασκευή του δρόμου Καρδίτσα-Τρίκαλα και των παρακάμψεων Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου από την Ν.Α ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1. Ο δρόμος Καρδίτσα-Τρίκαλα είναι μέρος του εθνικού δικτύου (από το ελάχιστο εθνικό δίκτυο που υπάρχει στο νομό) και αρμοδιότητα για την βελτίωση και συντήρησή του την έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Άλλωστε το θέμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων ξεκαθαρίστηκε ακόμα περισσότερο με το ν. 3481/06 όπου η αρμοδιότητα βελτίωσης & συντήρησης για την Ε.Ο Καρδίτσα-Τρίκαλα ανήκει στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

2. Υπεύθυνος για την υποβολή της πρότασης και επίσημος φορέας για την ένταξη των παρακάμψεων Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι η Δ/νση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία στη συνέχεια είναι και αρμόδια για την δημοπράτηση και κατασκευή του. Κατά συνέπεια η Ν.Α Καρδίτσας καμία ευθύνη δεν φέρνει για τις διαπιστωμένες καθυστερήσεις.

3. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας διαχρονικά έντονα και πιεστικά βάζει το θέμα της κατασκευής του δρόμου Καρδίτσα-Τρίκαλα συνολικά και των παρακάμψεων Αρτεσιανού (μήκους 2.483,17μ.) και Ριζοβουνίου (μήκους 2.705,19μ) ειδικά, για λόγους που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλίας (Καρδίτσας και Τρικάλων) αλλά και σοβαρούς λόγους οδικής ασφάλειας.

Για το σκοπό αυτό προέβη με δικές της δαπάνες, παρότι ο δρόμος όπως αναφέρθηκε παραπάνω ανήκε στο εθνικό δίκτυο, στην χρηματοδότηση εκπόνησης των μελετών των παρακάμψεων το 1997, ενώ το 2007 εκπονήθηκε η Γεωλογική μελέτη πάλι με χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ ώστε να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία επιπλέον καθυστερήσεων για την ένταξη και χρηματοδότηση των παρακάμψεων Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Συμπερασματικά για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας η χρηματοδότηση των παρακάμψεων είναι κατεπείγουσας προτεραιότητας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αναμένει να τηρηθεί η δέσμευση του Γ. Γραμματέα για ένταξη των παρακάμψεων Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου στο ΕΣΠΑ, αφού το έργο έχει πλήρη ωριμότητα.

Τέλος επισημαίνεται ότι η Ν.Α έχει αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης και του υπόλοιπου τμήματος του δρόμου Καρδίτσα-Τρίκαλα μήκους 10,5 χλμ με χρόνο ολοκλήρωσης το τέλος του χρόνου ώστε να είναι σύντομα δυνατή η χρηματοδότηση κατασκευής του.

Προηγούμενο άρθρο Διευκρινήσεις της ΔΕΥΑΚ για την οσμή στη συνοικία των Καμινάδων
Επόμενο άρθρο Επιθεώρησε τα έργα οδοποιίας