«Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι το υπ΄ αριθμόν ένα ζήτημα για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Αλλά παρότι θα έπρεπε η πολιτεία και η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την εγχώρια παραγωγική βάση προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς το κλίμα αβεβαιότητας που με ευθύνη της καλλιεργείται, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα για την αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα, το επίπεδο αναξιοπιστίας της χώρας, λειτουργεί ακόμη περισσότερο αποτρεπτικά για το άνοιγμα των διεθνών αγορών».
Αυτά τόνισε ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, απευθυνόμενος σε φορείς και επαγγελματίες του κλάδου των ποτών κατά την παρουσία του στο συνέδριο «DRINKS CONFERENCE, στο οποίο ήταν ένας εκ των κυριών ομιλητών.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσιάρας απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για την απραξία των τελευταίων έξι μηνών, τις γενικόλογες και ταυτόχρονα αντιφατικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών για τη διακηρυχθείσα παραγωγική ανασυγκρότηση, που αποτελούν μερικούς μόνον από τους λόγους, που συνηγορούν και ερμηνεύουν τα αδιέξοδα της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας και την αδυναμία αύξησης των εξαγωγών. «Ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε χαρακτηριστικά «πασχίζει, σήμερα, να κρατηθεί στη ζωή, αφού η οικονομία επιστρέφει στην ύφεση. Και αυτό τη στιγμή, που η νέα κυβέρνηση διακηρύττει με κάθε τρόπο το πόσο «δαιμονική» είναι η επιχειρηματικότητα, «το άπληστο κεφάλαιο», ονειρευόμενη να αποκαταστήσει μια κρατικοδίαιτη οικονομία και ένα σπάταλο κράτος, το οποίο θα συντηρεί υπερφορολογώντας τα γνωστά υποζύγια, παραγνωρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις».
Ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για την «Εξωστρεφή δυναμική της ελληνικής οικονομίας στον κλάδο των ποτών» σημείωσε, πως η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς, όπως του τουρισμού, του πολιτισμού, της μεσογειακής διατροφής και των αγροτικών προϊόντων κ.α., στους οποίους η Ελλάδα διακρίνεται για ιστορικούς και γεωμορφολογικούς λόγους. Όπως επεσήμανε: «Ιδιαιτέρως, ο τομέας των ποτών είναι ένα εξαιρετικό πεδίο, όπου μπορούμε, μέσα από μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών αλλά και νέων προϊόντων, να διεκδικήσουμε μια θέση στον κόσμο.» Και συνέχισε: «Οι εξαγωγές ανοίγουν τεράστιες αγορές στα ελληνικά προϊόντα, αλλά ταυτοχρόνως τα αντιπαραθέτουν με τον διεθνή ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι το εξαγώγιμο προϊόν δεν αρκεί να είναι απλώς ελκυστικό για τον ξένο καταναλωτή. Πρέπει, επιτακτικά, να είναι και ελκυστικότερο από τα ανταγωνιστικά του. Η επιτυχία στην εξαγωγική προσπάθεια προϋποθέτει, επομένως, εξωστρέφεια και προσανατολισμό στις προτιμήσεις των διεθνών αγορών».
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη ενός γενικότερου συντονισμού και της στενότερης συνεργασίας της Πολιτείας µε τους εκπροσώπους του κλάδου, ώστε να αναπτυχθούν συνέργιες, που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά αυτής της προσπάθειας. Συνέργιες, οι οποίες θα διασφαλίζουν την επιλογή της σωστής στρατηγικής προώθησης των προϊόντων, η οποία θα βασίζεται στην σταθερότητα των επίλογων και των στοχεύσεων ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού. Ταυτόχρονα δεν παράλειψε να αναγνωρίσει την συμβολή, που μπορούν να έχουν σε αυτή την προσπάθεια οι μικρές επιχειρήσεις της ελληνικής οινοποιίας και ποτοποιίας. Όπως τόνισε: «Η περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσω κεντρικών δημόσιων πολιτικών, και η δικτύωση των τοπικών επιχειρήσεων θα αναβάθμιζε τον ρόλο των μικρών παραγωγών και θα τους ενέτασσε δυναμικά στο παιχνίδι των εξαγωγών».
Ο κ. Τσιάρας έκλεισε την ομιλία του με την εκτίμηση, πως οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου των ποτών θα επιτύχουν για άλλη μια φορά το θαύμα, ακόμα και αν το ελληνικό κράτος δημιουργεί αναχώματα και συνθήκες ασφυξίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία και θα οδηγήσει στην αναστήλωσή της. Η διοργάνωση, άλλωστε, και η παρουσία τους στην συγκεκριμένη εκδήλωση επιβεβαίωσε και τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους, για τις συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και την επιθυμία τους να κυνηγήσουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, που προσφέρει στην επιχειρηματικότητα η παγκοσμιοποίηση της αγοράς.