Η εισήγηση Κωτσού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ


Η ανθρωπιστική κρίση δεν δοκιμάζει μόνο τις αντοχές των πολιτών, αλλά και των αιρετών και των επιχειρησιακών στελεχών των δήμων που καλούνται να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους και τη φαντασία τους μέσα σ’ ένα συνολικότερο περιβάλλον οικονομικής εξαθλίωσης.

Διαθέτοντας κυρίως μεράκι και αγάπη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας υπερβάλουμε τους εαυτούς μας δημιουργώντας υπηρεσίες και δομές που στέκονται με ευαισθησία και ανθρωπιά κοντά σ’ εκείνους τους ανήμπορους που τις έχουν ανάγκη. Η σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπρέπειας που έχει δομηθεί στο διάβα των χρόνων μεταξύ της αυτοδιοίκησης και των πολιτών είναι πολύτιμο όπλο σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ενώ τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων έχουν επί τους ουσίας κατακρημνιστεί και μηδενιστεί δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον λειτουργίας και δράσης, δεν αναλαμβάνονται από την πολιτεία ορισμένες άνευ κόστους πρωτοβουλίες που θα εμπεδώσουν το αίσθημα της δικαιοσύνης στους πολίτες και ταυτόχρονα θα προσδώσουν και οικονομική ανάσα στους Δήμους.

Παραδειγματικά να αναφέρω το αίτημα να δοθούν από το Υπουργείο Οικονομικών στους Δήμους τα στοιχεία του Ε9 προκειμένου να γίνει έλεγχος των τ.μ. που δηλώνονται για την επιβολή Τ.Φ. και Τ.Κ., καθώς είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι και δικαιοσύνη θα αποδοθεί και τα έσοδα των δήμων θα αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν προς όφελος των συνεπών δημοτών μας

Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος της Αυτοδιοίκησης μέσα στο νέο ΕΣΠΑ είναι επιβεβλημένη και θα προσδώσει στους Δήμους τη δυνατότητα άντλησης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των στόχων τους, τη στιγμή που το Π.Δ.Ε. είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και μηδενικό.

Επίσης η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης μέσω την θεσμικών της οργάνων στην αξιολόγηση των προτάσεων που εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ και έχουν ως δυνητικούς δικαιούχους τους ΟΤΑ είναι στοιχείο ουσιαστικού δημοκρατικού προγραμματισμού και αξιοπιστίας του προγράμματος.

Στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας είναι αλήθεια ότι όλο το βάρος αντιμετώπισης των θεομηνιών που πλήττουν τις περιοχές μας έχει πέσει αποκλειστικά στις πλάτες των Δήμων και των Περιφερειών, ενώ το κράτος είναι απόν. Το δύσκολο και κοστοβόρο αυτό έργο το αναλαμβάνουν οι Δήμοι χωρίς να χρηματοδοτούνται διαθέτοντας γι’ αυτό το σκοπό ολόκληρη τη ΣΑΤΑ του η οποία σε μερικές περιπτώσει αποδεικνύεται ελάχιστη να καλύψει το μέγεθος των ζημιών. Είναι απαραίτητο η χώρα μας να ζητήσει βοήθεια γι’ αυτό το σκοπό, ενισχύοντας τους ΟΤΑ από το ταμείο αλληλεγγύης της Ε.Ε. ενώ εκτιμώ ότι επιβάλλεται να υπάρξει ειδικό μέτρο πολιτικής προστασίας στο ΕΣΠΑ.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε αγαπητοί συνάδελφοι ότι οι τοπικές κοινωνίες όλο  και περισσότερο από κάθε χρονική  περίοδο προσφεύγουν στο κοντινότερο επίπεδο εξουσίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την επίλυση των προβλημάτων τους .

Όλοι μας γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και θα πρέπει άμεσα να δράσουμε.  Οι οικονομικοί  μας πόροι  θα λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο ,οι Δημότες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των απέναντι στους Δήμους, λόγω μειωμένης φοροδοτικής ικανότητας. Άρα μέλημα μας  θα πρέπει να είναι από  δω και πέρα πως θα βελτιώσουμε τα δημοσιονομικά των Δήμων μας ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους  Δημότες μας με το χαμηλότερο κόστος.

Δυστυχώς ο Καλλικράτης εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης και όχι μόνο, δεν διασφάλισε  όσα «υποσχέθηκε», απεναντίας έχουμε ήδη μια μεγάλη μείωση στους θεσμοθετημένους μας πόρους της τάξης του 65% με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων μας.

