Τους λόγους που οδήγησαν σε διορισμούς ημετέρων στο ΔΣ του ΕΦΕΤ και επέβαλλαν το αποκλεισμό των κτηνιάτρων για πρώτη φορά από την δημιουργία του, ζητά να μάθει με ερώτηση του προς τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Λαφαζάνη, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τσιαρας στο νέο ΔΣ του ΕΦΕΤ, στο οποίο υπάρχουν 3 γεωπόνοι, ένας χημικός και ένας τεχνολόγος τροφίμων, δεν υπάρχει κανείς Κτηνίατρος. Είναι η πρώτη φορά, από το 2000 που ιδρύθηκε ο ΕΦΕΤ, που δεν υπάρχει Κτηνίατρος στο ΔΣ του, όταν, με βάση την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία ο έλεγχος τροφίμων κυρίως ασκείται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να επισημανθεί, πως ειδικά για τα ζωικά τρόφιμα, που είναι φορείς σοβαρών λοιμώξεων σε παγκόσμια κλίμακα και που μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο, ο κτηνίατρος ασκεί ουσιαστικό έλεγχο και προστατεύει την υγεία του καταναλωτή.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εγκάλει την κυβέρνηση, καθώς φαίνεται, πως οι υποχρεώσεις για την εξαργύρωση των «κομματικών» γραμματίων σε ημετέρους, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για τον διορισμό στο ΔΣ και ενός εκπροσώπου του κλάδου των κτηνιάτρων. Η παρουσία του είναι βέβαιο, πως θα εξασφάλιζε ακόμα καλύτερα την επιστημονική και τεχνοκρατική πληρότητα του οργάνου, το οποίο είναι αρμόδιο να σχεδιάζει, να συντονίζει και να επιβλέπει τον έλεγχο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Προφανώς, τονίζει, για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν αρκεί η επιστημονική επάρκεια και το βιογραφικό ενός υποψηφίου για τον διορισμό του, αλλά χρειάζονται και κομματικά διαπιστευτήρια.
Ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών επισημαίνει, πως η ανάγκη μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα, ώστε αυτός να γίνει αποδοτικότερος και πιο αποτελεσματικός, συνομολογείται από όλους. Για να το πετύχουμε αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι θέσεις στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης να καταλαμβάνονται από τους πιο άξιους και ικανούς και όχι από τους αρεστούς και τα εκάστοτε κομματικά στελέχη. Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και με βάση ένα πλαίσιο συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων, που θα λαμβάνει υπόψη και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε δημόσιας υπηρεσίας.
Με την ερώτηση του ο κ. Τσιάρας υπογραμμίζει το κενό που δημιουργεί στην αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού ως κύριας εποπτικής αρχής, η απουσία από το ΔΣ εκπροσώπου του κλάδου των κτηνιάτρων, για πρώτη φορά από την δημιουργία του ΕΦΕΤ. Ζήτα, λοιπόν, να μάθει, πως το αρμόδιο Υπουργείο προτίθεται να καλύψει το κενό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί η ανάδειξη του ΕΦΕΤ, ως κύριας και κεντρικής αρχής ελέγχου του αγροτοδιατροφικού τομέα προς όφελος των καταναλωτών. Ταυτόχρονα ζητά να πληροφορηθεί, με βάση ποιες πολιτικές στοχεύσεις και ανάγκες έγινε η συγκρότηση του ΔΣ του ΕΦΕΤ από στελέχη των συγκεκριμένων ειδικοτήτων και γιατί δεν θεωρήθηκε αναγκαία η τοποθέτηση κτηνιάτρου.