Σχετικά με την πρόωρη διεξαγωγή Βουλευτικών εκλογών, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Ρόβλιας δήλωσε τα εξής:
Το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της χώρας, επιβάλει να γίνουν εκλογές και να αλλάξει η κυβέρνηση. Ξεκινάμε μ’ αυτό το δεδομένο. Από εκεί και πέρα, ποτέ η εφαρμογή ή η ερμηνεία του Συντάγματος δεν μπορεί να λειτουργήσουν σε βάρος του εθνικού συμφέροντος. Σαφώς το εθνικό συμφέρον υπερισχύει της ερμηνείας και εφαρμογής ενός νομικού κειμένου, ακόμα και αν αυτό το νομικό κείμενο είναι το Σύνταγμα της χώρας.
Ο Ελληνικός λαός θα κρίνει την απόφαση του ΠΑΣΟΚ. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που αναλαμβάνει ένα κόμμα αντιπολίτευσης, το οποίο όμως είναι κόμμα εξουσίας. Αναλαμβάνουμε τις πολιτικές ευθύνες μας γιατί προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον του τόπου.
Αν η κοινή γνώμη αντιληφθεί ότι μπορούμε να πάμε σε εκλογές και το ΠΑΣΟΚ δεν το κάνει, τότε αυτό είναι που θα καταγράψει η κοινή γνώμη, ερμηνεύοντάς το με χίλιους τρόπους. Και αυτή η καταγραφή θα είναι η ιστορικοπολιτική κύρωση.
Ήθελα όμως να προσθέσω και το εξής, χωρίς αυτό να εμπεριέχει καμία προσωπική αιχμή. Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση με μια σειρά από διατάξεις που φέρνει στη Βουλή καθιερώνει τη συνεχή χρήση των καμερών στους δρόμους, καθιερώνει τη λήψη DNA ακόμη και για τροχαία παράβαση, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και μια σειρά από άλλες διατάξεις, που θίγουν ατομικά δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες. Αν εξαιρέσουμε ελάχιστους, δυστυχώς η πανεπιστημιακή κοινότητα σε επίπεδο συνταγματολόγων, απέχει από την κριτική αυτών των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Επίσης ήθελα να θυμίσω τη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση με το άρθρο 41, παράγραφος 2 του Συντάγματος να διαλύει τη Βουλή για «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Προσέξτε: για «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διάλυση της Βουλής. Πρόπερσι διελύθη η Βουλή για να συντάξει ο κ. Καραμανλής προϋπολογισμό. Είναι αυτό εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας; Ας μας πουν συνταγματολόγοι.