Συνελήφθη ο απατεώνας «υπάλληλος της ΔΕΗ»


Στα δίχτυα της αστυνομίας έπεσε τελικά ο απατεώνας που προσποιούνταν υπάλληλο της ΔΕΗ προκειμένου να αποκομίζει χρήματα από ηλικιωμένους με την απειλή της διακοπής ρεύματος. Πρόκειται για ένα 47χρονο, χωρίς ουσιαστικά μόνιμο τόπο διαμονής ενώ είχε και συνεργό μια 20χρονη η οποία επίσης συνελήφθη.Οι δυο τους «χτύπησαν» τουλάχιστον πέντε φορές στο Ν. Καρδίτσας ενώ η δράση τους, ειδικά του 47χρονου, φαίνεται να εξαπλωνόταν σε πολλούς νομούς της χώρας. Μάλιστα φαίνεται ότι παζάρευε τα ποσά, επέβαλε… πρόστιμα, ενώ η άμεση καταβολή είχε και… έκπτωση.

Προχθές το μεσημέρι ήταν έτοιμοι να ξαναχτυπήσουν στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στον Πύργο Κιερίου.

Η συντονισμένη προσπάθεια όμως των τελευταίων ημερών από πλευράς Αστυνομίας απέδωσε καρπούς. Ο 47χρονος και η 20χρονη συνελήφθησαν λίγο έξω από το χωριό και το μέγεθος της απάτης ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι ίσως είχε αρχικά υπολογιστεί.

Με αφορμή τη σύλληψη των δυο δραστών, δόθηκε συνέντευξη τύπου στην Α.Δ. Καρδίτσας παρουσία του Γεν. Αστυνομικού Διευθυντή Περ. Θεσσαλίας Υποστράτηγου Γ. Καμαρινόπουλου, του Διευθυντή της Α.Δ. Καρδίτσας κ. Δ. Χαλάτση, του Προϊσταμένου του Εγκληματολογικού Τμήματος Περ. Θεσσαλίας Αστέριου Ματζιώκα και του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας κ. Θωμά Βαλομάνδρα.

Αρχικά ο κ. Καμαρινόπουλος έκανε λόγο για συντονισμένες έρευνες σε πανθεσσαλικό επίπεδο που απέδωσαν. Υποστήριξε ότι στόχος της Αστυνομίς είναι η προστασία των πολτών ζητώντας και τη συνεργασία τους.

Από την πλευρά του ο κ. Χαλάτσης αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της σύλληψης.

Αρχικά τόνισε ότι η αρχική ανησυχία γρήγορα μετουσιώθηκε σε άμεση ανάγκη. Στήθηκαν ενέδρες σε σημεία του νομού και φτάσαμε στον εντοπισμό των δραστών.

Αναλυτικά ο Αστυνομικός Διευθυντής δήλωσε:

– Την 15-7-2009 και ώρα 13.00′, ύστερα από επισταμένες αστυνομικές έρευνες -αναζητήσεις υπό την εποπτεία και καθοδήγηση :του Αστυνομικού Διευθυντή Καρδίτσας κ. Χαλάτση Βασιλείου, άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας συνέλαβαν στο Δ.Δ. Πύργου Κιερίου του Δήμου Άρνης Νομού Καρδίτσας, δύο ημεδαπούς, έναν 47χρονο άνδρα και μία 20χρονη γυναίκα, για τα αδικήματα αντιποίησης Αρχής Εκβίασης και Απάτης κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, ως και για παράβαση των διατάξεων του Ν. 3459/2006 «περί ναρκωτικών ουσιών».

– Πρόκειται για άνδρα, γεν. 1962, άνευ μονίμου καταλύματος σεσημασμένο για διάπραξη σωρείας διακεκριμένων κλοπών και απάτες ο οποίος αποφυλακίσθηκε τέλος του έτους 2007 και γυναίκα, γεν. 1989, κάτοικο Αθηνών ή Ρόδου.

– Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι ανωτέρω, επιβαίνοντες σε Επιβατικό Ι.Χ. αυτοκίνητο με ιδιοκτήτη και οδηγό τον 47χρονο, φέρεται ότι κατά χρονικό διάστημα από 12-7-2009 μέχρι και 14-7-2009, διέπραξαν συνολικά στην περιοχή του Νομού Καρδίτσας πέντε τουλάχιστον αξιόποινες πράξεις απάτες – εκβιάσεις κλπ σε βάρος υπερηλίκων ατόμων, σε διάφορα χωριά, εισπράττοντας κατά περίπτωση χρηματικά ποσά από 150 έως 1.600 ευρώ. αποκομίζοντας συνολικά νοηματικά ποσό 3.200 ευρώ.

