Μαθητές και μαθήτριες της Γ Γυμνασίου, της Α και Β Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας πραγματοποίησαν τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Σαντορίνη από 2 έως 5 Απριλίου 2015 στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα: «Ελλάδα: στεριές και θάλασσες, αμπέλια και χρυσές ελιές – Η Ελλάδα μέσα από τους στίχους του Ελύτη».
Ξεκινήσαμε για ένα μακρινό για τα δεδομένα της Καρδίτσας προορισμό, όμως με σύμμαχο τον καλό καιρό, τη γαλήνια θάλασσα και την ευχάριστη διάθεση φθάσαμε στην πανέμορφη Σαντορίνη. Βασικός μας στόχος, σύμφωνα με το θέμα του προγράμματος (αμπέλι – κρασί – οινοποιία) ήταν να δουν τα παιδιά μια περιοχή εξαιρετικά φημισμένη για τους αμπελώνες της, τις ιδιαίτερες ποικιλίες σταφυλιού και τα πολλά οινοποιεία της. Γι’ αυτό η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη ενός πολύ γνωστού και μοναδικού στο είδος του μουσείου οίνου καθώς και σε μια σύγχρονη οινοποιία. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για το υπόσκαφο μουσείο της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου που βρίσκεται 8 μέτρα κάτω από τη γη, έχει σχήμα λαβύρινθου και μήκος 300 μέτρα. Παρουσιάζει την ιστορία του κρασιού και τη ζωή του Σαντορινιού αμπελουργού από το 1660 έως το 1970.Όλα τα εργαλεία, σκεύη και μηχανήματα ήταν αυθεντικά και σπάνια κομμάτια, χάρη στην ιδιαίτερη αξία που τους είχε προσδώσει η πολύχρονη χρήση από τις προηγούμενες γενιές της οικογένειας Κουτσογιαννόπουλου. Στο μουσείο όλα τα θέματα παρουσιάζονται με σειρά και πιο συγκεκριμένα τα στάδια της παραγωγής του κρασιού: το κλάδεμα, το όργωμα της γης, ο τρύγος, το πάτημα και το ζύγισμα των σταφυλιών. Ολοκληρώνοντας τα παιδιά κράτησαν στη μνήμη τους όλη τη γνώση από το ταξίδι τους στο παρελθόν. Συνεχίζοντας και θέλοντας να έχουν οι μαθητές μια ολοκληρωμένη βιωματική εικόνα για την εξέλιξη της οινοποιίας στη σύγχρονη εποχή, επισκεφτήκαμε το οινοποιείο “Santo Wines”. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στα διάφορα τμήματα της μονάδας που αντιστοιχούν και στα στάδια επεξεργασίας σταφυλιού μέχρι την παραγωγή κρασιού και να συζητήσουμε με ειδικούς οινολόγους για τις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται. Από το σημείο αυτό η θέα της Καλντέρας και του ηφαιστείου ήταν μοναδική.
Την επόμενη μέρα προορισμός μας ήταν ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου. Πριν φθάσουμε εκεί, επισκεφτήκαμε έναν αμπελώνα της Σαντορίνης για να παρατηρήσουν οι μαθητές τις σημαντικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει. Για να προστατεύσουν τα φυτά από τους ανέμους και την ξηρασία, οι αμπελουργοί χρησιμοποιούσαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη τεχνική κλαδέματος, τις κουλούρες. Κλαδεύοντας τις αμπελιές σχηματίζουν ένα χαμηλό καλάθι, ώστε τα σταφύλια να προφυλάσσονται καθώς ωριμάζουν μέσα στην αμπελιά. Το Ακρωτήρι στη Σαντορίνη, ο προϊστορικός οικισμός και ο πολιτισμός τους είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Αιγαίου στην προϊστορική εποχή. Ο οικισμός, χάρη στο λιμάνι του, αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου.Ο πλούτος έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους του Ακρωτηρίου να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πολιτισμό, με μια πορεία 4.000 χρόνων στο χώρο του Αιγαίου. Έχει έκταση περίπου 200 στρέμματα. Όλα τα στοιχεία των ανασκαφών μαρτυρούν το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τις ιδιαιτερότητες του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων. Η πολεοδομία, τα πολυώροφα κτήρια, το αποχετευτικό δίκτυο, οι υπέροχες τοιχογραφίες, δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη και πρόοδο.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιηγηθήκαμε στον οικισμό της Οίας, στο βόρειο τμήμα του νησιού, φημισμένο παγκόσμια για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Υπόδειγμα μοναδικής αρχιτεκτονικής, φινέτσας και γοητείας, η Οία εντυπωσίασε τους μαθητές με τα υπόσκαφα κτίσματά της να απλώνονται σε ολόκληρη σχεδόν την πλευρά της Καλντέρας.
Η Τρίτη ημέρα αφιερωμένη στην πόλη των Φυρών, κύλισε με επισκέψεις: στο προϊστορικό μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, στην εκκλησία της Υπαπαντής, στην Καθολική Εκκλησία και φυσικά βόλτα στα γραφικά δρομάκια της Καλντέρας.
Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι είχαμε την ευκαιρία μετά από μεσολάβηση του καθηγητή μουσικής κ. Γοράντη Κωνσταντίνου να επισκεφτούμε το Black Rock Studio ηχογράφησης και ηχοληψίας που διακρίθηκε ως το καλύτερο στον κόσμο το 2009. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από τα παγκοσμίου φήμης συγκροτήματα και καλλιτέχνες που ηχογραφούν τα έργα τους εκεί, αλλά και από τις υπερσύγχρονες τεχνολογικά εγκαταστάσεις και την αισθητική του περιβάλλοντα χώρου.
Φορτισμένη με πλήθος συναισθημάτων, έχοντας μέσα μας τη δυναμική και την αύρα αυτού του ιδιαίτερου νησιού, με τις εικόνες, τις γεύσεις και τα αρώματά του, ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Μέσα σε ένα κατάμεστο από κόσμο και μαθητές διαφόρων σχολείων, πλοίο, τα παιδιά μας επέδειξαν όπως άλλωστε και σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής, υποδειγματική συμπεριφορά και άριστη συνεργασία με τους συνοδούς καθηγητές που υλοποίησαν το πρόγραμμα (Αναγνώστου Ιωάννα, Αργυρίου Μαρία, Βόβες Μιχαέλα, Μπρούτσου Αγαθή, Σκαμπαρδώνης Ηλίας).
Ενδεικτικό είναι το παρακάτω περιστατικό που ζήτησε να δημοσιεύσουμε η κ. Μουρέλου Ιωάννα, επιβάτης του πλοίου, σε επιστολή διαμαρτυρίας της προς την εταιρία που ανήκει το πλοίο:
«Κύριοι, κατά τις 20.30, ημέρα Κυριακή 5 Απριλίου, μια ομάδα μαθητών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας καθόταν παράμερα στο σαλόνι της οικονομικής θέσης και έπαιζε διακριτικά κιθάρα και τραγουδούσε απαλά τραγούδια, ελληνικά του σύγχρονου ρεπερτορίου. Όλοι οι θαμώνες είχαμε ενθουσιαστεί και κάθε φορά που τέλειωνε ένα τραγούδι χειροκροτούσαμε. Επιτέλους βλέπαμε και ακούγαμε νεολαία συνοδευόμενη από καθηγητές υψηλού επιπέδου να μη βρίζουν, αλλά να ασχολούνται…με τον πολιτισμό.Εκπρόσωπος ή υπάλληλος της εταιρείας έκανε δριμύτατη παρατήρηση να σταματήσουν αμέσως. Και ερωτώ: τι ζητάμε τελικά από τη νεολαία μας; Κατηγορούμε συνέχεια αλλά…ακόμη κι αυτό;Ντροπή…!!!!Ι»
Ιωάννα Μουρέλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Τέως Υποδιευθύντρια Εθνικού Νομισματοκοπείου.