«Σήμερα, παγκοσμίως, τα φώτα στρέφονται στη γυναίκα και στον πολλαπλό της ρόλο στην κοινωνία, στην οικογένεια και την εργασία, αφού η ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτή.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, βλέπουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας. Η σύγχρονη Ελλάδα, με το σύνταγμα του 1975, τις διεθνείς συνθήκες και την επιμονή της ελληνικής κοινωνίας, κατόρθωσε να ανήκει στις λίγες χώρες του πλανήτη που έχουν θεσμοθετημένη την ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών.
Έχουν βγει οι γυναίκες πλέον από την περιθωριοποίηση και την αφάνεια, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά για να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο.
Παραμένει λοιπόν, δυναμικό το αίτημα για δίκαιη κατανομή ανάμεσα στα δύο φύλα, όλων των υποχρεώσεων και των ευθυνών του δημοσίου και ιδιωτικού βίου.
Σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, κρίσης και ύφεσης, σαν τη σημερινή, η όποια πρόοδος και τα επιτεύγματα στον αγώνα για ισότητα, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς οι επιπτώσεις, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στις γυναίκες.
Η κρίση, όμως, αποκαλύπτει και μοναδικές ευκαιρίες για αλλαγές: η ισότητα των φύλων αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα. Η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση, αποτελεί προϋπόθεση για ανάδειξη ταλέντων και καινοτόμων ιδεών.
Η κάθε μια από μας, με τη δική της δύναμη και τόλμη προσπαθεί. Ο κοινός αγώνας, όμως, είναι εκείνος, που φέρνει τις αλλαγές!
Όλες και όλοι μαζί καλούμαστε να περιφρουρήσουμε τις όποιες κατακτήσεις έχουν επιτευχτεί και να διεκδικήσουμε αλλαγές πολιτικών σε κάθε παράμετρο, που επηρεάζει τη ζωή και την ευημερία των γυναικών και οδηγεί στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.
Κοινωνίες που λειτουργούν συνεκτικά, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς, οδηγούνται σε επιτυχία, πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία.
Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας».
Ασημίνα Σκόνδρα
πρ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας