Στα ύψη ο υδράργυρος


 

Στην πόρτα μας βρίσκεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, αφού από χθες Σάββατο ο υδράργυρος στην περιοχή μας άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου, με πιο ζεστές μέρες όμως να είναι σήμερα η Κυριακή και αύριο η Δευτέρα, όπου το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 40 και τους 41 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.

Δελτίο καιρού


Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά, με το νομό μας σήμερα και αύριο να χτυπάει «σαραντάρια» και τους Καρδιτσιώτες ήδη να αναζητούν διεξόδους δροσιάς.
Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν την αύξηση αυτή της θερμοκρασίας τόσο στην εξασθένιση των ανέμων στο Αιγαίο όσο και στις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής που θα κινηθούν προς την περιοχή μας. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και αυτές οι θερμοκρασίες ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα έρχονταν. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει προοδευτική πτώση από την ερχόμενη Τρίτη.

Μέτρα για τον καύσωνα

Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν κυρίως οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού  κατά τη διάρκεια του καύσωνα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων είναι σύμφωνα, με τις σχετικές οδηγίες της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, τα εξής:

1. Να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως. Να αναζητούνται  σκιερά και δροσερά μέρη. Να προτιμούνται τα ανοικτόχρωμα ρούχα ανοιχτά στο λαιμό.

2. Να αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει, μαζί με την υψηλή θερμοκρασία και πολύ υγρασία, επίσης η εργασία κάτω από ηλιακή ακτινοβολία.

3. Να καταναλώνονται άφθονα υγρά με τη μορφή του πόσιμου νερού αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικών κατά προτίμηση φυσικών χυμών.

4. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.

5. Να διατρέφονται με ολιγοθερμική δίαιτα που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών ουσιών.

6. Να γίνονται συχνά λουτρά με ντους, όπου υπάρχει σχετική αφθονία νερού..

7. Να ντύνουν τα νεογνά όσο γίνεται πιο ελαφρά με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και να τους δίνουν μαζί με το γάλα και υγρά.

8. Να δοθεί περισσότερη προσοχή  στις καλούμενες ‘’ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα” που είναι:

α) Όλα τα άτομα που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.

β) Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη  κ.α. 

γ) Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους όπως είναι τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα αντισυλληπτικά, τα ορμονούχα συμπεριλαμβανομένης και της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών  δισκίων. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

Προηγούμενο άρθρο Παράταση στη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων
Επόμενο άρθρο Νικητής η άριστη Οργάνωση και η ανθρωπιά