Για το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας νομού Καρδίτσας, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών δεν είναι μια ιδιαίτερη μέρα, αφού οι παρεμβάσεις που υλοποιεί και αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων είναι καθημερινές. Ωστόσο η 26η Ιούνη είναι μια ξεχωριστή ημερομηνία για τον προγραμματισμό μας, καθώς σηματοδοτεί τη ολοκλήρωση των δράσεων της περιόδου 2014 – 2015.
Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο κι οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους πολίτες του νομού Καρδίτσας, που ενάντια στη γενικότερη απαισιοδοξία που υπάρχει, επέλεξαν να συμμετάσχουν σε κάποια από τις ομάδες εκπαίδευσης του Κέντρου Πρόληψης, είτε ως γονείς, είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως πολίτες, είτε ως μαθητές.
Είναι αλήθεια ότι η νέα κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζεται και στη θεματολογία που εκφράζουν την ανάγκη να επεξεργαστούν τα μέλη των ομάδων μας. Πολλές φορές λοιπόν έχουμε αναρωτηθεί αλλά και έχουμε αναθεωρήσει πολλά πράγματα …
Πως προσεγγίζουμε π.χ ένα γονιό ο οποίος πιθανόν να χρειάζεται πρώτα ο ίδιος στήριξη στο να διαχειριστεί την αγωνία του, την αναστάτωσή του και τι σημαίνει γι’ αυτόν να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του;
Πως καλούμε έναν εκπαιδευτικό να συμμετάσχει σε ένα βιωματικό σεμινάριο, όταν κι ο ίδιος έχει βιώσει τις συνέπειες της κρίσης και ίσως να έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να ακουστεί και να του δοθεί χώρος και χρόνος να εκφράσει τους προβληματισμούς του, τις αγωνίες του, τις ανησυχίες τους και να επεξεργαστεί θέματα που τον δυσκολεύουν;
Πως απευθυνόμαστε στους εφήβους οι οποίοι από την πλευρά τους βλέπουν να έχει αλλάξει κάθε σταθερό σημείο, είτε στην οικογένεια, είτε στο σχολείο, είτε γύρω τους και πρέπει να βρουν ένα τρόπο να εκφράσουν όλη αυτή την αγωνία και ένταση;
Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου μας τη φετινή χρονιά, διαπιστώσαμε ότι πάνω από 600 συμπολίτες μας, αναζήτησαν τις υπηρεσίες ( εκπαιδευτικού ή συμβουλευτικού περιεχομένου ) που προσφέρει το Κέντρο Πρόληψης. Με το να συνειδητοποιήσουμε ότι «κανένας μόνος του δεν μπορεί» και με το να αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη που απορρέει από το ρόλο του, καταφέραμε τελικά να κάνουμε όλοι μαζί πράξη:
– 2 βιωματικά σεμινάρια για γονείς με θέμα «Τεχνικές Επικοινωνίας»
– 3 βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για δασκάλους με θέμα «Εισαγωγή στη δυναμική της ομάδας. Το πέρασμα από την τάξη στην ομάδα»
– 2 βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για καθηγητές με θέμα «Εισαγωγή στη δυναμική της ομάδας. Το πέρασμα από την τάξη στην ομάδα»
– 4 εκπαιδευτικά σεμινάρια για καθηγητές με θέμα «Έφηβοι και εξαρτήσεις. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην Πρόληψη»
– 4 εκπαιδευτικά σεμινάρια για καθηγητές με θέμα «Έφηβοι και Διαδίκτυο. Κίνδυνοι που απορρέουν από τη μη σωστή χρήση του Διαδικτύου. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην Πρόληψη»
– 1 εκπαιδευτικό σεμινάριο για καθηγητές με θέμα «Διαχείριση άγχους»
– 2 κύκλοι εκπαίδευσης εκπαιδευτικών πάνω σε Προγράμματα Αγωγής Υγείας ( π.χ το υλικό Α.Υ «Κάπνισμα; Όχι εμείς!» )
– Βραχείες παρεμβάσεις σε μαθητές σχολικής και εφηβικής ηλικίας με θέματα που αφορούσαν: την αυτοεκτίμηση, τη διαχείριση άγχους, την επίλυση των συγκρούσεων, την επικοινωνία.
– Ομιλίες σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων με θέματα «Επικοινωνία μεταξύ γονιού – παιδιού», «Σχολικός εκφοβισμός», «Ο ρόλος του γονιού στην πρόληψη των κινδύνων του Διαδικτύου»..
– Επιμορφωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς με θέμα «Διαχείριση συγκρούσεων»
– Συμβουλευτική – προσωπική ανάπτυξη σε παλιά μέλη ομάδων με ποικίλα θέματα
– Έκδοση δυο τευχών του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κοχλίας» το οποίο στέλνεται σε φορείς, επιστημονικά σωματεία, Κέντρα Πρόληψης, παλιά μέλη ομάδων.
Παράλληλα:
Συμπολίτες μας που αντιμετώπιζαν πρόβλημα εξάρτησης αλλά και μέλη των οικογενειών τους, απευθύνθηκαν στο Κέντρο Πρόληψης και μετά από 1-2 συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής παραπέμφθηκαν στο αντίστοιχο θεραπευτικό πλαίσιο.
Άτομα με δυσλειτουργικές σχέσεις τα οποία είτε αντιμετωπίστηκαν με 2- 3 συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής εντός του Κέντρου Πρόληψης, είτε εντάχθηκαν σε κάποια από τις ομάδες του Κέντρου, είτε παραπέμφθηκαν σε άλλες δομές.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν… Εμείς, στην ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και να βεβαιώσουμε ότι το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής υγείας ν. Καρδίτσας, θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας όπως τα προηγούμενα 18 χρόνια, με στόχο η Πρόληψη να είναι δουλειά όλων μας!!!