Ερώτηση Ρόβλια για τη συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου


  Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, ζητάει την άμεση προώθηση των υπολοίπων έργων της εκτροπής – αξιοποίησης του Αχελώου.

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Ρόβλιας δήλωσε τα εξής: «Όπως είναι γνωστό, αυτή την εποχή τα έργα είναι σταματημένα. Θα έπρεπε να έχει υπάρξει ένας καλύτερος προγραμματισμός, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Η αξιοποίηση του Αχελώου, δια της μερικής εκτροπής του, είναι μια επένδυση ανανέωσης της Θεσσαλίας, η οποία διαφορετικά θα οδηγηθεί σε μεγάλο ποσοστό σε ερημοποίηση. Αναμένουμε από τον Θεσσαλό Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να δρομολογήσει άμεσα τα έργα της εκτροπής του Αχελώου που υπολείπονται».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Θέμα: Συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων εκτροπής – αξιοποίησης του Αχελώου.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Με την αποπεράτωση αυτών των εργασιών, μόλις 5,5 περίπου χλμ της σήραγγας είναι επενδεδυμένα, ενώ τα υπόλοιπα 12 χλμ είναι χωρίς επένδυση. Ήδη, εξαιτίας της λήξης των εργασιών της συγκεκριμένης εργολαβίας, 200 εργαζόμενοι στα έργα εκτροπής του Αχελώου έμειναν χωρίς δουλειά. Αυτό συνέβη διότι δεν είχε προγραμματιστεί σωστά και έγκαιρα η συνέχιση των υπολοίπων έργων της εκτροπής του Αχελώου. Συνέπεια αυτού του κακού προγραμματισμού είναι και η καθυστέρηση του όλου έργου, η αναγκαιότητα του οποίου για τον Θεσσαλικό Κάμπο είναι γνωστή και δεδομένη. Θυμίζουμε ότι για την ολοκλήρωση της εκτροπής, δηλαδή της αξιοποίησης του Αχελώου, πρέπει να αποπερατωθεί η κατασκευή του φράγματος Συκιάς, να απαλλοτριωθούν οι εκτάσεις, να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα στην έξοδο της σήραγγας κλπ. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι επείγουσα ανάγκη αυτά τα έργα να δρομολογηθούν και ανατεθούν άμεσα, κάτι το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Να ενημερώσει αναλυτικά τη Βουλή ποια έργα υπολείπονται για την ολοκλήρωση της μερικής εκτροπής – αξιοποίησης του Αχελώου, σε ποια φάση προετοιμασίας βρίσκεται συγκεκριμένα το καθένα, ποιος ο προϋπολογισμός του και πότε υπολογίζεται κατ’ αρχήν να ανατεθεί και εν συνεχεία να αποπερατωθεί το καθένα.

2. Εάν θα ενεργήσει άμεσα για την ταχύτατη προώθηση και υλοποίηση των έργων αυτών.»

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινούν οι «Μουσικές Μονογραφές στη λίμνη Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Μεθοδεύσεις… Κομματισμός… στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση