Η Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής (ΟικόΣφαιρα), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό, καταθέτει λίγα στοιχεία και λίγες σκέψεις:
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, ύστερα από απόφαση του ΟΗΕ, που πάρθηκε το έτος 1992.
Το νερό που το λέμε και λευκό χρυσό, είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο.
Στον πλανήτη γη, το νερό είναι ανισομερώς κατανεμημένο.
Το 1/6 του πληθυσμού της γης , δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές νερού,
1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
Τετρακόσια εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που έχουν σχέση με μολυσμένα νερά, δέκα φορές περισσότεροι θάνατοι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στον πλανήτη μας, κάπου 300 σημεία θεωρούνται τόποι πιθανών συγκρούσεων, που θα έχουν ως αίτιο το νερό. Αναμφίβολα το νερό που είναι ένα σημαντικότατο συστατικό της ζωής, τείνει να μετατραπεί σε είδος σε ανεπάρκεια , εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής , αλλά και της αλόγιστης χρήσης από τον άνθρωπο.
Κανείς δεν πρέπει να μένει αμέτοχος μπροστά στο φάντασμα της λειψυδρίας που απειλεί να περάσει το κατώφλι και της δικής μας χώρας.
Σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών επιστημόνων , το σημερινό μοντέλο διάρθρωσης της γεωργίας μας, κατασπαταλά τεράστιες ποσότητες νερού που δεν αναπληρώνονται, ενώ η μόλυνση των ποταμών , των λιμνών και άλλων πηγών απειλεί να φέρει τη χώρα μας σε υδάτινο αδιέξοδο.
Πολλές γεωτρήσεις που εκτελούνται για άρδευση καλλιεργειών φθάνουν σε βάθος μέχρι 300 μέτρα κάτω από το έδαφος και αυτό θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε σαν κλοπή νερού από τις επόμενες γενεές.
Δεκαοχτώ χώρες στην Αφρική και την Ασία βρίσκονται στο όριο των υδατικών αποθεμάτων τους.
Η έλλειψη του νερού θα αναχθεί σε μείζον γεωπολιτικό ζήτημα, καθώς το έτος 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός, σύμφωνα με προβλέψεις, θα έχει ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια, οπότε η ζήτηση του νερού θα αυξηθεί πολύ σε σχέση με σήμερα.
Στη Αφρική και την Ινδία , πολλά παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο τους για να κουβαλήσουν νερό στα σπίτια τους, μια ενέργεια που πολλές φορές αποτελεί την κύρια ενασχόλησή τους.
Στη χώρα μας το 86% των υδατικών αποθεμάτων καταναλώνει ο τομέας της γεωργίας , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 24% !. Συγχρόνως το νερό που ξοδεύεται για αστική , ενεργειακή και βιομηχανική χρήση αποτελεί το 14%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι απώλειες χρήσιμου νερού από την κακή λειτουργία των δικτύων ύδρευσης είναι σημαντική. Στην περιοχή της Αττικής π.χ., οι απώλειες του δικτύου ύδρευσης ανέρχονται στο 50% του νερού που καταναλώνεται συνολικά.
Σαν επίλογο θα λέγαμε ότι απαιτείται η σχεδίαση και εφαρμογή ενός Προγράμματος Εθνικής Πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις σημερινές παραμέτρους για το νερό , με στόχο την ορθή χρήση και την πρόβλεψη να μη βρεθούμε σύντομα σε δυσάρεστες εκπλήξεις και τότε θα είναι δύσκολο να ξαναφέρουμε την απαραίτητη ισορροπία στην χρήση και την διαχείριση αυτού του πολύτιμου αγαθού.
Η ΟικόΣφαιρα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, προσπαθεί κάθε φορά, να αναδείχνει παρόμοια ζητήματα, με σκοπό την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Η εταιρεία μας είναι ανοιχτή για κάθε πολίτη της Καρδίτσας και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να γίνει μέλος ή φίλος. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας : www.oikosfaira.gr
Από το γραφείο τύπου της ΟικόΣφαιρας