Τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στο χώρο της υγείας στην περιοχή μας κατέγραψε ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας.
Στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο έγινε μία αναλυτική παρουσίαση, ενώ γνωστοποιήθηκαν και τα επόμενα βήματα διεκδίκησης.
Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα :
Μετά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 28/4/2015 στην Καρδίτσα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών ν. Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ) όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι πολλών φορέων του νομού και αφού έγινε ενημέρωση από το ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών σχετικά με την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας, καταλήχτηκαν ομόφωνα οι παρακάτω διαπιστώσεις και διεκδικήσεις:
1. Τα τελευταία χρόνια, σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία, έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να απαιτούμε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με ενταγμένη σε αυτό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον αγροτικό γιατρό.
2.Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες και οι παροχές πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας, γιατί για το κράτος και τις κυβερνήσεις αλλά και για τους εργοδότες, οι δαπάνες αυτές είναι κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.
3.Συγκεκριμένα στο Νομό Καρδίτσας, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργικών υποδομών, στο ΠΕΔΥ, στα Κέντρα Υγείας, στο Νοσοκομείο του Νομού.
Αναλυτικότερα και όπως μας δόθηκαν από την διοικήτρια του νοσοκομείου και τον διευθυντή του ΠΕΔΥ σε παράστασή μας στις 3/3/2015 και 5/3/2015 αντίστοιχα και επιβεβαιώθηκαν από τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών και του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο στην σύσκεψη της 28/4:
α)ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
- ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
- ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ:ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΔΥΟ (2) ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥΣ –ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΚΕΤΟΙ
- ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΙΚΗ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ
- ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
- ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ: ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
130 ΑΤΟΜΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ)-12 ΜΟΝΙΜΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ-15 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ
β)ΠΕΔΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
- ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Δ/ΝΤΗΣ)
- ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ
- ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ (ΜΟΝΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ)
- ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟ
- ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ–ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ-Ω/ΡΙΛΑ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ-ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και η διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων.
γ)Όσον αφορά τα τέσσερα (3) Κέντρα Υγείας του νομού (τα στοιχεία μας δόθηκαν έπειτα από σχετική αίτηση και αφορούν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε στις αρχές Δεκέμβρη 2014):
-
Κέντρο Υγείας Μουζακίου που έχει στην ευθύνη του και την κάλυψη των χωριών της Αργιθέας, καλύπτει περισσότερα από 50 χωριά που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ορεινά και ημιορεινά με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, πολλές φορές δρόμοι απροσπέλαστοι και γερασμένο πληθυσμό με ότι αυτό σημαίνει: Προβλέπονται 16 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 11.
-
Κέντρο Υγείας Σοφάδων, καλύπτει περισσότερα από 30 χωριά, με ένα σημαντικό μέρος του να είναι ορεινά ή ημιορεινά: Προβλέπονται 24 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 10.
-
Κέντρο Υγείας Παλαμά -καλύπτει περίπου 25 χωριά: Προβλέπονται 18 Ειδικευμένοι ιατροί, αλλά υπηρετούν 6
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία οι ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς στα Κέντρα Υγείας του νομού μας ξεπερνά το 50%.
δ)Δυστυχώς εξίσου άσχημη είναι και η κατάσταση με τους αγροτικούς γιατρούς. Τα περισσότερα χωριά δεν έχουν αγροτικό γιατρό καθώς δεν προβλέπεται καν θέση, αλλά και σ’ αυτά που προβλέπεται υπάρχουν τεράστια κενά για αρκετούς μήνες.
Η εικόνα για τις ελλείψεις αγροτικών γιατρών ανά περιοχή του νομού μας είναι η εξής:
-
Περιοχή Μουζακίου: Υπάρχουν 24 αγροτικά ιατρεία. Για τα ιατρεία αυτά προβλέπονται 28 γιατροί, όμως μόνο 13 υπηρετούν με αποτέλεσμα 12 ιατρεία να είναι κενά. Εδώ ανήκει και ο ορεινός όγκος της Αργιθέας που έχει και τα περισσότερα κενά.
-
Περιοχή Παλαμά: Υπάρχουν 10 αγροτικά ιατρεία και σ’ αυτά προβλέπονται 14 γιατροί. Σήμερα υπηρετούν 13 και 1 ιατρείο είναι κενό.
-
Περιοχή Σοφάδων: Υπάρχουν 15 αγροτικά ιατρεία για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, όμως μόνο 16 υπηρετούν με αποτέλεσμα 4 ιατρεία να είναι αυτή τη στιγμή κενά.
Εκτιμούμε πως η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων για την υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής τους που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερες από τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Κρατική χρηματοδότηση της ΠΦΥ και όλου του Συστήματος Υγείας.
2.Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
3. Κατάργηση κάθε πληρωμής για υγεία – φάρμακα, για να είναι η παροχή πραγματικά δωρεάν.
4.Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση στο νοσοκομείο, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας του νομού Καρδίτσας
5.Αμεση εξόφληση των δεδουλευμένων (εφημεριών κ.λ.π.) στο προσωπικό του νοσοκομείου.
6.Καμία συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίας του ΠΕΔΥ, νοσοκομειακής μονάδας ή κλινικής στο νομό μας.
7.Λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.
8. Καμία κατάργηση στις εξετάσεις. Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις
9. Ένταξη όλων των νέων εμβολίων στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
10. Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας .
11.Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους αθλητισμού κλπ. από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
12. Δωρεάν όλος ο προγεννητικός έλεγχος για όλες τις έγκυες και όλη η διαδικασία (εξετάσεις, φάρμακα, επεμβάσεις) της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
13.Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, και των επιδομάτων σε ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.
Με την πεποίθηση όλων ότι αν δεν πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες τα σωματεία και οι φορείς της Καρδίτσας δεν θα σταματήσει ο κατήφορος, αποφασίστηκαν οι εξής άμεσες δράσεις:
-
Να ενημερωθούν ακόμα περισσότεροι φορείς και σωματεία για συμμετάσχουν σ’ αυτή τη πρωτοβουλία.
-
Να σταλεί υπόμνημα στον υπουργό υγείας και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της βουλής (εκτός ΧΑ).
-
Να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 27 Μάη στις 8 μμ στην κεντρική πλατεία.
ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΕΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΕΟΑΣΚ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΡΦΟΥΡ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΤ-ΟΤΕ