Δώρο ζωής για τις γυναίκες του Νομού


  Με στόχο την πρόληψη, τη διάγνωση, τη βελτίωση του επιπέδου παροχής υγειονομικών υπηρεσιών και άρα του επιπέδου υγείας στο Νομό μας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας και προσωπικά η Αντινομάρχης Υγείας κ. Ερμιόνη Βασιλού, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα για λειτουργία άρτιας εξοπλισμένης Κινητής Μονάδας Μαστογράφου, η οποία θα φθάσει και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Καρδίτσας. Μ’αυτό τον τρόπο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, αφού όπως υποστηρίχθηκε, πολλές γυναίκες λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, οικονομικής αδυναμίας ή του απομακρυσμένου τόπου όπου διαμένουν, πρώτη φορά στη ζωή τους θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εξέταση μαστού.

Η κ. Βασιλού

Ο στόχος της κ. Βασιλού -η οποία έχει αναγάγει αυτόν τον αγώνα σε προσωπικό στοίχημα-, είναι να έχουν πρόσβαση στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή το εισόδημα τους όλες οι γυναίκες που το επιθυμούν. Όπως μας είπε η ίδια, «Οι ανάγκες για μαστογραφικό προληπτικό έλεγχο στη χώρα μας είναι εξαιρετικά μεγάλες. Μια τέτοια  μονάδα στην περιοχή μας θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, προσφέροντας δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στις Ελληνίδες, που εξαιτίας οικονομικών, κοινωνικών και γεωγραφικών περιορισμών δεν έχουν την ευκαιρία του προληπτικού ελέγχου. Στην εποχή των καταιγιστικών προσφορών, σε όλους τους τομείς της αγοράς, εμείς προτιμούμε να κάνουμε δώρο στις Ελληνίδες την ίδια τη ζωή, εξασφαλίζοντάς τους την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού».

Προβλήματα

Πολλά όμως προβλήματα έχουν παρουσιαστεί όσον αφορά στο εγχείρημα αυτό. Το κόστος λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή μας είναι δυσβάσταχτο για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση η οποία δεν διαθέτει τέτοιο κονδύλι που να επιτρέπει την πληρωμή των στελεχών της μονάδας αλλά και τον εξοπλισμό της, αν υποθέσουμε ότι δανειζόμαστε από άλλη περιοχή μια κινητή μονάδα μαστογραφίας, ενώ εξίσου δυσβάσταχτο για τη Ν.Α. Καρδίτσας είναι και το κόστος αγοράς μιας τέτοιας μονάδας, πρόταση η οποία συζητήθηκε. Ωστόσο η κ. Βασιλού, έχει στραφεί στην αναζήτηση άλλων λύσεων ώστε να καλύπτονται τα έξοδα της μονάδας, τα οποία και θα ανακοινώσει εν ευθέτω χρόνω, εάν και εφόσον μας παραχωρηθεί για λίγο καιρό μια Κινητή Μονάδα Μαστογράφου.

Προηγούμενο άρθρο Κ.ΕΚ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ: Μια ανοιχτή δομή κοινωνικής φροντίδας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζουμε τη μάχη για την Καρδίτσα