Επί πρόσθετα να επισημάνουμε και την υποστελέχωση των μικρών και νησιωτικών δήμων που τους καθιστά ανενεργούς και αδύναμους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και των δημοτών.

Εκτιμώ ότι τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η σύνταξη και υλοποίηση ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποστήριξης  για τους  ΟΤΑ, το οποίο θα χρηματοδοτείται με  πόρους, ανεξάρτητους από τους ΚΑΠ και θα αξιοποιεί συμπληρωματικά τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ.

Δεν είναι δυνατόν όμως να επιτύχει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση εάν πρώτα δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης. Το  μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν είναι άλλο από την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη. Και αντί αυτό το πρόβλημα να γίνει η βάση στην οποία θα δομηθεί μια νέα σχέση μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης διαπιστώνουμε καθημερινά ότι το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες του  στην Αυτοδιοίκηση ως άλλοθι, για την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι του.

Είναι δυνατόν να καταστρατηγείται διαχρονικά το άρθρο 102 του Συντάγματος από το ίδιο το κράτος; Μπορούμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να εκπέμψουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες εάν το ίδιο το κράτος δεν είναι συνεπές απέναντι στην εγγύτερη μορφή εξουσίας προς τον πολίτη την τοπική αυτοδιοίκηση;

Εκτιμώ τέλος αγαπητοί συνάδελφοι πως η κρίση που μαστίζει την κοινωνίας μας και δεν έχει μόνο οικονομικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την ευκαιρία να δομήσουμε νέες σχέσεις μεταξύ κράτους – αυτοδιοίκησης και πολιτών. Είναι αδήριτη η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των ΟΤΑ η θεσμική και οικονομική τους θωράκιση. Ισχυρή Αυτοδιοίκηση αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας.

Σ’ αυτή  την περίοδο της ανθρωπιστικής κρίσης  η χώρα έχει ανάγκη  από ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης . Πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον και οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση  της οικονομίας  , την καταπολέμηση της φτώχειας , την καταπολέμηση της ανεργίας και την επανάκτηση της αισιοδοξίας του Έλληνα πολίτη. Μια πολύ δύσκολη αποστολή  που δεν αφορά μόνον την Κεντρική Κυβέρνηση , αλλά όλους τους θεσμοθετημένους φορείς , όλη την κοινωνία, αλλά κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση . Οι Δήμοι  της χώρας απέδειξαν ιστορικά ότι πάντα εύρισκαν τον πρόσφορο τρόπο να υποστηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και να υποβοηθήσουν το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης λαμβάνοντας σοβαρές πρωτοβουλίες.

Η ουσιαστική παρουσία της Τ.Α. σ’ αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή που η  χώρα μας διανύει την τραγικότερη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά . Οι Περιφερειακές Ενώσεις όλης της χώρας μέσα από τη γνώση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών σε περιφερειακό επίπεδο , μπορούν να διαδραματίσουν σοβαρό έργο συντονίζοντας τις ενέργειες όλων των Δήμων ανά περιφέρεια .Για την επίτευξη του στόχου, που είναι η συντομότερη  έξοδος από την ανθρωπιστική κρίση, η Τ.Α. μπορεί να ωριμάσει συνεργασίες για την επίτευξη του στόχου μεταξύ των Δήμων , των ΠΕΔ ,την ΚΕΔΕ και τις αιρετές Περιφέρειες. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι μια τεράστια πρόκληση αλλά και τεράστια ευθύνη που σύσσωμη η Τ.Α είναι έτοιμη να αναλάβει.

Εν κατακλείδι αγαπητοί σύνεδροι θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην εγκατάσταση 35.000 τυχερών παιχνιδιών που προβλέπεται από το νόμο και για τα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ερωτάται. Είναι γεγονός ότι όπου υπάρχει φτώχια ανθεί ο τζόγος και θεωρώ απαραίτητη την προσθήκη στο νόμο τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων για τη χωροθέτησή τους και κυρίως απόδοση σχετικού πόρου από τα κέρδη στην αυτοδιοίκηση.

 

Προηγούμενο άρθρο H «Λάμψη» προσλαμβάνει προσωπικό
Επόμενο άρθρο Καρδιτσιώτης μαθητής Λυκείου βασικός ομιλητής στο TEDxYouthAcademy 2015