Α. Σκόνδρα: Αλλάζουμε, Συνθέτουμε, Προχωράμε


Ουσιαστική και στοχευμένη ήταν η τοποθέτηση, της κ. Ασημίνας Σκόνδρα στην 7η προσυνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, παρουσία του Προέδρου του κόμματος κ .Αντώνη Σαμαρά.

Με μεστό πολιτικό λόγο, αναφέρθηκε στην περίοδο συγκυβέρνησης, αναδεικνύοντας τα θετικά αλλά και επισημαίνοντας τα λάθη. Παράλληλα έδωσε έμφαση στα θέματα που αφορούν το Νομό μας και τον αγροτικό κόσμο, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα του κόμματος.

Ζήτησε επίσης από τους νεοδημοκράτες συσπείρωση, δύναμη, μαχητικότητα και ετοιμότητα.

Παραθέτουμε σημεία της ομιλίας της:

«Αυτός ο διάλογος που έχει ξεκινήσει στους κόλπους της παράταξής μας, μόνο εποικοδομητικός και θετικός, επιτρέπεται να είναι.

Γιατί θεωρώ ότι όλοι μας, θέλουμε τη Ν.Δ. μεγάλη, συσπειρωμένη, δυνατή.

Έ! Αυτό, από μας εξαρτάται.

Θα που πει κάποιος δεν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική ;

Να αναζητήσουμε τα αίτια της ήττας του Ιανουαρίου;

Βεβαίως και πρέπει. Να δούμε τα λάθη μας κατάματα, να τα παραδεχτούμε, να τα αφορίσουμε και να μην τα επαναλάβουμε.

Και φυσικά να αναλάβουμε όλοι μας την ευθύνη, στο βαθμό που μας αναλογεί.

Γιατί, όπως όλοι συντελούμε στη νίκη, αντίστοιχα όλοι συντελούμε και στην ήττα.

Αλλά, η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα είναι ορφανή.

Τα 2,5 αυτά χρόνια είχα τη τιμή να είμαι Βουλευτής και αναλαμβάνω κι εγώ ένα μερίδιο ευθύνης .

Με ειλικρίνεια όμως και αντικειμενικότητα θα σας καταθέσω κάποιες σκέψεις μου.

Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία, στα 2,5 χρόνια συγκυβέρνησης, κέρδισε τους στρατηγικούς στόχους της , αλλά έχασε σε σημεία.

Κράτησε την Ελλάδα ζωντανή και μέσα στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Την τράβηξε πίσω από τον γκρεμό, την έφερε σε ισορροπία, την κατέστησε αξιόπιστη και αξιοπρεπή και την οδηγούσε ολοταχώς έξω από τα βασανιστικά μνημόνια.

Ταυτόχρονα, τηρούσε σκληρούς όρους, πολλές φορές έξω από τα πιστεύω της, ενός προϋπογεγραμμένου όμως μνημονίου, για να είναι η χώρα συνεπής και με ομαλή ροή χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, προσπαθούσε να κάνει μεταρρυθμίσεις , με τις οποίες όλοι συμφωνούσαν, αλλά μέχρι το σημείο που δεν ακουμπούσε τους ίδιους.

Ταυτόχρονα κυβερνούσε ένα Κράτος που, ενώ η κορυφή της πυραμίδας κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια, από κει και κάτω, στο μεγαλύτερο μέρος, οι μηχανισμοί του, άλλοι σαμποτάρανε και άλλοι αδρανούσαν.

Ταυτόχρονα κυβερνούσε ένα λαό θυμωμένο, από τις θυσίες στις οποίες άθελά του είχε υποβληθεί.

Ταυτόχρονα, ακροβατούσε για να ισορροπήσει σε μια συγκυβέρνηση, με κόμματα αντίθετης ιδεολογικής κατεύθυνσης.

Ταυτόχρονα επίσης, είχε μια αντιπολίτευση μετρ στη προπαγάνδα, στην επικοινωνία και στο διχασμό, που όχι δε στήριξε ποτέ και τίποτα αλλά διαστρέβλωνε και παραποιούσε τα πάντα λαικίζοντας με τον πιο χυδαίο τρόπο.

Έσπερνε το μίσος στο λαό και μας αποκαλούσε προδότες, μερκελιστές, μας απειλούσε με κρεμάλες στο Σύνταγμα, ότι θα είχαμε το τέλος του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη, δηλαδή δημόσιος διασυρμός μέχρι θανάτου, μας έδιναν ραντεβού στα γουναράδικα. Κι εδώ θάθελα να εκφράσω ένα παράπονο και ερώτημα μαζί, στον κόσμο μας , στη βάση και τα στελέχη μας. Εσείς γιατί ποτέ δεν αντιδράσατε σ’ αυτά; Δεν σαν πρόσβαλαν; Δε σας εκνεύριζαν; Δεν σας έθιγαν;

Επειδή δεν συνηθίζω να υπεκφεύγω, θα αναφερθώ τώρα και στα λάθη μας.

