Τελετή απονομής του 4ου Αγώνα Δρόμου Δολόπων Δ. Μενελαΐδος


  Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, παρέστη στην τελετή απονομής του 4ου Αγώνα Δρόμου Δολόπων Δήμου Μενελαΐδος. Ο κ. Ταλιαδούρος, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, επεσήμανε τα εξής:

«Ο Αγώνας Δρόμου Δολόπων Δήμου Μενελαΐδος είναι μια αθλητική και παράλληλα πολιτιστική διοργάνωση που αποτελεί πλέον θεσμό όχι για τον Νομό μας μόνο αλλά και για όλη τη χώρα αφού η εμβέλεια της είναι Πανελλαδική.

Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που πραγματοποιείται προς τιμή της Φυλής των Δολοπών, των προγόνων αυτού του Δήμου, που πριν 3.200 χρόνια δημιούργησαν και ανέπτυξαν τον μοναδικό τους πολιτισμό εδώ στον τόπο μας.

Όμως φέτος η διοργάνωση είναι αφιερωμένος και σε έναν μεγάλο αγωνιστή, στον Δημήτριο Τερτίπη ο οποίος ξεκίνησε τον αγώνα για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1878 όταν επαναστάτησε στην απόφαση της τότε Κυβέρνησης να ανακαλέσει το στρατό και ουσιαστικά να αφήσει αβοήθητους τους επαναστάτες της Θεσσαλίας απέναντι στον τουρκικό ζυγό.

Το ήθος, η υπερηφάνεια και ο ανιδιοτελής πατριωτισμός του προσκάλεσαν σε αυτή του την ενέργεια 170 υπαξιωματικούς και οπλίτες με τους οποίους έδωσε το σύνθημα για την απαλλαγή της Θεσσαλίας από τους Τούρκους.

Ο Δημήτριος Τερτίπης αψήφησε τις επιπτώσεις της άρνησης του να ακολουθήσει τις εντολές των ανωτέρων του και άφησε την καρδιά του και τον πατριωτισμό του να τον οδηγήσουν.

Με σύμμαχούς του τη μόρφωση και την οξύτητα του πνεύματος του ο νεαρός επιλοχίας βρήκε συμπαραστάτες στο έργο του άμεσα. Όταν στη Λαμία πληροφορήθηκαν το γεγονός οι φίλοι και συμπολεμιστές, αποφάσισαν άμεσα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τερτίπη και να ενωθούν μαζί του για έναν κοινό στόχο, για μια ελεύθερη πια Θεσσαλία.

Ο πατριωτικός ενθουσιασμός του Τερτίπη οδήγησε εθελοντικά 330 άνδρες στην μάχη δίνοντας ελπίδα και δυναμισμό σε μία επανάσταση που η φλόγα της δεν ήταν έτοιμη να σβήσει αλλά αντίθετα να δυναμώσει και να κάψει κάθε ξένο στοιχείο που πλήγωνε την ιστορία και τον τόπο μας.

Η συμμετοχή του στις ιστορικές μάχες, όπως της Σέκλιζας και της Ματαράγκας, που διαδραματίστηκαν στην συνέχεια δεν χαρακτηριζόταν μόνο από τη γενναιότητα του αλλά και από την στρατιωτική του ευφυΐα οδηγώντας το όνομά του στις σελίδες των ηρώων της ιστορίας μας.

Στις μάχες αυτές ο Δημήτριος Τερτίπης συνεχώς εμψύχωνε τους άνδρες του, οι οποίοι υστερούσαν αριθμητικά έναντι των αντιπάλων του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις μάχες της ευρύτερης περιοχής της Ματαράγκας ο Δημήτριος Τερτίπης και ο συναγωνιστής του Γεώργιος Λάϊος με δύναμη 12 και 60 ανδρών αντίστοιχα μάχονταν κατά 4.000 πεζών, 300 ιππέων και 4 τηλεβόλων Τούρκων.

 Όμως οι Έλληνες υστερούσαν μόνο αριθμητικά  καθώς πλεόναζαν στο θάρρος, στην αποφασιστικότητα, στην ευφυΐα, στην αυταπάρνηση και στην ανιδιοτέλεια. Αυτά τα ιδανικά ελάμβαναν από τον οδηγό τους, τον ήρωα Δημήτριο Τερτίπη

Έναν ήρωα που το όνομα του είναι συνυφασμένο με τη διεκδίκηση της Ελευθερίας, με τα υψηλά ιδανικά της υπεράσπισης της Πατρίδας μας, με την αγάπη και την πίστη στους ανθρώπους.

Για όλους αυτούς του λόγους είναι ιδιαίτερα σημαντική η φετινή διοργάνωση καθώς υμνεί τα λαμπρά αυτά παραδείγματα τιμιότητας και θάρρους του Έθνους μας.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση του 4ου Αγώνα Δρόμου Δολόπων πιστεύοντας ακράδαντα ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αφυπνίζουν την μνήμη μας, συντηρούν την ιστορία μας και μεταλαμπαδεύουν τα υψηλά ιδανικά των προγόνων μας στη νέα γενιά».

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκδηλώσεις με φόντο … τις λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου