Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015, οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Καρδίτσας καθώς και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αλλιώτικη ενημερωτική εκδήλωση. Το ΣΔΕ Καρδίτσας σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ετοίμασε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση με θέμα την ατομική υγιεινή, την Αγωγή Υγείας και τις τεχνικές Πρώτων Βοηθειών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου με μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευομένων.
Η ομιλήτρια κ. Ντίνα Θεοδοσίου, υπεύθυνη του παραρτήματος Ε.Ε.Σ. Καρδίτσας, με ζωντάνια και αμεσότητα ενημέρωσε το ακροατήριο για θέματα υγείας που αφορούν όλους μας και που – όπως τονίστηκε – θέτουν τις βάσεις για την προάσπιση της υγείας όλου του κοινωνικού συνόλου και καθενός μας προσωπικά. Προηγήθηκε μια σύντομη αναφορά από τον πρόεδρο του Ε.Ε.Σ κ. Αντωνόπουλο Κώστα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού από τον Ελβετό Ερρίκο Ντυνάν και σε άλλες προσωπικότητες του ιατρικού χώρου, όπως στον Γάλλο χημικό Λουί Παστέρ (1822-1895), πατέρα της Μικροβιολογίας και την Φλοράνς Νάιτινγκέιλ (1820-1910), η οποία έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης νοσηλευτικής.
Στη συνέχεια, η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε θέματα προσωπικής υγιεινής, σε απλές ενέργειες που πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η τακτική καθαριότητα όλου του σώματος, καθώς και η καθαριότητα και η απολύμανση του σπιτιού μας. Απλές – όπως ειπώθηκε – ενέργειες , που όμως συμβάλλουν καθοριστικά στην αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Τονίστηκε η σημασία του εμβολιασμού και γενικά της πρόληψης στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Θετικότατο στοιχείο ήταν ότι οι μαθητές που φοιτούν στο ΣΔΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία γνώριζαν τη σημασία της πρόληψης, και οι ίδιοι , όπως δήλωσαν, υποβάλλονται σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις (π.χ. τεστ Παπ, μαστογραφία για τις γυναίκες)και δεν παραλείπουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Εδώ πρέπει να τονιστεί ακόμη μια φορά, ο καταλυτικός ρόλος της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης που υπηρετούν τα ΣΔΕ, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων.
Το πιο ενδιαφέρον ίσως τμήμα της ενημέρωσης αφορούσε την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Η ομιλήτρια με τη βοήθεια εθελοντών από το ακροατήριο, παρουσίασε τις τεχνικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε κρίσιμες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται άμεση επέμβαση, πριν ακόμη αναζητηθεί ιατρική βοήθεια, π.χ. σε περίπτωση πνιγμού, λιποθυμίας, επιληπτικής κρίσης, κατάποσης επικίνδυνων χημικών ουσιών κλπ. Πολλές από τις τεχνικές αυτές έχουν αλλάξει τελευταία ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές (π.χ. αντιμετώπιση λιποθυμίας). Οι ερωτήσεις των εκπαιδευομένων ήταν αρκετές ώστε ο προγραμματισμένος χρόνος παρουσίασης δε στάθηκε αρκετός. Γι αυτό προτάθηκε από την κ. Θεοδοσίου να υπάρξει και δεύτερη ενημέρωση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσίασε το θέμα.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων και έχει παράρτημα στους Σοφάδες. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Τα ΣΔΕ στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2525/97 στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει οι διακηρυγμένες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