Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων από όργανα ανεξάρτητα από την κρατική εξουσία, εισήχθη στη χώρα μας από τη βαυαρική αντιβασιλεία, με το Βασιλικό Διάταγμα της 27ης Δεκεμβρίου του 1833. Η μικρή τότε Ελλάδα διαιρέθηκε σε δήμους, επαρχίες και νομούς. Μέχρι τότε τις τοπικές υποθέσεις διαχειρίζονταν οι δημογεροντίες, τις οποίες είχε αναγνωρίσει η Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου (1822) και τις κατάργησε για μικρό διάστημα ο Ιωάννης Καποδίστριας (1 Ιανουαρίου 1830)
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 182 χρόνια, έχουν μεσολαβήσει νόμοι και αλλαγές για να φτάσουμε τελικά στον Καλλικράτη, ο οποίος έβαλε την σφραγίδα της Διοίκησης χωρίς το πρώτο συνθετικό δηλ. της Αυτό-Διοίκησης, στερώντας τη δυνατότητα να παραχθεί τοπική πολιτική από τους δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς. Και όταν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, αποφασίσουν να «παραβούν» το νόμο πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, στην καλύτερη περίπτωση, επιστρέφεται η απόφασή τους πίσω από την αρμόδια Επίτροπο, στη χειρότερη βρίσκονται αντιμέτωποι με τον «Κατή»
Θα με ρωτήσετε τι σχέση έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η παρελθοντολογία και η ΛΕΦΚΚ;
Έχει και παραέχει και σίγουρα θα το μάθετε και σεις, ώστε να ξέρετε τι γίνεται και ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»
Η Λέσχη Φωτογραφίας- Κινηματογράφου Καρδίτσας την Άνοιξη του 2006 είχε αιτηθεί στην τότε Δημοτική Αρχή να της δοθεί δωρεάν ένας χώρος στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, προκειμένου να δημιουργεί ένα μουσείο φωτοκινηματογραφικό και ένας ζωντανός χώρος σεμιναρίων, εκθέσεων, κ.λπ. Η Δημοτική Αρχή απάντησε θετικά στο αίτημα, αλλά επειδή δεν μπορούσε να υπερβεί το «δωρεάν», αποφασίστηκε να γίνει το μισθωτήριο συμβόλαιο με συγκεκριμένο αντίτιμο, το οποίο όμως δεν θα αποδίδονταν σε χρήμα αλλά σε έργο.
Τα χρόνια πέρασαν. Η ΛΕΦΚΚ εγκαταστάθηκε σε χώρο που βρίσκεται στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς και η άγραφη συμφωνία (παράτυπη ναι, δεν το αμφισβητεί κανείς) προχωρούσε χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, μέχρι την ώρα που η προηγούμενη δημοτική αρχή κίνησε τη διαδικασία είσπραξης των οφειλών από τρίτους, μια πράξη που την βρήκε μπροστά της η νέα δημοτική αρχή Καρδίτσας και η οποία καλώς ή κακώς έχει την υποχρέωση να επιλύσει με όρους Αυτοδιοίκησης και όχι με οικονομική αναλγησία.
Μέχρι τη ρύθμιση της οφειλής, έγιναν οι απαραίτητες επαφές μεταξύ ΛΕΦΚΚ και Δήμου και παρά την κοινοποίηση του χρέους ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας, διαβεβαίωνε τους ανθρώπους της ΛΕΦΚΚ ότι «δεν ζητάμε λεφτά». Από τον Ιούλιο όμως του 2014, που θεωρητικά άλλαξε η δημοτική αρχή, θα έπρεπε να γίνει εκ νέου συμφωνία με το νέο Δήμαρχο Καρδίτσας. Οι άνθρωποι της ΛΕΦΚΚ επισκέφθηκαν το νέο Δήμαρχο, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να γίνει συμφωνία, δεδομένου ότι τα χρέη βεβαιώνονται στην Εφορία. Οι οχλήσεις ήταν πολλές και βέβαια όχι μόνο προς το Δήμαρχο Καρδίτσας, αλλά και προς κάθε αιρετό που θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει λύσει στο πρόβλημα, αλλά δυστυχώς, μέχρι και σήμερα που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο, λύση δεν έχει δοθεί.
Το ποσό που καλείται να ξεπληρώσει η ΛΕΦΚΚ ανέρχεται σε 18.500€ και μάλιστα αυτή την ώρα το μηνιαίο ποσό της ρύθμισης που ανέρχεται σε 587€ μηνιαίως καταβάλλεται από φυσικό πρόσωπο και όχι από τον φορέα, δεδομένου ότι το φυσικό πρόσωπο είχε υπογράψει ως εγγυητής. (δεν αναφέρω το όνομα και την ιδιότητα διότι δεν γνωρίζω αν το επιθυμεί)
Και τώρα στα δύσκολα:
Εντάξει, ο εγγυητής της ΛΕΦΚΚ, μη έχοντας άλλο δρόμο και ως ένας συνεπής δημότης έκανε αυτό που πίστευε ως ορθό, για να μην έχει μπλεξίματα με την Εφορία.
Η δημοτική αρχή Καρδίτσας πώς αποδέχεται ένα φυσικό πρόσωπο, το οποίο συμμετέχει ενεργά στο συλλογικό όργανο της ΛΕΦΚΚ, να πληρώσει το «μάρμαρο»;
Και καλά ο Δήμαρχος από μόνος του δεν μπορεί να δώσει λύση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας τι ρόλο έχει; Δεν έπρεπε να γίνει κοινωνός του προβλήματος και εν συνεχεία να λάβει μια πολιτική απόφαση;
Είναι δυνατόν να υπάρχει τόση υποκρισία και αναλγησία; Είναι δυνατόν ένας ενεργός πολίτης, να καταδικάζεται γιατί συμμετέχει και συμβάλει στην πολιτιστική ανάταξη της περιοχής του;
Ο Δήμος Καρδίτσας συνάπτει τόσες συμβάσεις και αναθέτει τόσο έργα. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνάψει μια σύμβαση ανάθεσης έργου στην ΛΕΦΚΚ, η οποία μπορεί κάλλιστα να αναλάβει τη δημιουργία ενός απαραίτητου βίντεο προβολής της περιοχής μας, να αναλάβει την φωτογραφική κάλυψη εκδηλώσεων, ημερίδων, κ.λ.π;
Προφανώς και δεν υποδεικνύω. Εκείνο που επιθυμώ να μοιραστώ με τους αναγνώστες αυτού του κειμένου είναι η είδηση ότι ένας συμπολίτης μας παραλίγο να ποινικοποιηθεί γιατί είχε τη θέληση να συμβάλλει στο παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν της Καρδίτσας.
Απευθύνω, τέλος, κάλεσμα στους συμπολίτες Καρδιτσιώτες που συμμερίζονται το πρόβλημα, να συνυπογράψουμε ένα κείμενο με το οποίο να ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας, να εισαγάγει το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσής του και παράλληλα να διερευνηθεί η δυνατότητα λήψης απόφασης, που θα απαλλάξει από τον οικονομικό βραχνά τον «εγγυητή» του χρέους της ΛΕΦΚΚ