Φταίξαμε γιατί δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε, ούτε ότι καλό επιτυγχάνονταν, αλλά, ούτε και να εξηγήσουμε με σαφήνεια, ώστε να εμπεδωθεί από την κοινωνία, γιατί παίρναμε την όποια δύσκολη απόφαση.

Ήταν λάθος μας, που δεν ικανοποιήσαμε το αίσθημα δικαίου του μέσου Έλληνα πολίτη.

Δεν υπήρξε δηλαδή ικανή αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, στο να εισπραχτεί φοροδιαφυγή ή πρόστιμα από «μαύρο χρήμα». Αλλά και η όποια εισπραξιμότητα από τέτοιες περιπτώσεις, δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστή.

Ένα άλλο λάθος μας, ήταν ότι δεν προχωρήσαμε από την πρώτη στιγμή, σε απλές πολιτικές κινήσεις, που χωρίς κανένα δημοσιοοικονομικό κόστος θα ανακούφιζε χιλιάδες οικογένειες. Σε αλλαγή δηλαδή θεσμικών πλαισίων, και αποφάσεων, όσον αφορά μεταθέσεις, αποσπάσεις, συνυπηρετήσεις και πολλά άλλα, σχετικά εύκολα και απλά, που στον πολίτη όμως θα μεταφράζονταν σε οικονομικό όφελος. Και δεν είναι ότι κάποιοι δεν το επιδιώξαμε. Αλλά δεν βρήκαμε κατανόηση, πνεύμα συνεργασίας και καλή διάθεση από στελέχη και Υπουργούς μας.

Θα αναφερθώ και στον ΕΝΦΙΑ, που η φιλοσοφία του, δεν ήταν λανθασμένη. Ήταν λάθος η δομή του, θα μπορούσε να έχει άλλη κλιμάκωση, κριτήρια και αναλογία.

Φίλες και φίλοι,

Στις 25 Ιανουαρίου, κυριάρχησε η πίκρα, ο θυμός και τα παράπονα και χάθηκε η ψυχραιμία.

Επαναλάβαμε το λάθος του 2009. Τότε δεν μας άρεσαν οι αλήθειες του Καραμανλή και αφήσαμε το Παπανδρέου να μας οδηγήσει στο Καστελόριζο. Τώρα αψηφήσαμε το έργο και τα λόγια του Σαμαρά και κατηφορίζουμε για τη Ζάμπια.

Δεν χωράει το μυαλό μου, πώς μπόρεσε το 11% περίπου των Νεοδημοκρατών, να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ!

Έκλεισαν τα αφτιά τους και δεν μας άκουγαν. Αλλά έκλεισαν και τα μάτια τους και δεν έβλεπαν; Δεν έβλεπαν πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί οι άνθρωποι! Πόσο άσχετοι και ανίκανοι ερασιτέχνες;

Πώς ενδώσαμε εμείς, οι νοικοκυραίοι, οι προκομμένοι, η αστική τάξη, οι άνθρωποι του μόχθου, στους φαύλους λαϊκιστές, στους εξειδικευμένους προπαγανδιστές, στους πολιτικούς ψεύτες, στους πειναλέους για εξουσία.

Σ’ αυτούς που λεβέντικα, μας ετοιμάζουν τον ξαφνικό θάνατο, βγάζοντας έτσι τα απωθημένα, που τους κατέτρωγαν τα σωθικά από τον εμφύλιο μέχρι σήμερα!

Πώς πήραμε το Τσίπρα από πρόεδρο του 15μελούς και τον κάναμε Πρωθυπουργό, να διαχειρίζεται τη ζωή και την τύχη μας.

Τώρα δυστυχώς το έργο το βλέπουμε. Και πιστεύω ότι ακόμα και κείνοι που παραδοσιακό ονειρεύονταν τον παράδεισο της αριστεράς, θα τραπούν σε φυγή. Γιατί το όνειρό και η γοητευτική φαντασίωσή, έγινε μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Εμείς οι Νεοδημοκράτες, θ’ αφήσουμε αυτόν τον εφιάλτη να εξελιχθεί σε τραγωδία;

Εγώ λέω όχι.

Γι’ αυτό, αφήνουμε την γκρίνια, την αλληλοκατηγόρια και την καχυποψία. Η μιζέρια, δεν ταιριάζει σε μας και δεν περισσεύει κανείς. Αφήνουμε τις βιαστικές, άτακτες και σπασμωδικές κινήσεις και βαδίζουμε συντεταγμένα και οργανωμένα μέσα στο κόμμα μας. Αφήνουμε την απάθεια και αναλαμβάνουμε δράση.

Έχουμε ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα, κρυστάλλινες πολιτικές θέσεις.