– Από τη διενεργηθείσα έρευνα προέκυψε ότι, οι παραπάνω, ενεργώντας από κοινού, κατ’ επάγγελμα και με σκοπό τον προσπορισμό ιδίου οικονομικού οφέλους, μετέβαιναν στις οικίες των υποψηφίων θυμάτων τους, κυρίως υπερηλίκων, στους οποίους ο άνδρας εμφανιζόταν ως υπάλληλος της Δ.Ε.Η. και πείθοντας τους παθόντες ότι κατέχει την ανωτέρω ιδιότητα, εν συνεχεία απαιτούσε και ελάμβανε απ’ αυτούς διάφορα χρηματικά ποσά, εξαναγκάζοντας τους συγχρόνως στην άμεση καταβολή αυτών για υποτιθέμενες παλαιές οφειλές τους προς τη Δ.Ε.Η., διατυπώνοντας παράλληλα και απειλές ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των θα προέβαινε σε άμεση διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος των οικιών τους, εξαναγκάζοντας τους επιπλέον και σε άμεση καταβολή και είσπραξη «προστίμου» ύψους από 150 έως 250 ευρώ, προς αποφυγή καταβολής ολόκληρου του «προστίμου» των 1,000 ευρώ, που απαιτείτο, κατά δήλωση του, για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος. Για το σκοπό αυτό, συνέτασσαν και επέδιδαν στους παθόντες ιδιόχειρες απλές αποδείξεις είσπραξης, από το περιεχόμενο των οποίων προκύπτει η εκ μέρους τους διάπραξη των προαναφερομένων αξιοποίνων πράξεων, τα εισπραχθέντα χρηματικά ποσά με τα χρηματικά ποσά των «προστίμων», οι ημερομηνίες σύνταξης αυτών (αποδείξεων) και υπογραφές με φερόμενο ονοματεπώνυμο «ΣΙΣΚΟΣ Γεώργιος», υπάλληλος ΔΕΗ.

– φέρεται επίσης ότι, ο 47χρονος μετά την αποφυλάκιση του, διέπραξε παρόμοια αδικήματα (απάτες – εκβιάσεις) με τον ίδιο τρόπο δράσης (εμφανιζόμενος ως υπάλληλος της Δ.Ε.Η.) και το τελευταίο οκτάμηνο από κοινού με την 20χρονη συλληφθείσα, στις περιοχές Αττικής Βοιωτίας Φθιώτιδας Μαγνησίας, Λάρισας Τρικάλων, Ιωαννίνων, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης ενώ για το ενδεχόμενο διάπραξης παρόμοιων αδικημάτων και σε άλλες περιοχές της επικράτειας ενημερώθηκαν ήδη οι αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες και αναμένονται οι σχετικές απαντήσεις.

– Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν:

α) Δώδεκα απλές ιδιόχειρες αποδείξεις είσπραξης με αναγραφόμενα διάφορα χρηματικά ποσά, ήτοι συνολικά 10.100 ευρώ.

β) Δύο ζεύγη πινακίδων αριθμού κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε Επιβατικά Ι.Χ. αυτ/τα, ιδιοκτησίας άλλου ατόμου, τις οποίες οι δράστες προφανώς χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά, με εναλλαγή αυτών στο όχημα στο οποίο επέβαιναν, προς αποφυγή του εντοπισμού τους

γ) Χρηματικό ποσό 1.925 ευρώ, σε διάφορα χαρτονομίσματα, το οποίο κατασχέθηκε ως προερχόμενο από τέλεση των ως άνω αξιοποίνων πράξεων (απάτες – εκβιάσεις).

δ) Εκατόν τριάντα πέντε (135) φωτ/φα ενημερωτικού σημειώματος, με φερόμενο τίτλο «Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, ημερομηνία 8-2-2009 και αναγραφόμενο ποσό (10.00) ευρώ, προφανώς προϊόν σύνθεσης – συναρμολόγησης (μοντάζ), σύμφωνα με το περιεχόμενο του οποίου, ο άνδρας συλληφθείς «εμφανίζεται ως αναξιοπαθείς» και προφανώς χρησιμοποιήθηκαν αυτά (σημειώματα) από τον ίδιο προς διευκόλυνση του, για εξαπάτηση των πολιτών και για πράξεις επαιτείας.

ε) Ένα (1) μπλοκ αποδείξεων είσπραξης φέρον 35 ασυμπλήρωτα φύλλα και

στ) Μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, περιέχουσα ηρωίνη σε βράχο, χρώματος καφέ, συνολικού βάρους 4,4 γραμ., την οποία ποσότητα οι συλληφθέντες κατείχαν από κοινού και εκσφενδόνισαν αντιλαμβανόμενοι την προσέγγιση των αστυνομικών για επικείμενο έλεγχο τους.

– Όλα τα ανευρεθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν ως πειστήρια.

– Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κών Καρδίτσας.

– Με την επιτυχία της αυτή, η Αστυνομική Δ/νση Καρδίτσας έθεσε τέρμα στην εγκληματική δράση των συλληφθέντων, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαπλωνόταν σε Πανθεσσαλικό επίπεδο, προκαλώντας την ανησυχία των ηλικιωμένων πολιτών.

Να σημειωθεί ότι ο 47χρονος ήταν στη φυλακή από το 2001 έως το 2007 για διακεκριμένες κλοπές και απάτες. Αγνωστο παραμένει το ποσό που έχει αποκομίσει μέχρι τώρα, αλλά σίγουρα πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα ίσως υπάρχουν παθόντες που να μην γνωρίζουν ακόμη ότι έπεσαν θύματα απάτης.

Σε ότι αφορά τα έγγραφα που εμφανίζουν το δράστη ως αναξιοπαθή, ο κ. Χαλάτσης εκτίμησε ότι τα χρησιμοποιούσε σε περιπτώσεις που συναντούσε νεαρούς στα σπίτια.

Προηγούμενο άρθρο Διορίστηκε Kαρδιολόγος στο Nοσοκομείο Kαρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας