Πρωτοβουλίες για τη γέφυρα Καταφυλλίου


Το katafylli.gr, παράλληλα με τις ενέργειες του Δήμου Αργιθέας, αποφάσισε να ενημερώσει την Πανθεσσαλική Στέγη, ως το ανώτερο συλλογικό όργανο της Θεσσαλίας και την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών για το σοβαρό πρόβλημα της γέφυρας στον Αχελώο που συνδέει την Αιτωλοακαρνανία με την Καρδίτσα, στα όρια των Τοπικών Κοινοτήτων Αυλακίου και Καταφυλλίου.

Για το σκοπό αυτό, συγκέντρωσε όσο υλικό μπόρεσε – έντυπο και φωτογραφικό – και το κοινοποίησε στους παραπάνω φορείς με την παράκληση να παρέμβουν, όπου τους είναι δυνατόν (Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Θεσσαλίας…), για να προστατευτεί η γέφυρα πριν είναι αργά.

Η επιστολή προς τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανθεσσαλικής Στέγης και της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών έχει ως εξής:

Προς: – Το Δ.Σ. της Πανθεσσαλικής Στέγης.

– Το Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών.

Κοιν : – κ. Στέφανο Κούτρα, Πρόεδρο του Δ. Σ. της Πανθεσσαλικής Στέγης.

– κ. Ιωάννη Καλλέ, Πρόεδρο του Δ. Σ. της Ε.ΘΕ.Μ.

– κ. Θεοδώρα Τσιτσιπά, Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Πανθεσσαλικής Ένωσης & Ε.ΘΕ.Μ.

– Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας.

Θέμα: Σε κίνδυνο η γέφυρα Καταφυλλίου.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Όλοι γνωρίζουμε τις καταστροφές που έχουν συμβεί, σχεδόν σε πανελλαδικό επίπεδο, από τις έντονες βροχοπτώσεις από τα τέλη του Ιανουαρίου 2015 και μέχρι σήμερα (μέσα Μαρτίου 2015).

Από τις θεομηνίες δεν εξαιρέθηκε και ο ορεινός όγκος της Καρδίτσας. Ιδιαίτερα στο Δήμο Αργιθέας έμειναν για πολλές ημέρες αποκομμένα πολλά χωριά λόγω ζημιών στο οδικό δίκτυο, απομονωμένα εξ αιτίας ζημιών που υπέστησαν τα δίκτυα επικοινωνιών και για ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σοβαρές ζημιές υπέστη και η γέφυρα Καταφυλλίου η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50(1).

Το katafylli.gr συγκέντρωσε έγγραφο και φωτογραφικό υλικό το οποίο σας κοινοποιούμε με την παράκληση για τις δικές σας ενέργειες – παρεμβάσεις (προς το Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Θεσσαλίας και όπου αλλού κρίνετε σκόπιμο) με σκοπό την επισκευή της γέφυρας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τα διατηρητέα μνημεία.

Η γέφυρα Καταφυλλίου κτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με ενέργειες του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ν. Στράτου και βρίσκεται στον Αχελώο, στα όρια των χωριών Αυλακίου Αιτωλοακαρνανίας και Καταφυλλίου Καρδίτσας.

Το 1986 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υπουργική απόφαση 2975/45574/25-11-1986(2)η οποία δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. Β΄ 890/1986(3).

Με το υπ’ αριθμόν 265/4883(4) του Ιανουαρίου 1987 έγγραφό του το Υπουργείο Πολιτισμού κοινοποίησε προς όλους τους αρμόδιους φορείς την υπουργική απόφαση για τον παραπάνω χαρακτηρισμό της γέφυρας. Κάνοντας γνωστό επίσης ότι απαγορεύεται κάθε επέμβαση σ’ αυτήν χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά τις ζημιές που υπέστη η γέφυρα στις αρχές Φεβρουαρίου 2015, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Πολιτισμού έκανε γνωστή την κατάσταση της γέφυρας και τη χρησιμότητα αυτής για τους κατοίκους της περιοχής(5).

Το έγγραφο του Δημάρχου είχε ως αποτέλεσμα την αυτοψία από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου & Νοτίου Ιονίου η οποία συνέταξε και κοινοποίησε το πόρισμα με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΟΠΑΙΘ/ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ/Φ10-β403(6).

Μεταξύ των άλλων στο πόρισμα οι υπογράφοντες μηχανικοί: ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Προϊστάμενος της Υπηρεσίας και ο κ. Χρήστος Κολώνας, Πολιτικός Μηχανικός, αναφέρουν:

 «Η γέφυρα* αυτή υπέστη σημαντικότατες βλάβες στο κατάστρωμα της προς την πλευρά του Νομού Καρδίτσας…. Έχει καταστραφεί το σύνολο του στηθαίου, η χαλικόστρωση του καταστρώματος, η επιφάνεια αδιαβροχοποίησης του λιθοσώματος από ασβεστοκονίαμα και πιθανότατα έχουν αποσπαστεί και λίθοι από το εσωτερικό γέμισμα στην επιφάνεια του, καθιστώντας τη γέφυρα αδιάβατη για οχήματα…..

  Για την αποκατάστασή της θα πρέπει να εξυγιανθεί το γέμισμα στο σημείο, να επικαλυφθεί με κονία αδιαβροχοποίηση, και να επανατοποθετηθεί το στηθαίο. Στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμοστούν ενέματα στο σημείο αλλά και στην αντίστοιχη κατασκευή στη νότια πλευρά της γέφυρας. Γενικότερα θα πρέπει να αποκαλυφθεί η κονία αδιαβροχοποίησης σε όλο το μήκος της γέφυρας, να επισκευαστεί όπου χρειάζεται και να επικαλυφθεί με το ίδιο υλικό.

  Άλλες βλάβες δεν παρατηρούνται πλην κάποιας πιθανής απώλειας μεμονωμένων λίθων σε βάθρα της γέφυρας που χρίζουν άμεσης αποκατάστασης.

….

  Θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα τα συσσωρευμένα φερτά υλικά, από το σημείο που έγινε η καταστροφή.

  Γενικότερα θα πρέπει να εξεταστεί η επίδραση του φράγματος που έχει κατασκευαστεί μεταξύ των δύο γεφυριών η οποία σύμφωνα με τους κατοίκους, έχει επιφέρει μεταβολές στην απόθεση των φερτών υλικών και κατά συνέπια στη ροή του ποταμού Αχελώου.»

Με επιστολή της η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας προς τον Υπουργό Πολιτισμού, τις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, τις Αντιπεριφέρειες Άρτας και Καρδίτσας και τους δήμους Γ. Καραϊσκάκη και Αργιθέας(7), αναφέρεται και στη γέφυρα Καταφυλλίου.

Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας «δημιούργησε φάκελο» διεκδίκησης πόρων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία(8).

Σας ενημερώνουμε επίσης, ότι λόγω της αδυναμίας – προφανώς – των αρχών να προστατέψουν το μνημείο, έχει γίνει προσπάθεια πρόχειρων παρεμβάσεων από ιδιώτες, πράγμα που είναι και παράνομο και επικίνδυνο για τη γέφυρα και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

* Στο πόρισμα της αυτοψίας η γέφυρα αναφέρεται ως γέφυρα Αυλακίου (παλαιά ονομασία της γέφυρας).

Katafylli.gr

Προηγούμενο άρθρο Επενδύω στην υγεία μου: Διατρέφομαι σωστά – Αθλούμαι – Ζω υγιεινά
Επόμενο άρθρο Ποιοι Νομοί δεν διαθέτουν σήμερα ούτε ένα χιλιόμετρο Αυτοκινητόδρομου;