Ανένδοτος ο Δήμος Καρδίτσας


 Ανυποχώρητος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος Καρδίτσα κ. Βερίλλης, στο αίτημα της Ένωσης Καταστηματαρχών Μαζικής Εστίασης, οι εκπρόσωποι της οποίας κατέλαβαν συμβολικά χθες το Δημαρχείο Καρδίτσας προκειμένου να μεταπείσουν τη δημοτική αρχή να άρει την απόφασ ή της για την αναδρομική είσπραξη του τέλους του 2%.  Οι καταστηματάρχες τόνισαν ότι ο φόρος είναι δυσβάσταχτος και ότι δεν μπορούν να τον αποδώσουν από τη στιγμή που δεν τον έχουν εισπράξει από τους συμπολίτες μας και ο Δήμαρχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαριστούν τα οφειλόμενα των δύο ετών. Οι καταστηματάρχες πάντως δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ο κ. Βερίλλης

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης, έπειτα από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«1ον  Στα 3 χρόνια της θητείας της η Δημοτική Αρχή επέδειξε και επιδεικνύει  το φιλολαϊκό της πρόσωπο. Ο Δήμος Καρδίτσας είναι από τις ελάχιστους Δήμους της χώρας – ίσως ο μοναδικός- που δεν επέβαλε καμία αύξηση -και τα 3 χρόνια- στα τέλη φωτισμού, καθαριότητας και νερού που καταβάλλουν όλοι οι δημότες.

2ον   Επιπλέον στους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, δεν επιβάλλαμε κανένα νέο φόρο και  δεν δώσαμε την παραμικρή αύξηση στις τιμές των τραπεζοκαθισμάτων. Φροντίσαμε επίσης να επιλύουμε τα όποια προβλήματα με διαλλακτικότητα και χωρίς να καταφεύγουμε στην επιβολή προστίμων κατανοώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

3ον  Το τέλος του 2% που προέβλεπε ο Νόμος για τα έτη 2007 και 2008 καταβάλλεται σήμερα από τους καταστηματάρχες με ρυθμίσεις. Δεν υπάρχουν δυστυχώς περιθώρια μη καταβολής του, καθώς δεν μας το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση του Δήμου. Κυρίως όμως δεν το επιτρέπει ο Νόμος που είναι υπεράνω όλων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η απόφαση που πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το ζήτημα  κρίθηκε παράνομη από την Περιφέρεια. Δεν υπάρχουν επομένως ούτε η οικονομική δυνατότητα, ούτε η νομική δυνατότητα να μην εισπράξουμε το τέλος, το οποίο εισπράττουν κανονικά, χωρίς καμία εξαίρεση, όλοι οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας.

4ον   Ως Δημοτική Αρχή θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να διευκολύνουμε τους καταστηματάρχες στο πλαίσιο της νομιμότητας και αναγνωρίζοντας την οικονομική στενότητα της τοπικής αγοράς. Συμφωνήσαμε λοιπόν να καταβάλουν για το α’ εξάμηνο του 2009 το τέλος του 0, 5% που ισχύει από 1/1/2009, ώστε να μην έχουν προβλήματα με τις άδειές τους και όσοι οφείλουν και δεν έχουν εξοφλήσει το τέλος του 2% για τα έτη 2007 και 2008, θα το καταβάλουν αμέσως μετά το καλοκαίρι με ρύθμιση, – όπως γίνεται μέχρι στιγμής,- που θα τους διευκολύνει και πάντα εντός των νομίμων πλαισίων.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν μπορούν να χαριστούν με απόφαση του Δήμου τα οφειλόμενα των δύο ετών, ούτε να ισχύσει αναδρομικά το 0,5% γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Οι Νόμοι, τους οποίους ως αιρετοί της Τ.Α. πρέπει να τηρούμε, ψηφίζονται από τη Βουλή και μόνο αυτή μπορεί να τους τροποποιήσει ή να τους καταργήσει.»

Ο κ. Ψαχουλας

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης κ. Ψαχούλας στις δηλώσεις του τόνισε: «Οι θέσεις μας είναι πάγιες. Ζητάμε να μειώσουνε το φόρο στο μισό τοις εκατό όπως αναγνώρισε η πολιτεία, αντί για το δυσβάσταχτο και παράλογο φόρο του  2 % που επιβάλουν, ώστε να αρχίσουμε να πληρώνουμε για να πάρουμε τις άδειες.
Ο Δήμος απαιτεί τις οφειλές του 2007 και του 2008 και δόθηκε ένα περιθώριο τριών μηνών (μέχρι τον Οκτώβριο) όπου θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση για να ρυθμίσουμε παλιές οφειλές. Θα πληρώσουμε το 0,5% για το πρώτο εξάμηνο του 2009 και θα αρχίσουμε να παίρνουμε τις άδειες. Όσον αφορά τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, εφόσον εμείς πήραμε βεβαιώσεις μη οφειλής και λειτουργούσαμε νόμιμα. Εμείς ζητάμε να πληρώσουμε όπως πληρώνουμε και  όλα τα άλλα, τραπεζοκαθίσματα, άδειες μουσικών οργάνων κλπ. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Θέλουμε δίπλα μας όλους τους φορείς. Τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν σε γενική συνέλευση αν και η αγανάκτηση του κόσμου είναι εμφανής και γνωστή».

Προηγούμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας για το 2%
Επόμενο άρθρο Το βαμβάκι πρέπει να μείνει και να έχει μέλλον στην περιοχή μας