Δήλωση Βότση για το τέλος παρεπιδημούντων


  Όσον αφορά στην καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος θέλω να επισημάνω τα εξής:

1ον   Το τέλος 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων εστιατορίων κ.λ.π. και 5% για το νυκτερινά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, θεσπίσθηκε με το άρθρο 20 του Νόμου 2539/1977. Από 1-1-2009 μειώθηκε μόνο το 2% σε 0,5% επίσης με σχετικό Νόμο. Το τέλος αυτό, βαρύνει τον πελάτη και αναγράφεται ξεχωριστά στα εκδιδόμενα στοιχεία (αποδείξεις), εισπράττεται δε από αυτόν που εκδίδει το λογαριασμό, ο οποίος «ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ» να το καταβάλλει στο Δημοτικό Ταμείο.

Αν ο καταστηματάρχης δεν το αναγράφει στον λογαριασμό, δεν σημαίνει και ότι δεν εισπράττεται, δεδομένου ότι για τα προσφερόμενα είδη δεν υπάρχει διατίμηση (συγκεκριμένη τιμή). Επομένως η είσπραξή του είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Δημοτικής Αρχής και των αρμοδίων υπαλλήλων της Οικονομικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση μη είσπραξής του από πρόθεση, στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος με ποινικές κυρώσεις εις βάρος Αιρετών και Υπαλλήλων και επιπλέον έκπτωση των Αιρετών από το αξίωμά τους.

2ον Διακριτική ευχέρεια για την επιβολή ή μη δίνει ο Νόμος, μόνο για τα καταστήματα τουριστικών ειδών, ειδών λαϊκής τέχνης, ενθυμίων και δώρων, με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μοναδική προϋπόθεση  για την είσπραξή του, είναι να ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός των ακινήτων, όπως και ισχύει για όλο το Νομό με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Το τέλος αυτό εισπράττεται από όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας και από τους Δήμους Λάρισας, Τρικάλων και Βόλου από το 2000. Τα ποσά που οφείλονται δεν είναι φόρος, αλλά τέλος, όπως ο Νόμος ορίζει, άρα δεν ισχύει το άρθρο 33 της 6ης Οδηγίας της 77/388/Ε.Ο.Κ.

3ον  Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, κατά τον έλεγχο νομιμότητας από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, κρίθηκαν παράνομες και ακυρώθηκαν, επομένως δεν υφίστανται και πρέπει να συμμορφωθούμε με τον ισχύοντα Νόμο. Είχα τονίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν διευκολύνει η οποιαδήποτε συζήτηση και η διατήρηση στην επικαιρότητα του θέματος. Ήδη ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας διέταξε προκαταρκτική εξέταση και ο κ. Πταισματοδίκης ζητά να του γνωρίσουμε:

Α) Από ποια καταστήματα εισπράχθηκε το 2% και από ποια όχι, καθώς και το ακριβές ύψος του εισπραχθέντος και μη εισπραχθέντος ποσού και

Β) Αν υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μη είσπραξη του 2% για τα έτη 2007 και 2008

4ον Η παρούσα Δημοτική Αρχή στάθηκε εμπράκτως στο πλευρό των καταστηματαρχών με σειρά αποφάσεων και μέτρων:

α. Δεν αυξήσαμε το τέλος για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων και δεν θα το αυξήσουμε όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, παρ’ ότι η τελευταία αύξηση έγινε το 2001.

β. Την άδεια μουσικών οργάνων από 1/1/2007 τη χορηγούμε μέχρι τις 3.00 π.μ. αντί τις 2.00 π.μ που χορηγούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή και έχει σαν αποτέλεσμα να βεβαιώνονται λιγότερες παραβάσεις σε βάρος των καταστηματαρχών, για παραβίαση ωραρίου, άρα και λιγότερες διοικητικές κυρώσεις.

γ. Οι έλεγχοι για καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση της αδείας, ήταν ελάχιστοι και δεν βεβαιώθηκε κανένα πρόστιμο.

δ. Στα πλαίσια της διαλλακτικότητας και της διευκόλυνσής τους, το τέλος 2% καταβάλλεται σήμερα με ρυθμίσεις, οι οποίες θα ήταν αδύνατες, αν βεβαιώνονταν τα ποσά.

Γενικά τα 3 χρόνια της θητείας μας η Δημοτικής Αρχή επέδειξε το φιλολαϊκό της πρόσωπο. Ο Δήμος Καρδίτσας είναι από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που δεν επέβαλε καμία αύξηση στα τέλη φωτισμού, καθαριότητας και νερού, παρ’ ότι το κόστος αυτών των Υπηρεσιών κάθε χρόνο αυξάνει για το Δήμο. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να διευκολύνουμε τους καταστηματάρχες στα πλαίσια της νομιμότητας και ισότητας.

5ον Συμπερασματικά, η άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου, που παραλάβαμε, αλλά κυρίως οι νομικές δεσμεύσεις δεν μας επιτρέπουν να μην εισπράξουμε το τέλος για τα έτη 2007 και 2008. Η πλειοψηφία των καταστηματαρχών έχει καταβάλλει το τέλος και για επιπλέον λόγους ισότητας δεν είναι ηθικά σωστό να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, όσοι δεν το κατέβαλαν.

Θα σεβαστούμε τη συμφωνία μας για καταβολή του τέλους 0,5% για το α’ εξάμηνο του 2009, για να χορηγηθούν άμεσα οι άδειες μουσικών οργάνων και η βεβαίωση, για όσους οφείλουν το 2007 και 2008 και δεν το καταβάλουν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2009, θα γίνει αρχές Νοεμβρίου 2009, διαφορετικά θα «τρέχουν» και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις, οι οποίες ξεκινούν από 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης και φθάνουν στο 100% του οφειλόμενου ποσού.

Προηγούμενο άρθρο Κρίσιμη απόφαση για την εκτροπή του Αχελώου
Επόμενο άρθρο Με μεγάλη επιτυχία το Αργιθεάτικο Αντάμωμα