Tις επικαιροποιούμε και προχωράμε. Έχουμε δικαιωθεί σε όλες τις εθνικές επιλογές, έχουμε πλούσια και ιστορική παρακαταθήκη.

Θα ανασυνταχθούμε , θα ανασκουμπωθούμε, θα κοιταχθούμε στα μάτια και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διακόψει την ευρωπαϊκή μας πορεία και να βεβηλώσει το όραμα του ιδρυτή της παράταξής μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δεν θα κάτσουμε απαθείς, με τα χέρια σταυρωμένα να μας πάνε στη δραχμή, και 40 χρόνια πίσω.

Ή να γίνουμε Κούγκι; Η Ελλάδα δεν είναι τσιφλίκι τους να την κάνουν ότι θέλουν.

Είμαστε κι εμείς εδώ και δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Κ. Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι

Γνωρίζετε καλά ότι η Θεσσαλία, ειδικότερα Τρίκαλα και Καρδίτσα, είναι κάστρα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι όμως και μια περιοχή που έχει προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία, που μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα, αλλά είναι και αδικημένη. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση. Ζητάμε και διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε.

Δικαιούται δηλαδή ο Θεσσαλικός κάμπος, να ποτίσει τα εύφορα εδάφη του και να προσφέρει και στην τοπική, αλλά και στην εθνική οικονομία.

Η λύση είναι ο Αχελώος. Επί Νέας Δημοκρατίας το έργο ξεκινά, επί άλλων κυβερνήσεων σταματά.

Γνωρίζω τη θετική σου θέση κ. Πρόεδρε, υπήρχε η δέσμευση ότι άμεσα θα ολοκληρωνόταν.

H πτώση της κυβέρνησής μας δεν το επέτρεψε, πρέπει όμως, στο ανανεωμένο πρόγραμμά μας , να είναι έργο αιχμής .

Δικαιούνται η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, να βγουν από την οδική απομόνωση. Δυστυχώς, ο Ε-65, που με τόσους κόπους τον επανεκκινήσαμε, αυτή τη στιγμή καρκινοβατεί και τα δεδομένα δείχνουν, ότι το έργο θα σταματήσει.

Θεωρώ αυτονόητο ότι η ολοκλήρωσή του θα βρίσκεται στις προτεραιότητες της ΝΔ.

Η ανεργία, κ. Πρόεδρε, παντού είναι υψηλή. Στην Καρδίτσα, όμως, είναι πολύ πάνω από το Μ.Ο. της Χώρας και εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν. Σας καταθέτω τη σκέψη μου και θέλω να τη μελετήσετε και να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά μας.

Να υπάρξουν κίνητρα, κυρίως φορολογικά και χαμηλού ενεργειακού κόστους, σε επενδύσεις, που θα υλοποιηθούν στους Νομούς με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας.

Προτεραιότητα βέβαια για εμάς εδώ, έχει ο αγροτικός τομέας. Γνωρίζετε, ότι τον θεωρώ ισότιμο πυλώνα του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Όπως και εγώ γνωρίζω, ότι είστε κοινωνός αυτής της άποψης. Είχαμε μιλήσει για αγροτική μεταρρύθμιση. Γενική ανασυγκρότηση, κ. Πρόεδρε, από το αρμόδιο Υπουργείο, μέχρι το σχεδιασμό και τη στρατηγική. Με στοχευμένες κινήσεις στήριξης των αγροτο-κτηνοτρόφων, με καθορισμένες ημερομηνίες πληρωμών, με αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, με τροποποίηση λειτουργίας ΟΠΕΚΕΠΕ, με εξάντληση κάθε δυνατότητας, μείωσης του κόστους καλλιέργειας. Διευκόλυνση στη δανειοδότηση αγροτικών επενδύσεων και με μειωμένα επιτόκια.

Ξέρω την ευαισθησία σου για τον αγροτικό τομέα κ. Πρόεδρε. Το απέδειξες όταν υιοθέτησες τις προτάσεις μου για τη συμβολική φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Όταν έδωσες μάχη με την τρόϊκα, για να γίνουν δεχτές.

Βέβαια, ούτε αυτό το επικοινωνήσαμε σωστά.

Ούτε εσείς, …. Ούτε εγώ!

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες.

Η λαίλαπα «πρώτη φορά αριστερά» θα πέσει γρήγορα και με κρότο.

Η Ν.Δ. είναι η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη, και θα κληθεί να αναστηλώσει από την αρχή τη πατρίδα μας.

Το έχει η μοίρα της και το ριζικό της

Να είμαστε ενωμένοι, μάχιμοι, δυνατοί και ετοιμοπόλεμοι.

Προηγούμενο άρθρο Η Συνομοσπονδία Θεσσαλών ευχαρίστησε τις τοπικές επιχειρήσεις της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο