Η κοινωνική ένταξη και η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελούν από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 (ΠΕΠ) και εκφράζονται μέσα από τον 9ο Θεματικό Στόχο, που αφορά στην «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και στην καταπολέμηση της φτώχειας και οποιωνδήποτε διακρίσεων».
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση αυτού του Θεματικού Στόχου, αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων του, η εκπόνηση μελέτης στην οποία προχώρησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τίτλο «Περιφερειακή Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και την καταπολέμηση της Φτώχειας», και χρηματοδότηση από την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ / Θεσσαλίας.
Αντικείμενο της μελέτης είναι ο προσδιορισμός των ευπαθών ομάδων – στόχου της Θεσσαλίας και των αναγκών τους (άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα άτομα, κ.α.) οι οποίες αποτελούν τους κύριους δυνητικούς «ωφελούμενους» των παρεμβάσεων και των δράσεων του συγκεκριμένου Θεματικού Στόχου, η αποτύπωση των υφισταμένων τοπικών κοινωνικών φορέων και πολιτικών, η καταγραφή των κεντρικών φορέων που δρουν ή ασκούν σχετική εποπτεία σε περιφερειακό επίπεδο και η τεκμηριωμένη διατύπωση προτάσεων για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ, άλλο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της νέας Προγραμματικής Περιόδου αλλά και ενδεχομένως από οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης.
Επίσης, αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ο εντοπισμός πιθανών θυλάκων με χωρική ή κοινωνική διάσταση, στους οποίους αφενός προσδιορίζονται φαινόμενα έξαρσης αρνητικών κοινωνικών φαινομένων και φτώχειας και αφετέρου τεκμηριώνεται αντικειμενικά ότι μπορούν να εφαρμοσθούν «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις» για την αντιμετώπισής τους.
Τα παραπάνω θα προκύψουν από στοιχεία που τηρούνται στους αρμόδιους φορείς, από επεξεργασία των απαντήσεων σε ειδικά ερωτηματολόγια που αναμένεται να δοθούν από τους Δήμους και τους λοιπούς Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης / παροχής κοινωνικών – προνοιακών υπηρεσιών της Θεσσαλίας, καθώς και από έρευνα πεδίου με δείγμα τάξης 400 ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς Ομάδες – Στόχου, στρωματοποιημένο κατάλληλα. Τα ερωτηματολόγια είναι αναρτημένα στον δικτυακό τόπο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Θεσσαλίας (http://www.thessalia-espa.gr/2014-2020/design).
Οι Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης / παροχής κοινωνικών – προνοιακών υπηρεσιών της Θεσσαλίας καλούνται να ανταποκριθούν στο σύνολο τους. Οι απαντήσεις του μέγιστου δυνατού αριθμού Φορέων στα συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, θα οδηγήσουν στην εγκυρότερη αποτύπωση των υφιστάμενων αναγκών και κατά συνέπεια στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και υλοποίηση των σχετικών δράσεων που αναμένεται να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και απασχόλησης του πλέον ευπαθούς τμήματος του Θεσσαλικού πληθυσμού.