Παράδοση μηχανολογικού εξοπλισμού


  Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας παρέστη χθες σε εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λάρισας για την παράδοση  μηχανολογικού εξοπλισμού 1.240.000 ευρώ σε ΟΤΑ – μέλη του φορέα.

Συγκεκριμένα παραδόθηκαν 6 αυτοκίνητα  πλυντηρίων κάδων   απορριμμάτων, 700 χιλιάδων ευρώ, 3 ανοιχτά φορτηγά, 300 χιλιάδων ευρώ, 1 διαμορφωτής γαιών (γκρειντερ),  230 χιλιάδων ευρώ και 1 χλοοκοπτικό μηχάνημα  10  χιλιάδων ευρώ. Ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκε  από  το αναπτυξιακό  πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”, από τις  διαδημοτικές δράσεις των ΟΤΑ της Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, επιπλέον του μηχανολογικού εξοπλισμού, για ολόκληρη τη Θεσσαλία, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα υποδομής για τη διάθεση των απορριμμάτων,  οι χωματερές έχουν κλείσει στο σύνολό τους και αποκαθίστανται, οι Φορείς Διαχείρισης έχουν συσταθεί και λειτουργούν ( 1 στη Δυτική Θεσσαλία, 1 στο  Νομό Λάρισας και 1 στο Νομό Μαγνησίας). Επιπλέον με τη λειτουργία των 3 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στη Θεσσαλία καλύπτεται ο στόχος της ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας, ενώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση, έχουν δεσμευτεί πόροι για εγκαταστάσεις επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι άλλωστε μία από τις ελάχιστες Περιφέρειες όπου έχει  ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού υλοποιήθηκαν  έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 64 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Γ ΠΕΠ Θεσσαλίας, το Ταμείο Συνοχής 2000-2006, το ΕΠΠΕΡ καθώς και από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»και από Εθνικούς Πόρους.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός αφορά:

  • στην κατασκευή 4 Χ.Υ.Τ.Α. (1 στο Ν. Τρικάλων, 1 στην Αλόννησο, 1 στη Σκόπελο και 1 στη Σκιάθο),
  • στην επέκταση 2 υπαρχόντων Χ.Υ.Τ.Α. (1 στο Δ. Μακρυχωρίου του Ν. Λάρισας και 1 στο Δ. Βόλου του Ν. Μαγνησίας)
  • στην ολοκλήρωση 1 ημιτελούς Χ.Υ.Τ.Α. (στο Δ. Αργαλαστής του Ν. Μαγνησίας)
  • στην κατασκευή 9 Σ.Μ.Α, (3 στο Ν. Λάρισας, 3 στο Ν. Καρδίτσας, 2 στο Ν. Τρικάλων και 1 στο Ν. Μαγνησίας).
  • στην κατασκευή του δρόμου πρόσβασης στο Χ.Υ.Τ.Α. Ν. Τρικάλων
  • και στην προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επιπλέον, μέσα από τα παραπάνω προγράμματα και χρηματοδοτήσεις μέχρι σήμερα κατέστησαν ανενεργοί και οι  482 ΧΑΔΑ της Θεσσαλίας (που λειτουργούσαν το 2004). Από αυτούς έχουν αποκατασταθεί οι 420 και εντός των επόμενων μηνών αποκαθίστανται και οι υπόλοιποι 62, για τους οποίους βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες. Έχει ήδη δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση 13 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για το σκοπό αυτό.

Ο Γενικός Γραμματέας με το πέρας της εκδήλωσης δήλωσε «Το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», ένα από τα αποτελεσματικότερα προγράμματα που σχεδίασε η σημερινή Κυβέρνηση ενισχύει τα τελευταία  χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση με σημαντικούς πόρους. Μέσω του «ΘΗΣΕΑ» έγιναν πραγματικότητα σημαντικά έργα που δόθηκαν στη

χρήση κάθε πολίτη. Στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, από την αρχή του προγράμματος, πήραμε μαζί με τους φορείς της αυτοδιοίκησης μία σημαντική απόφαση, να  διαθέσουμε το σύνολο περίπου των  διαδημοτικών πόρων σε αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και σε έργα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Στο Νομό Λάρισας 6 περίπου εκατομμύρια  ευρώ, όλα σχεδόν που διατέθηκαν για διαδημοτικές δράσεις, χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο για το σκοπό αυτό.

Αυτή η ενέργεια συμπληρώνει τη συνολική  προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία  έχει αποτελέσματα πρωτόγνωρα για την περιοχή. Καταφέραμε μέσα σε λίγα χρόνια η Θεσσαλία να αναφέρεται ως παράδειγμα καλής πρακτικής  προς μίμηση και κερδίσαμε με τη βοήθεια όλων το μεγάλο στοίχημα που είχαμε θέσει ως Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των χωματερών και τη γενικότερη λειτουργία του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που σήμερα παραλαμβάνουμε ακόμη ένα τμήμα του εξοπλισμού για το Νομό Λάρισας, ο οποίος θα λειτουργήσει επικουρικά στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία του περιβάλλοντος .»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθρο Στα δίχτυα της αστυνομίας 58χρονος για ναρκωτικά, κατοχή όπλων
Επόμενο άρθρο Δρομολόγια Δυτικής Θεσσαλίας